Foto: IFF
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: Vilket fantastiskt landslag!

ANNONS

"En makalös prestation som är svår att ta in"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Vilket lag och vilken final! Sveriges damer säkrade sitt åttonde raka VM-guld vilket är en makalös prestation som är svår att ta in. Att gång på gång vara bäst när det gäller som mest är något unikt som väldigt få lag kan jämföra sig med. Och VM i Uppsala måste väl betecknas som en framgång med tanke på förutsättningarna.

Att i tre raka VM-finaler ha hamnat i likaläge vid full tid och lika många gånger säkrat guldmedaljerna efter förlängning eller straffar är faktiskt sensationellt. För trots att man kanske är ett klart bättre lag på pappret och under ordinarie tid så är innebandy en sport med så oerhört små marginaler där ett hoppslag framför eget mål kan betyda att matchen är över.

Inställningen är unik
Innebandyskills och taktik all ära men det jag tycker är allra mest imponerande när jag tittar på det svenska damlandslaget är inställningen de visar upp i precis varje byte. Många (i princip alla) har imponerat under turneringen och rättmätigt fått cred men jag kollade lite extra på Ida Sundbergs finalspel. Hur hon precis varenda sekund när hon är på banan fokuserar på sin uppgift och fullföljer den till perfektion. Alltid hundra procent in i närkamperna (och i 99 fall av 100 kommer hon ut med bollen) och varenda passning slåss med fokusering och hårdhet. Slarv finns inte… Visar en lagkapten vägen på det sättet så är det givetvis mycket enklare för de övriga att hänga på.

Generationsväxlingen
Sverige har alltså vunnit alla VM sedan 2007?!? Inga spelare finns kvar sen dess (Emelie Wibron kom in 2009) och hur många spelare (och ledare) som passerat i de olika VM-trupperna sedan dess tänker jag inte försöka mig på att räkna ut. Men det fenomenala här är att det inte verkar spela någon roll utan att det är helt ”sömlöst” när ett helt gäng VM-debutanter kliver in i gruppen och laget bara fortsätter leverera. Hur är det möjligt? Detta är något landslag på herrsidan men även andra landslag utanför innebandyn borde studera vidare för att lära sig något.

Vem var bäst – ointressant egentligen
Visst kan man lyfta svenska spelare både i turneringen i stort och även de som var bäst i finalen. Men för mig kan inte en laginsats bli tydligare än de svenska damernas och att då välja några känns i detta fall inte nödvändigt. Det är bara att titta på hur alla tre formationerna levererar och om nu möjligen Finland har världens enskilt bästa spelare så räcker inte det mot tre svenska superfemmor.

Herr-VM - Ändrar Sverige något?
På herrsidan tuffar turneringen vidare och i kväll möter Sverige Danmark. Finland som redan säkrat gruppsegern slog Danmark med 7-0 tidigare och undviker danskarna tvåsiffrigt mot Sverige ses det nog som en framgång. Dock kryssade ju Danmark mot Lettland så man har plockat en VM-poäng redan. Hur Sverige går in till dagens match är svårt att gissa. Det borde bli en del förändringar jämfört med Finlandsmatchen speciellt om någon spelare har känning av skada. Men dilemmat är ju samtidigt att man i möjligaste mån vill hitta rätt i formationerna innan allvaret börjar kommande helg.

Zaugg vassaste avslutaren i världen?
Tittar man på övriga lag så är det mötet mellan Tjeckien och Schweiz som drar till sig mest uppmärksamhet. 15-15 i skottstatistiken visar tydligt vilken match det var. Det stod också 2-2 fram till slutminuterna innan f.d. Mullsjöspelaren Jan Zaugg (kanske världens vassaste avslutare?) gjorde 3-2 för Schweiz och sedan blev det ytterligare ett Schweiziskt mål i tom bur. Schweiz har därmed satt sig i förarsätet gentemot sin rival Tjeckien. Mycket svenskbekantingar i dessa båda lag och om jag tar på mig Linköpingsglasögonen så noterar jag att både Josef Rypar och Nicola Bischofberger spelar i sina länders förstaformationer (Rypar dessutom som forward…). Även förre Linköpingsbacken Ondrej Nemecek finns med i Tjeckerna förstafemma. I kväll spelas en av VM:s mest intressanta matcher. Tjeckien möter Norge. Norrmännen störde Schweiz tidigare i VM och tar nog mer än gärna en andraplats i gruppen och en skalp i form av Tjeckien.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: