Foto: IFF/Juha Käenmäki
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: Nu längtar man inte mindre till VM-finalen

ANNONS

"Faluns förstafemma har ju inte heller dominerat i SSL som man normalt brukar göra"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Vilken häftig gruppspelsmatch vi fick se mellan Sverige och Finland! Inför matchen var jag lite rädd att lagen skulle hålla igen en aning men så var absolut inte fallet. Båda lagen ville verkligen spänna musklerna och det var finländarna som övertygade mest och vann klart rättvist även om resultatet i sig spelar mindre roll.

Sverige spelade upp sig under matchen och Hampus Ahrén stod för matchens delikatess med en pass mellan benen fram till Tobbe Gustafsson som tryckte dit 4-3 när lite mer än fem minuter återstod. Där och då kunde matchen mycket väl vägt över till Sverige, större var inte de finska marginalerna trots den till synes klara vinsten.

Studera Haglunds arbete framför mål

Det svenska glädjeämnet var givetvis tredjefemman. Jag ska villigt erkänna att jag hade lite tveksamheter inför denna formation när jag såg den på Instagram innan matchen, men jag hade fel… Spelare som Kevin Haglund och Jesper Sankell är ovärderliga i denna typ av internationella matcher när allt handlar om att våga gå rakt på mål och vara obekväm. Apropå obekväm så måste just nämnde Kevin Haglund lyftas. Tänk hur ofta jag tjatar på mina innebandyadepter att först och främst gå in på mål och dessutom våga stanna där. För det är där man gör målen. Framöver tänker jag tvinga dem att studera Haglunds arbete framför mål under VM:s fortsatta matcher. För visst lär väl Haglund & co i tredjefemman får fortsatt förtroende nu?!?

Men detta för oss också in på nästa lilla dilemma för förbundskaptensduon Brottman/Nordén. Första- och andrafemman levererade inte alls på samma sätt även om de kan växla upp framöver. Storvretaformationen var förvisso helt ok utan att briljera även om Kim Nilsson var osedvanligt trubbig. Men förstaformationen med sin huvudbas i Falun hade inte sin bästa match. Emil Johansson jobbade och slet men övriga fyra var bleka. Kostov-Bredberg hade det tufft med det fysiska spelet och hamnade ofta i problem och även Johan Samuelsson brukar vara betydligt säkrare. Galante Carlström försöker och försöker men skotten hamnar allt oftare i täck speciellt mot ett Finland som scoutat honom stenhårt efter massor av landskampsmöten. Rasmus Enström hade några tunga bolltapp efter duellspel vilket resulterade i farliga chanser och något baklängesmål.

Finland klara favoriter

Litar coacherna så mycket på förstafemman att de låter dem hållas in i semi och final eller behöver något justeras? Mot Finland som blixtsnabbt ställde om hade förstafemman problem att hinna hem. Faluns förstafemma har ju inte heller dominerat i SSL som man normalt brukar göra vilket kan ge en indikation (kan inte enbart bero på nye tränaren). Så bör en rappare och hetare tredjefemma avancera i hierarkin eller ska traditionen bestå och att man därmed riskerar att i princip samma manskap förlorar en tredje final?  

Finland då? Jo de var bra. Väldigt fysiskt starka med spännande forwardstyper som spelar en rak och vägvinnande innebandy. Finland är i min bok klara favoriter till ett tredje raka VM guld även om Sverige även efter dagens match har en god chans att knipa guldet. 60-40 känns som en viktning efter dagens gruppmöte.

Publiken mådde givetvis prima och var högljudda och det är svårt att föreställa sig trycket i en kommande final. Även domarparet ska ha en stor eloge att man släppte på i närkamperna som det ska vara när de två bästa lagen i världen drabbar samman i en VM-match. Dock verkade inte alla svenska spelare trivas fullt ut med detta.

För Sverige återstår nu Danmark i gruppen och sedan en kvartsfinal som inte heller ger så mycket vägledning. Men möjligheterna finns då för förbundskaptenerna att laborera lite innan semi och final väntar.


Videoblogg: Herr-VM bakom kulisserna

Språkförvirringen med finska supportern: “Förstår inte riktigt”

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: