Foto: IFF/Juha Leskinen
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: Samuelsson glänser som expert

ANNONS

"Hampus Ahrén glänser och ett piggt inhopp av Albin Sjögren"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Mattias Samuelsson som expertkommentator är lysande. Det är otroligt uppfriskande att f.d. landslags och Storvretabacken vågar säga precis som det är även om det så gäller kritik mot svenska spelare (d.v.s. gamla polare) eller innebandy som sport. Nu har Samuelsson alltid levererat bra och klarsynta kommentarer under sin aktiva karriär men det är inte exakt samma sak som att det funkar som expert.

Nilsberth ritar med sig själv på avsluten
I gårdagens match var det Danmark som inledningsvis fick en skopa av Samuelsson för att de inte stod upp tillräckligt bra. Kul även när Samuelsson berättade om gamle klubbkompisen Robin Nilsberth som ritar upp frislagsvarianter där Nilsberth själv oftast hamnar som avslutare. Chris Härenstam intar i stället rollen motsvarande handbollsexperten Claes Hellgren, det vill säga oerhört positiv till allt och alla (vilket också kan funka). Plumpen var väl att ingen i kommentatorsduon hade koll på att den danska målskytten och lagets bäste spelare Lukas Eldholm numer spelar i Linköping och inte Höllviken (vilket förmodligen är fel i det officiella VM programmet).

Danmark med två riktiga ras
Matchen då? Ja det är tråkigt att skriva att Danmark började dåligt istället för att vända på det och hylla Sveriges start. Men kombon gjorde att det stod 4-0 efter tio minuter och matchen var i princip över. Danmark stod upp en rätt lång period efter det tidiga raset men kollapsade på nytt i tredje och att släppa 15 bollar bör inte kännas ok för de röd/vita trots ett övermäktigt motstånd. Viktigt att flera svenska målskyttar som Kim Nilsson och Alexander Galante Carlström fick näta vilket kan ha betydelse framöver. Hampus Ahrén glänser och ett piggt inhopp av Albin Sjögren som förändrade matchbilden är saker på uppsidan denna kväll. Danske målvakten Brixagers utkast var också sevärda. Noterbart är också att landslaget tagit efter Kalmarsunds framgångsrika spel med lösa lyftningar in framför mål för volleyavslut.

Vem ska spela vänsterforward framöver?
Och även om en utskåpningsseger med 15-1 mot Danmark inte borde ge så mycket ledtrådar så tror jag att Brottman/Nordén fick en del svar. Jag tror inte att femmorna kommer att se ut som de gjorde initialt i Finlandsmatchen när Sverige spelar kvartsfinal. Enligt mig är det spelare som nu spelat till sig en plats i de två första formationerna samt att någon mer kall spelare får kliva nedåt. Back och centerbesättningen känns stabil men på vänsterforwardspositionen tror jag förbundskaptenerna funderar lite på hur man vill ha det.

Play-off som gäller i dagens VM-spel
I dag tisdag väntar placeringsmatcher samt det betydligt mer intressanta Play-off matcherna för att
se vilka lag som tar sig till kvartsfinalerna. Slovakien, Lettland och Norge känns rätt givna. Möjligen kan Danmark få jobba för att slå Estland som på förhand känns som den mest svårtippade Play-off
matchen.


Videoblogg: Herr-VM bakom kulisserna

Språkförvirringen med finska supportern: “Förstår inte riktigt”

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: