Storvreta-Sirius 18.30
Andreas Stefansson.
Foto: Per Wiklund
SSL

Andreas Stefansson: "Man får respektera den rivaliteten"

ANNONS

Storvretas stjärna inför Uppsala-derbyt: "Jag vet hur viktiga sådana här matcher är"

Idag 18.30: Storvreta-Hagunda - se matchen på SportExpressen Play

Ikväll spelas årets första Uppsala-derby där Storvreta och Sirius möter varandra. Storvreta har redan hunnit möta Hagunda i år men nu sker det största derbyt i staden, sett till historia och rivalitet. 

Storvreta är ett av seriens mest formstarkaste lag och leder serien, samtidigt som Sirius form går åt motsatt håll. Dagens ”gäster” i IFU Arena har inte vunnit sedan premiären och kommer till matchen med sin tillfälliga tränarlösning, där man leds av skadade spelaren Johan Widh.

– Det är ett ganska sargat Sirius mot ett Storvreta som har bra självförtroende just nu. Sirius har allt att vinna och vi har i princip allt att förlora. Det är väl det som är lite läskigt, säger Storvretas stjärna och födelsedagsbarn (fyller 28) Andreas Stefansson till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Men går vi in med ödmjukhet och håller en bra nivå…vi behöver inte göra något extraordinärt. Går vi in och gör en stabil insats så ska vi vinna det här.

Det blir Stefanssons första derby i den röda dressen. Hans erfarenhet av liknande matcher är svag, på högre nivå så är Pixbos möten med Lindås de enda han spelat av den digniteten – men det derbyt har svårt att jämföra sig med Uppsala-versionen.

– Man har fått känna på det lite men har alltid avundats just det här derbyt, som är är ett äkta stadsderby. Det brukar kunna bli riktigt heta fighter!

Hur funkar det här med rivalitet mot närliggande lag, kommer det medfött när man skriver på för en klubb eller behöver man möta Sirius i detta fallet flera gånger innan det här ”agget” börjar komma? 

– Det där kommer ganska snabbt. Dels märker man av det på spelarna som har varit i klubben länge. Sen av respekt mot både supportrar och folk runtomkring föreningen, och inte minst mot spelare som spelar och har spelat i laget. Det finns en rivalitet sedan en lång tid tillbaka och då får man respektera det, och anamma den direkt. Det är inget jag behöver bygga upp – man kan hitta det ganska snabbt. Den finns där för mig även idag.

Du som trogen AIK-supporter vet ju hur viktigt det kan vara med derbyt, tror du det är en fördel på något sätt att själv ha erfarenhet att stått på en läktare när man sedan själv ska spela ett derby?

– Jag vet hur viktiga sådana här matcher är. Man vill göra bra ifrån sig när det är mycket publik på läktaren, sen kommer det vara folk som går till jobbet imorgon och klappa sig lite extra på bröstet för det lag som vunnit. Jag vet själv hur det är, när man kommer till skolan eller jobbet dagen efter som derbysegrare. Det är en riktig skön känsla som man bär med sig några dagar efteråt. Den vill jag gärna skänka till de som kommer och hejar på oss ikväll.

Hur tycker du annars att supporterkulturen är inom innebandyn? 

– Det finns ganska mycket att jobba på. Det är en förhållandevis ung sport. Men det är bara att kolla på fotbollen och Allsvenskan. På 70-talet fanns det knappt någon läktarkultur och det har byggts upp under de senaste 30-40 åren. Vi är väldigt bortskämda i Sverige med vad vi åstadkommer på en fotbollsläktare. Det kommer ta ett tag. Det är bra om spelare kan smitta av sig rivaliteter på supportrarna, för då blir det där snacket på arbetsplatser och skolor, och man brinner lite extra för den klubben man hejar på. Det gör att man kommer och kollar oftare och tar fler steg i att utöka sitt supporterskap. Det ligger på allas ansvar att få igång det. 

Till sist – vilken publik är då roligast att spela inför, förutom Storvretas?

– Det är lite olika beroende på vart man har spelat. Men det var ganska kul att möta Mullsjö borta nu med tanke på att det har byggts upp en liten rivalitet där med Storvreta efter slutspelet. Det var en skön puls där! Man kände sig hatad och det är alltid härligt. Det gör att man får extra adrenalin. Men jag har inte spelat mot alla lag på bortaplan med Storvreta, så jag får göra ett litet bokslut på det efter säsongen.


TV: Sparkar bollen högt och långt - årets galnaste assist?

Fotboll eller innebandy? Se den spektakulära framspelningen av Hudik/Björkbergs Sebastian Blid i matchen mot Täby.

Matchrapporter: JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK JIK vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Storvreta IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: