Foto: IFF/Juha Käenmäki
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: Pirrigt? – Nej inte direkt!

ANNONS

"Nya svenska ansikten lyfts fram av SVT"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Sverige vs Norge i kvällens kvartsfinal känns inte jättespännande på förhand. Lagen möttes i förra VM och då vann Sverige med 9-1 utan att förta sig. Ett liknande resultat bör vi kunna förvänta oss även nu från ett koncentrerat Sverige…

I innebandy har inte Norge mycket att hämta mot Sverige vilket vårt grannland i väst också accepterat för länge sedan. Men när Frida Karlsson börjat vinna över Therese Johaug i skidspåren kokar det av ilska i hela Norge och skidduellen blir nog klart mer oviss än kvällens kvartsfinal i Helsingfors. Sverige har vilat upp sig ett par dagar och har bland annat hunnit med ett besök på Fazers chokladfabrik. Nu har siktet ställts in på de tre återstående kamperna där Norge i en kvartsfinal närmast blir en uppvärmning inför semi och final. Vid minsta känning av skada eller sjukdom på nyckelspelare så har Sverige möjligheten att spara spelare och ändå spela semifinal.

Nya svenska ansikten lyfts fram av SVT
Såg att SVT ”promotade” dagens kvartsfinal och på bilden fanns Jesper Sankell och Kevin Haglund. Kanske det inte var något väldigt medvetet val av SVT men jag tyckte det var intressant ur den synvinkeln att spelare som Alexander Galante Carlström och Kim Nilsson alltid brukar vara affischnamn på denna typ av landslagsbilder.

Norge var ändå nära skräll mot Schweiz
Norge då? Självklart funkar det inte att underskatta norrmännen som ju utmanade Schweiz rejält i gruppspelets första match. Det stod 4-4 en bit in i tredje perioden innan Schweiz tog ledningen och Norge hade därefter sina chanser att knipa poäng innan schweizarna gjorde ett par mål i öppen kasse i slutminuterna. I nästa gruppmatch blev det 7-4 mot Tyskland innan Tjeckien blev för svåra där tjeckerna ryckte ifrån till 5-0 innan Norge snyggade till siffrorna. Tisdagens play-off match mot Polen blev dock överraskande tuff. Polackerna hade en 3-2-ledning när mer än halva matchen spelats innan Norge kom igång och med fem raka mål säkrade avancemanget till kvartsfinalen. Tunets Ole Mossin Olesen är bäste norske poängplockare men mest namnkunniga i laget är givetvis Dalens evighetsunge Ketil Kronberg samt Mullsjös stabile back Daniel Gidske. Men spelarkvaliteten är för skral sett över tre femmor för att Norge ska ha en chans mot ett fokuserat Sverige.

Finland fick tre skott mot sig i kvarten
Finland och Tjeckien säkrade som väntat avancemang till semifinalerna under onsdagen även om båda lagen åtminstone behövde dutta till på gasen någon gång. Lettland stretade mot i en och en halv period mot Tjeckien innan Tjeckerna anförda av Marek Benes (3 mål och 2 assist) ryckte ifrån och till slut vann med stora 9-1. Slovakien hade totalt tre (!) skott mot Joonas Kaltiainen i det finska målet om statistiken stämmer? Trots det så gjorde Slovakiens Ujhelyi (ett av de mest svårstavade namnen i VM?) 2-1 mitt i matchen. Finland vaknade dock till och efter två snabba mål signerade en viss Peter Kotilainen fram till 4-1 kontrollerade sedan finländarna matchen in i mål utan att glänsa (5-1 blev slutresultatet).

Vill vi ha 40 minuter i stället för 60?
Det kanske brukar se ut så här i VM men jag tycker att det är tydligt att många av de lite sämre lagen har hängt med i ungefär halva matcherna men att sedan de etablerade lagen alltid enkelt växlat upp och vunnit klart. Men det är ju just där skillnaden består och över 60 minuter blir det väldigt tydligt vilket lag som har den bästa innebandykunskapen, har tre bra femmor, har fysiken och dessutom vanan att spela matcher på högsta nivå. Jag minns inte exakt men visst har det funnits idéer om att korta landskamper vilket definitivt skulle gynna de jagande lagen som möjligen kan utmana i 40 minuter men inte över 3 x 20 minuter.


TV: Finska fansen om de tomma läktarna och dyra biljettpriser

Magnus Fredriksson fortsätter att ta er med bakom kulisserna på herrarnas VM i Helsingfors.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: