Foto: Per Wiklund
Peter Lindsjöös VM-blogg

Dom som skiner - Sverige är bäst i världen

ANNONS

Fingerspitzengefül från Brolldén - "Tystar alla eventuella kritiker"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Sverige är äntligen världsmästare för herrar igen! Som underdogs i en VM-final i ett fullsatt Hartwall Arena plockade det svenska laget fram det som behövdes för att tysta hela hemmanationen. VM-guldet var högst välförtjänt och Sverige är äntligen tillbaka på innebandytronen.

Sverige har inte glänst i detta VM på vägen fram till finalen men vad spelar väl det för roll? Allt handlar om att kunna få fram det allra bästa till finalen och det var precis vad Sverige gjorde. Finland började visserligen bäst och hemmanationen sprattlade också till via två mål av Kainulainen i tredje men i övrigt var detta Sveriges match rätt av. De svenska spelarna hade ett helt annan fokus och driv i allt man företog sig jämfört med innan.

Enström visade vad allt handlar om

Bäst tycker jag Sveriges förvandling symboliseras av Rasmus Enström. Jag ska villigt erkänna att jag under resan fram till finalen inte tyckt att Enström håller landslagsklass längre. Bolltapp och förlorade dueller mot de sämre nationerna och frågan jag ställt mig är om det inte finns bättre vänsterforwards att stoppa in i en svensk förstafemma. Men så blev det final och Ralle var plötsligen som förbytt. Vann varenda duell, klockrena passningar och dessutom visade han vägen i målskyttet. Så fel jag hade.

Fingerspitzengefül från Brolldén

Även förbundskaptensduon Brottman och Nordén förtjänar all cred. Jag höll inte med rätt av när VM-truppen presenterades och några av de uttagna spelarna kan jag fortsatt ifrågasätta en aning. Men att de tagit Sverige tillbaka till förstaplatsen i världen tystar alla eventuella kritiker. Det jag imponeras mest av är förbundskaptenernas precision i att förändra formationerna under matchens gång. Jag vet själv hur svårt det är att förändra i femmorna under pågående match men att exempelvis ha fingertoppskänslan att släppa in Casper Backby i exakt rätt tidpunkt av finalen visar på lysande matchcoachning. Rubriken ovan får dessutom ses som en hyllning till Brottman (och Thåströms lysande låt).

Haglund och Sankell lyckades helt och fullt

Finalen började annars som de flesta VM-finaler inletts under de senaste åren. Finland går ut och tar grepp om matchen målmässigt. Men det märktes rätt snart att Sverige i finalen jämfört med Sverige tidigare under VM var två i all väsentlighet olika lag. Visst kan man tycka vad man vill om Sankells och Haglunds på gränsen till parodiska förstaperiod. Men detta flyttade fokus för finländarna som förutom buandet åt Nilsberth nu också kände sig tvingade att lägga en massa fokus på Haglund/Sankell i stället för sitt eget spel.

Kainulainen för ensam i Finland

Och Finlands spel i finalen var verkligen inget som imponerade på mig. Hemmaspelarna uppträdde krampaktigt, närmast lojt och Sverige var klasser bättre i det uppställda spelet. Finland var helt utelämnade åt att spelare som Kainulainen (jösses vilken avslutare för övrigt) och Sami Johansson på egen hand skulle skjuta guldet kvar i Finland. Sverige hade en helt annan repertoar i sitt spel och det fanns betydligt fler svenska spelare som kändes giftiga framåt.

Edling, Ahrén och Emil - wow

Som jag skrev efter damernas guld så känns det inte helt rättvist att lyfta enskilda spelare efter ett VM-guld. MEN det går inte att undvika Jonathan Edling som återigen bommade igen. Även Hampus Ahrén och Emil Johansson är helt övermänskliga i finalen. Att sedan Kim Nilsson, Albin Sjögren och Tobbe Gustafsson visar otroliga skills i en final när det handlar om avslut visar också att de sparat det bästa till sist.

Världens bästa domare?

Även den schweiziska domarduon måste hyllas och ges den respekt de förtjänar. De ifrågasattes redan innan finalen på sina håll i sociala medier men jag har sällan sett ett domarpar i en-VM final oavsett sport som gjort så mycket rätt. Nu är bara frågan när vi får se ett kvinnligt domarpar i SSL. Det är hög tid för det.

SVT har tagit innebandyn till en ny nivå

Till sist måste jag lyfta den otroliga innebandyboomen vi upplevt under några veckor i december. Självklart är huvudanledningen Sveriges fantastiska dam- och herrlag som tagit VM-guld. Men även medialt har något hänt mycket tack vare SVT:s proffsiga sändningar vilket har lyft sporten från gryniga och laggande websändningar till en sport man tar på allvar. Detta var precis vad sporten innebandy behövde i dessa lite bistra covidtider. Framtiden för vår sport ser plötsligen betydligt mer ljus ut helt enkelt…


TV: Tobias Gustafssons viljemål avgjorde VM-finalen

Brytning, offensiv tackling och tryckte in bollen! Återupplev Tobias Gustafssons otroliga 5-4-mål i VM-finalen mot Finland.

 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: