Foto: IFF
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: Vem saknas mest? Savonen eller Rudd?

ANNONS

"Det är inte bra nyheter för Finland"

VM-turneringen för herrar drar i gång i morgon fredag och att då få ett sent avbräck är ju självklart inte önskvärt. Finlands stora lilla back Krister Savonen tvingas tacka nej på grund av en tidigare smäll mot huvudet och det är inte bra nyheter för Finland. Savonen är ingen poängspruta i landslaget men Classicbacken har haft en given plats när Finland tagit sina två VM guld 2016 och 2018. Frågan är dock om Finlands förbundskapten Petteri Nykky räknat alls med Savonen eller om han redan var borta ur resonemanget men att nyheten släpptes nu?

Liknelsen Savonen vs Rudd haltar bokstavligen. Duellerna dem emellan brukar vara sevärda då det är VM:s typ längsta och kortaste spelare. 172 cm Krister Savonen på backen skall handskas med en 196 centimeter lång Rudd i sarghörnet.

Hur mycket kommer då ett svenskt landslag sakna Alexander Rudd som just nu huserar i Schweiziska Sarnen med individuell framgång (7:a i poängligan med 21 poäng på elva matcher)? En hel del skulle jag säga. För i Rudd får man en komplett tvåvägsspelare som både kan producera offensivt (11 poäng i senaste VM turneringen) och dessutom helt kan stänga ned stora ytor på defensiv planhalva med sin gigantiska räckvidd. Att Rudd harvar i ett Schweiziskt bottenlag (Ad Astra Sarnen ligger näst sist i ligan med sju inspelade poäng efter 12 omgångar) är ju självklart slöseri på sitt sätt. Men förhoppningen är väl ändå att vi får se Rudd i en större klubb framöver och att han kanske då också hittar tillbaka till ett svenskt VM-lag 2022.

Även superlöftet Hampus Ahrén var ju ett tag utanför det svenska landslaget. Förbundskapten Niklas Nordén sa så här angående VM-chanserna för Ahrén till Innebandymagazinet när Hampus precis meddelat att han skulle spela för allsvenska Nykvarn kommande säsong.
– Jag tror inte vi kommer ha någon allsvensk spelare i VM-truppen. Det ska mycket till. Hampus är en av de spelarna som vi tänkte att vi skulle bygga mycket av framtiden på, det har varit vår plan.  

Men det var som väl var inte hugget i sten (vilket också citatet ovan säger) och förbundskaptenerna var inte sämre än att de kunde ändra sig och plocka med skicklige Ahrén till VM, vilket vi ska vara glada för.

En annan superstjärna som saknas i VM är Linköpings gigant Matej Jendrisak. Att en av världens bästa centrar som under första delen av SSL säsongen varvat upp efter skada inte skulle ta en plats i den tjeckiska VM truppen förefaller otroligt. Men här handlar det om att rutinerade Jendrisak inte hittat ett fungerande samarbete med Tjeckiens finländske coach Kettunen och då valt att avstå landslagsspel (tills vidare).

I morgon drar alltså herrarnas VM igång i Helsingfors. Nu har det ju sina förklaringar (Covid) men att herrarnas VM drar i gång samtidigt som damernas VM slutspel skall avgöras känns inte helt optimalt. Innebandyn som sport behöver all fokus den kan få och att dam och herr VM nu konkurrerar med varandra om medietid känns inte alls bra.

Sverige möter Lettland i premiärmatchen och självklart måste Sverige vara vaksamma då Letterna i förra VM slutade femma och faktiskt slog Tjeckien i gruppspelet. Personligen tror jag det är bättre för Sverige att direkt få en skaplig motståndare i första matchen än en promenadseger. Finland möter Danmark och Tjeckien tar sig an Tyskland under premiärdagen och här förväntar man sig resultatmässigt större differenser. Det fjärde topptippade laget Schweiz spelar inte för än på lördag och möter då Norge. Norge som sent gjorde klart med veteranen Ketil Kronberg är ett lag som knappast kan underskattas av Schweizarna för då kanske vi får en VM skräll direkt!

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: