Foto: IFF/Juha Leskinen
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: Är VM i Helsingfors riggat?

ANNONS

"Att spela kvartsfinal, semifinal och final inom loppet av typ 46 timmar känns verkligen inte rättvist för Sverige"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Jag upptäckte helt nyligen att Sverige får tre matcher på tre dagar i VM! Jag har ändå hygglig koll på VM men trodde faktiskt att VM-finalen gick först på söndag… Vad är det för spelschema egentligen och varför har ingen protesterat? Att spela kvartsfinal, semifinal och final inom loppet av typ 46 timmar känns verkligen inte rättvist för Sverige. Finland då? Jo de fick en vilodag mellan kvartsfinal och semin. Samt att de dessutom får spela den sena semifinalen som ger ännu längre vila (vilket dock ger lite mindre återhämtning mellan semi och en eventuell final). Det är givetvis med glimten i ögat jag frågar mig om spelschemat är riggat men borde man inte löst detta bättre?

Norge knockade på 13 minuter
Jag är riktigt imponerad av Sveriges kvartsfinalinsats mot Norge. Visst, Norge är inte något riktigt hot och när dessutom Norges målvakt inte hade sin bästa dag så blev det en enkel väg till semin. Men det jag imponeras över är att Sverige går ut koncentrerat och punkterar matchen under de första 20 minuterna och därefter får en behaglig resa utan nerv. Som Brottman sa i intervjun efter matchen så försökte norrmännen så gott de kunde trycka till svenskarna i närkamperna (Ketil Kronberg var en av norrmännen som inte gillar att förlora mot svenskar) men det blev inte så mycket mer än så.

Brottman/Nordén i skarpt läge för första gången
Så här långt har VM varit en transportsträcka för Sveriges del (förlusten mot Finland i gruppen är glömd) och nu börjar det intressanta. Semifinalen i morgon mot Schweiz är ju den första matchen i skarpt läge för de nya förbundskaptenerna Brottman och Nordéns lagbygge. Finnkamper, Euro Floorball Tour och den första veckan av VM är nu glömt. Allt ställs på sin spets under ett drygt dygn med semi och finalspel och faktiskt är det ju så att en förlust i morgon mot Schweiz är oacceptabelt och därmed skulle de nya förbundskaptenerna hamna rejält under lupp. Femmorna kommer nog att vara väldigt lika de vi fick se mot Norge även om jag tror att Kevin Haglund kommer in i stället för Omar Aldeeb i tredjefemman och att Edling vaktar kassen.

Schweiz offensiv är vass
Schweiz vann enkelt med 9-0 mot Estland i semin så vad har vi då att vänta av semifinalmotståndet? SSL-bekantingarna Jan Zaugg och Manuel Maurer är supergiftiga i offensiven och med dessa båda herrar kommer Sveriges försvar få kämpa. Även målvakten Pascal Meier är riktigt bra och gör han sitt livs match kan Schweiz störa och få coacher kan så mycket om svensk innebandy som den Schweiziske förbundskapten David Jansson. Men jag tror ändå inte Schweiz kommer att kunna utmana Sverige på allvar. Jag tror Sverige vinner med klara 7-3.

Finland vinner efter förlängning
Den andra semin mellan Finland och Tjeckien då? Jag tror däremot den kan bli spännande. Finländarna har inte imponerat jättemycket utöver mötet med Sverige. Tjeckerna är unga, hungriga och orädda. Jag tror vi får se en final mellan Sverige och Finland men jag tror att semimötet mellan Finland och Tjeckien är oavgjort vid full tid.
 

En vecka av väntan är nu över
VM började för en vecka sedan men det är först idag som turneringen börjar på riktigt. Jag är otroligt spänd på att få se vilka spelare i de fyra semifinallagen som nu kliver fram och skickar sitt lag till VM-finalen.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: