SPONSRAT INNEHÅLL

"Vi får ännu mer utveckling och effekt av den träning vi gör"

Stefan Thomson har blivit lite av en institution inom Skellefteå AIK under det senaste decenniet.Jämten har revolutionerat fysträningen i klubben sedan intåget 2008 – tack vare systematik, nyfikenhet och tekniska...

Stefan Thomson har blivit lite av en institution inom Skellefteå AIK under det senaste decenniet.
Jämten har revolutionerat fysträningen i klubben sedan intåget 2008 – tack vare systematik, nyfikenhet och tekniska framsteg. Bland annat via smarta klockor.
– Kan man optimera varje spelare så är jag övertygad om att det kommer att leda till framgångar för laget, säger Thomson till hockeysverige.se.

Det är hektiska tider för Stefan Thomson just nu.

Jämten är mitt uppe i uppladdningen inför OS i Peking och parallellt med intervjun följer han ett skidlopp i Norge där några av de åkare han jobbar med i det svenska skidlandslaget deltar.

Den största delen av sin tid ägnar Thomson just nu åt skidåkningen, men 47-åringen är sedan 2008 även anställd av Skellefteå AIK som klubbens fystränare. Under en OS-säsong som denna innebär det mycket resor för honom, men när han väl är hemma i Sverige så försöker han spendera tid i Skellefteå och planera och genomföra träning med laget.

– Jag trivs fantastiskt bra. Jag har ett otroligt roligt jobb. Det är otroligt roligt att få jobba på individbasis där minsta lilla detalj är så viktig, framför allt inom skidåkningen. Där kan små, små detaljer i fysträningen vara skillnaden mellan att ta en medaljplats och hamna kring topp 20-strecket, säger Thomson till hockeysverige.se.

Stefan Thomson. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

VILL INDIVIDUALISERA HOCKEYTRÄNINGEN

Thomson, som tränade mycket både skidåkning och friidrott som ung, kom in på sjukgymnastprogrammet i Boden och började senare jobba med Hockeyettan-klubben Piteå med deras fysträning. Med goda resultat i den norrbottniska klubben blev Thomson sedan handplockad av den Piteåbördige sportchefen Lasse Johansson till Skellefteå AIK.

Det blev starten på en häftig resa för Thomson, som sedan dess varit med och revolutionerat fysträningen inom SHL-klubben. 2015 blev han tränare för skidstjärnan Charlotte Kallas team och sedan 2018 är han också en av tränarna i damernas skidlandslag.

– Inom skidåkningen har man som tränare mer möjlighet att jobba på detaljnivå för varje individ. Vi har alltid strävat efter det inom hockeyn och jag tycker att vi hela tiden tar kliv för att komma dit också. Vi vill jobba med det som optimerar varje enskild spelare, men det är lite svårare inom hockeyn att lyckas med det. Strävan är dock hela tiden att komma dit. Kan man optimera varje spelare så är jag övertygad om att det kommer att leda till framgångar för laget, säger Thomson.

47-åringen menar själv att den största utmaningen han ställdes inför när han tog jobbet som fystränare i Skellefteå var att börja bedriva en mer hockeyspecifik träning.

– Jag ville bedriva en fysträning som verkligen gör spelarna till bättre hockeyspelare och inte bara bättre på att lyfta vikter. 
– De senaste åren har utvecklingen gått framåt i rask takt och nu handlar mycket om att förfina träningen och individbasera träningen alltmer. Kommer det upp en junior till A-laget så måste han kanske träna mer grundstyrka och maxstyrka innan vi börjar jobba mer med powerträning. Å andra sidan kanske en spelare som varit i vårt system länge inte behöva köra riktigt lika mycket grundstyrka och i stället fokusera mer på power. I slutändan vill jag att det ska mynna ut i en optimerad fysträning.
– Vi jobbar utifrån en modul som vi tagit fram och som förfinats över tio års tid. Där har vi nyckeltal som vi jobbar efter och den modulen styr mycket hur vi individanpassar träningen. 

Stefan Thomson. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

PULSMÄTNING - ETT BRA RIKTMÄRKE

Från och till kör Thomson nu rena pulsträningar med sina spelare i Skellefteå AIK, men 47-åringen är tydlig med att poängtera att pulsen inte är ensamt rådande inom träningen. Pulsmätning, via exempelvis en smart klocka, är ett monitoreringsverktyg som måste användas tillsammans med flera andra.

Inom skidåkningen har pulsträningen länge varit helt dominerande.

– Pulsen är ganska flyktig och påverkas av väder och vind samt hur bra eller dåligt individen har sovit. Den säger kanske inte hela sanningen. Det är farligt att luta sig enbart till pulsmätning, men det är ändå ett bra verktyg. 
– Pulsmätningen är ett bra riktvärde tillsammans med många andra, som laktat och RPE-skala. Då får man en ännu bättre helhet.  

Under åren som tränare har Stefan Thomson sett tekniken kring monitoreringsverktygen ta stora steg. Helt plötsligt kan massor med information om träning och återhämtning nås på en persons egen handled.

– Det har gjort det både lättare och svårare skulle jag säga, säger Thomson med ett lätt skratt.

Ett sätt att få fram informationen som behövs är med hjälp av smarta klockor.
– All data som går att få tag på nu gör att vi får ännu mer parametrar som man måste lära sig att hantera. Vilka siffror är relevanta? Vilka siffror har vi nytta av? När man väl får det på plats så är de tekniska framstegen när det kommer till monitoreringsverktygen en enorm fördel. Det gör så att man kan göra träningen ännu bättre. Det möjliggör en större spets i träningen och det syns också i resultatet. Vi får ännu mer utveckling och effekt av den träning vi gör. Det har varit väldigt tydligt för mig.
– När man väl hittar nyckelvärdena så kan man verkligen lyckas med sin off ice-träning. Då vet man vad man ska göra, vad man ska uppnå. Att jobba systematiskt har alltid varit min melodi och till slut så vet man vad som krävs för att en hockeyspelare att kunna lyckas över tid. Man kan se att om en spelare inte uppnår vissa värden rent fysiskt så har den spelaren i fråga inte heller speciellt mycket speltid över tio års tid. Det är inte en slump att vissa spelare som lyckas över tid har vissa fysvärden.

Thomsons insatser för Skellefteå AIK har resulterat i att lagets försäsongstävling, som innefattar ett triathlon med hockeymässiga inslag, döpts till Thomson Trophy. Det råder inga tvivel om att den 47-årige jämten är en viktig del av västerbottningarnas framgångar på isen.

Det skvallrar inte minst de två SM-gulden och de fem SM-silvren han varit delaktig i om.


Den nya Huawei Watch GT 3-serien har en design och estetik som påminner om traditionella klockor men med smarta sport- och hälsofunktioner. En klar fördel är den extremt långa batteritiden på upp till två veckor vilket möjliggör mätningar dygnet runt under längre tid. Klockorna erbjuder en hel rad användbara hälsofunktioner som hjärtfrekvens och syresättning av blodet och skräddarsydda, vetenskapligt baserade träningsplaner. Watch GT 3 finns i två storlekar, 46 mm och 42 mm, med olika sorters armband som kan bytas ut för att matcha tillfälle och stil, precis som urtavlan. Klockorna kommer nu till Sverige och finns i butik och online från och med 13 december.

Läs mer om nya Huawei Watch GT 3 - En professionell tränare på din handled.

Här kan du läsa mer om var du kan köpa Huawei GT 3.


Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten