vm 2020
John Liljelund (t.v).
Foto: Magnus Fredriksson
VM 2020 (Herrar)

IFF-bossen: "Glad och lättad att vi är igång med VM"

ANNONS

John Liljelund om VM 2020: "Det viktigaste var att få alla lag till Finland"

Ett år försenat är äntligen den 13:e herr-VM-turneringen igång. För tredje gången är det Finland som är arrangör. Turneringen som ursprungligen skulle startas för 12 månader sedan har haft många motgångar på grund av pandemin. Osäkerheten kring egentligen allt har varit hängande över arrangörerna sedan mars 2020.  

– Jag är väldigt glad och lättad att alla lag har tagit sig till Helsingfors och vi nu har kört igång WFC 2020, ett år efter att det ursprungligen var meningen. Det har varit ett långt år med många om och men före vi nu kan börja spela.

Vad hoppas du att innebandy som sport får ut av herr VM i Finland?

– Främst att sporten får en bred internationell exponering efter två år av minimal internationell innebandy. Det är viktigt ur många perspektiv, men främst för att säkerställa ett fortsatt intresse för sporten och för att kunna komma tillbaka efter Covid-19.  Sedan är WFC 2020 väldigt viktigt för oss i Finland, där det finska förbundet hoppas att kunna få tillbaka de spelare som lämnat sporten under pandemin.

Hur visas VM i Finland ute i TV och webb-världen?

– Vi har en mycket bred TV visibilitet för både herr och dam VM. Vi har 15 länder som tar emot sändningarna från 19 olika bolag. Det är en stor framgång för vår idrott att vi når dessa länder som Kanada, Singapore, Ryssland och Thailand tillsammans med de övriga europeiska länderna.  Vi sänder dessutom alla matcher på IFF’s YouTube kanal där 34 av 48 matcher genomförs med engelsk kommentator.

Vilka har varit era största utmaningar den senaste månaden med turneringen?

– Just nu känns det som om den sista veckan har varit den svåraste, eftersom vi har varit tvungna att ändra på alla Covid-19-relaterade protokoll och för WFC 2020 har restriktioner pålagts av finska staten. Det viktigaste var att få alla lag till Finland. 

Vad gäller kring covid-19 situationen? 

– Nu skall alla spelare, ledare och funktionärer ha ett Covid-pass och vara fullt vaccinerade. Kunna visa upp ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt inför turneringen bland annat. Det har inneburit en hel del tilläggsarbete för de lokala arrangörerna och inte minst för oss i IFF.  Hela processen under Covid har skapat så mycket olika saker som har behövt lösas, det har blivit merarbete på exakt varje punkt i vårt arbete med VM”.


TV: Njut av Moa Tschöps geniala assist till Cajsa Elms 9-3-mål

Var Sveriges sista mål mot Finland det snyggaste?

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: