Foto: Per Wiklund
Peter Lindsjöös VM-blogg

Blogg: 2554 dagar – det är en lång tid om man är världens bästa!

ANNONS

Ny blogg om VM: "Hur mår vårt svenska landslag egentligen?"

Peter Lindsjöö har under många år följt och skrivit om svensk herrinnebandy på elitnivå i olika medier. Arbetar normalt som projektledare men är även kommunikatör åt Linköping Innebandy med huvudfokus på herrlaget i Svenska Superligan. Ungdomsledare sedan 15 år. Här bloggar han om årets VM-turnering.

Herrarnas VM i Finland drar i gång om bara några dagar. Hur mår vårt svenska landslag egentligen? Efter att fått sig ett antal törnar under de senaste VM-turneringarna gäller det nu att studsa tillbaka. För vi har väntat i närmast osannolika 2554 dagar på ett VM-guld.

Sverige fortsätter att slå sig på bröstet (om än kanske inte med riktigt samma kraft längre) och de flesta hävdar fortsatt att vi är den världsledande nationen på herrsidan i innebandy. Visst har Finland vunnit de senaste VM finalerna men det handlar mer om att de lycktas pricka formen till just finalmatchen – för annars är väl vi i Sverige herre på täppan! Eller? Finland har chockat innebandysverige både 2016 och 2018 då man båda gångerna vunnit VM med vad som sett ut att på pappret vara ett svagare lag än Sveriges men där de finska spelarna höjt sig när det som bäst behövts.

2554 dagar är en evighet… Men det är faktiskt så länge sedan senast ett svenskt herrlandslag lyfte VM-bucklan i Scandinavium den 14 december 2014 (om man räknar dagar fram till den kommande finalen i Helsingfors). Vad händer om vi misslyckas att ta guld än en gång? Ja, det är en bra fråga som vi absolut inte hoppas behöva återkomma till men trösten vid ett eventuellt uteblivet guld är att det då ”bara” adderas ytterligare 337 dagar eftersom nästa VM spelas redan i november 2022 i Schweiz.

Vad talar då för Sverige i Helsingfors om några veckor? Jo, väldigt mycket. Inte minst att vi fortsatt har absolut störst bredd i innebandyvärlden vad det gäller spelare som håller högsta internationella klass. Förmodligen skulle Sverige kunna ställa upp med både ett och två landslag ytterligare (och vilka spännande landslag det skulle bli) som skulle kunna utmana om VM-medaljerna, så pass mycket skickliga spelare har vi i landet. Och den Svenska Superligan är fortsatt den överlägset bästa ligan även om flödet av spelare mellan framförallt Finland och Sverige i princip upphört vilket gör att det i dag är lite svårare att bedöma ligornas slagstyrka.

Men även om bredden är till Sveriges fördel jämfört med konkurrenterna så är inte spetsen lika vass som tidigare. Eller rättare sagt så har våra konkurrenter blivit nästan lika spetsiga? Klubblag som finska Classic och Schweiziska Wiler-Ersigen har tillräckligt med kompetens för att utmana våra bästa klubblag samtidigt som världsspelare (framförallt yngre) lika gärna kan komma från Tjeckien eller Schweiz.

Och här trillar vi in på nästa orosmoln. Tillväxten av potentiella VM spelare har mattats av och Sveriges U19-landslag på herrsidan har inte stått överst på VM:s prispall sedan 2013(!) och i augusti detta år nådde inte U19 landslaget ens till VM final. När Sverige tog sitt senaste VM guld på herrsidan 2014 hade vi innan dess plockat hem fyra av de fem senaste VM gulden på U19 sidan och inget land var där och då i närheten av att rubba Sverige på innebandytronen. Den kartan har ritats om rejält sedan dess och självklart har Sverige även fortsatt stora möjligheter att vinna VM guld för U19-spelare men nu är det snarare 25% chans då även Finland, Schweiz och Tjeckien lika gärna kan vinna om det har en fin årgång av spelare – det är det som är skillnaden...

Ett VM i innebandy är annorlunda än ett VM i de flesta andra sporter. Att kvala in till VM skulle Sverige lätt kunna fixa med valfritt allsvenskt lag (förmodligen även med ett division 1-lag). Även gruppspelet är en ”walk in the park” och utmaningen blir då givetvis att se till så att kranarna öppnas för fullt i de två sista VM matcherna.

Sveriges VM-trupp då – det är svårt att klandra de nya förbundskaptenerna då samtliga uttagna spelare är i den absoluta världstoppen och det är givetvis svårt att ställa etablerade världsstjärnor utanför en trupp. Men skador och oviss form oroar. Snart halva SSL-säsongen har gått och när Superligan nu tagit VM-uppehåll återfinns ingen(!) av de uttagna spelarna på topp-10 i SSL:s poängliga vilket borde vara unikt. Spelare som till exempel Alexander Galante-Carlström, Kim Nilsson och Emil Johansson skall stå på planen i Hartwall Arena när allt avgörs har alla tre en betydligt svalare säsong än på flera år, även om många av de etablerade landslagsspelarna har steppat upp på slutet. Dessutom har anmärkningsvärt många spelare (fler än hälften) i truppen missat en eller flera matcher i årets SSL mestadels p.g.a. skador, vilket inte är optimalt.

Av de spelare som förmodligen tog några av de sista platserna i truppen som t.ex. Ramirez, Kostov Bredberg, Sankell och Haglund har gjort det bra i årets SSL men har ju knappast tagits med för att de är glödheta i ligaspelet just nu. Samtidigt förstår alla att Thorengruppens Hjälm och Öhgren inte kommer med till VM trots att de kanske är hela SSL:s största utropstecken när de inte funnits med i diskussionen innan. Men någon mer överraskande och ”het” spelare kanske det hade funnits plats för i en 20-mannatrupp? Pixbos unge Weissbach på ”reservlistan” är de närmaste vi kommer där.

Vad det gäller målvakterna har det ju pratats en del om varför inte Måns Parsjö-Tegnér finns med? Han hade bäst räddningsprocent av alla målvakter i EFT så sent som i oktober och har VM-rutin så varför han ratades är lite lurigt att veta. Dock är Edling och Hedlund ett vass målvaktspar trots att ingen av dem har dominerat i årets SSL (se räddningsprocent) och fördelen är att de förmodligen går in till VM med blanka papper och då tvingas slåss om vem som ska stå i semin och finalen vilket gör att denna duo kommer vara på tå från start.

Ska man gissa hur förbundskaptenerna Brottman/Nordén tänkt sig formationer när guldet ska tas tillbaka så handlar det om att få ihop två riktigt slagkraftiga linor till VM-finalens andra hälft. Dessa båda femmor blir då en Storvreta och en Falun baserad formation (kryddat med Kim Nilsson) som ska avgöra mot Finnarna de sista 30 minutera. Men då ska man veta att spelarna i de båda toppformationerna är i princip samma som har förlorat de två senaste finalerna (2016 och 2018) där Alexander Rudd (spel i Schweiz efter avstängning) och VM:s studioexpert Mattias Samuelsson (slutat) är de som saknas mest. Och de åtta spelare i truppen som inte får chansen när det avgörs förväntas inte knorra över det då de förmodligen fått lira en hel del under gruppspelet. Gruppspel samt kvartsfinal fixar Sverige nämligen lätt även om man rullar på tre valfria femmor.

Svenska VM-jokrar, finns de? Jo det är klart att en spelare som Hampus Ahrén kommer glänsa trots att han glidit runt i allsvenskan med Nykvarn ett tag och Kalmarsunds Kevin Haglund kommer heller inte direkt vantrivas när hemmapubliken höjer tempen i hallen.

Så hur ska då detta sluta? Ja, Sverige har ett jätteläge att ta sitt nionde VM-guld, det är helt klart. Gruppspelsmatcherna mot Lettland och Danmark blir målkalas och gruppmötet med Finland kan kanske ge en liten fingervisning även om det förmodligen kommer att ”mörkas” en hel del från båda håll. Tittar man på slutspelet så kan vi hoppa över kvarten för att i stället titta på vilket av lagen Schweiz eller Tjeckien som väntar i semin. Båda lagen är luriga och med rejäl spets (Tjeckiens Langer och Schweiz Zaugg t.ex.) även om ett heltaggat Sverige skall vinna alla dagar i veckan mot dessa länder. Möjligen är Schweiz att föredra i semin om man ser till senaste fyrnationsturneringen (EFT) då Tjeckerna slog Sverige. Finalen mot Finland (för så blir det väl?) kan sluta precis hur som helst. Sverige slår för första gången i innebandyvärldshistorien ur underläge och har stor revanschlust efter de missade gulden. Finland har lärt sig hur man slår Sverige i en final, de har sin sisu och en kokande arena i ryggen vilket jag tror fäller avgörandet till Finlands fördel även om jag hoppas ha fel.


TV: Thomas Brottman: “Det är en farlig situation”

Förbundskaptenen om Finland, Schweiz och Tjeckien.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: