IBF Falun
Rickard Hedlund och Nicklas Hedstål.
Foto: Per Wiklund
Superligan SSL

Sportchefen berättar varför Hedstål fick gå

Rickard Hedlund: "Jag har tagit beslut därefter"

Nio omgångar in i SSL kom beskedet att Falun väljer att entlediga huvudtränaren Nicklas Hedstål, som kom inför säsongen som ersättare till legendaren Thomas Brottman. Hedståls facit i SSL med de regerande mästarna blev fem stycken trepoängare, en suddenvinst och tre förluster efter full tid. De resultaten innebär att man ligger sexa i serien. Falun åkte också ur Svenska Cupen i kvartsfinalen mot Dalen.

– Vi har inte riktigt fått den träffen vi skulle ha fått på tränarförändringen som vi har gjort. Det är den korta historien, säger sportchefen Rickard Hedlund till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Vi ville ha en förändring, ett nytt ledarskap som skulle vara lite annorlunda och utmana spelargruppen. Det var andemeningen. Men det har inte flugigt på det viset som vi hade hoppats på. 

Ville ni ha in en kontrast till Thomas Brottman?

– inte kontrast, men ett annat ledarskap med nya referenser och delar som skulle ta oss till nästa nivå. 

Hedståls sista match som tränare Falun slutade med vinst, detta med 4-2 på bortaplan mot Mullsjö. Innan dess åkte man dock på en chockerande förlust på hemmaplan mot nykomlingen Hagunda. Men att beslutet togs just nu har inte med de senaste resultaten att göra, enligt Hedlund.

–  Vi hade kunnat vinna med 100-0 mot Mullsjö, det har inte med den matchen eller Hagunda hemma att göra.

Varför kom beslutet just efter nio omgångar in, då?

– Jag har inte suttit och räknat omgångar. Det är ganska oväsentligt. Vi har spelat en 15-16 tävlingsmatcher med cupen inräknat. Om det inte flyger, och vi inte får den träffen som vi ville, så finns det ingen anledning att traska på och räkna omgångar.

Hur tog han emot beskedet?

– Han är proffsig. Vi har en god dialog och det är en bra person. Han är säker förbannad och det ska man vara, hade han inte blivit det så hade jag blivit förvånad. Han är säkert sur och tycker att det gick lite väl fort, och det har han rätt i. Men han är ett proffs och vet om spelreglerna. Men jag är noga med att säga att han är en jäkla bra person. Jag kommer försöka fortsätta samarbete med honom, fortsätta snacka innebandy och spelare överlag. Han har en hög kompetens i mycket inom innebandyn.

När Falun presenterade Hedstål som ersättare till Thomas Brottman, i slutet av december förra året, så motiverade Hedlund valet enligt följande:

Det är riktigt kul att Nicklas valt IBF Falun, vi vet att han varit ett jagat villebråd inför kommande säsong. I slutändan så är känslan att det som spillde över till vår fördel var att Nicklas känner ett oerhört driv för att SM-guld och att verka i vår miljö och med de förutsättningar som finns i Falun.

Vi har haft koll på honom länge och ser positivt på att han fått internationell erfarenhet. Vi vill inte bara försvara utan förstärka vår sportsliga position de kommande åren och har under processens gång blivit övertygade om att Nicklas är rätt person att leda den utvecklingen från båset

Vad var det då som Falun trodde man skulle få i Hedståls om man uppenbarligen inte fick?

– Det är nya influenser och smådetaljer till lite större delar i spelet, som skulle göra att vi tog det nästa steget. Det är väl det som inte har flugit helt, berättar Hedlund.

I pressmeddelandet som skickades ut under fredagseftermiddagen skrev Falun bland annat att ”det finns saker som är rent sportsligt relaterade som spelargruppen inte slutit upp bakom på det sätt vi hoppats”. Något som går att tolkas som att spelarna inte ska ha varit nöjda med Hedstål – eller?

– Så kan man tolka det. Sen går det att tolka det på andra vis också, säger Hedlund.

Har det funnits missnöje från spelarna gentemot Hedstål?

– Gör det inte det kring alla tränare i Superligan? Det utgår jag ifrån, och det utgår jag ifrån att det även kommer finnas i framtiden.  Det var inte alla som var så jävla glada på mig och Brottman när vi stod och hängde i åtta år heller. Det kommer med jobbet.

Är det spelargruppen som har varit mest drivande bakom det här beslutet eller är det du?

– Det är en naiv och dålig analys av sportchefen, om jag ska vara ärlig. Det är för dåligt.

Du känner självkritik?

– Ja, det får jag lov att säga. Men så är det. Där och då tyckte jag att jag gjorde rätt sak. Jag hade säkert gjort samma sak ändå, men man måste prova olika saker också. Falun är inne i en häftig process på många sätt och vis. Vi mitt uppe i en form av generationsskifte samtidigt som vi har ett av tidernas bästa lag på pappret, och ska inte kompromissa med resultat eller generationsskiftet heller. Det kräver mycket av mig som sportchef också. 

Hade spelarna kontaktat dig och sagt att de vill ha en förändring på ledarsidan?

– Inte på det viset. Jag har samlat mina datapunkter på mitt vis och tagit beslut därefter. Det är inte några spelare som bestämmer, jag pratar med folk runtomkring mig och gör en tydlig och välbottnad analys. Men jag är väldigt trygg i det. 

Även om Nicklas Hedstål hade en fin meritlista bakom sig, med tränaruppdrag hos bland annat Pixbo och AIK:s herrar samt schweiziska Zug, så ställdes det frågor i media kring huruvida hans namn var tillräckligt stort och respekterat för att hantera en den spelartrupp som Falun har, där det finns legendarer och världsspelare på varenda position, men den paratametern lägger inte Hedlund någon tyngd i.

– Bara för att man har några medaljer i sitt skåp så behöver man inte vara rätt för IBF Falun, här och nu. Jag förstår resonemanget men lägger ingen stor vikt i det. Jag skulle inte ta någon från division 3, man ska vara där uppe på högsta nivån, men det resonemanget faller lite på sin egen orimlighet för då finns det ingen tränare som kan ersätta Thomas. Det går inte att vara bättre då han är bäst. Så jag tror inte på resonemanget om vi ska räkna medaljer. 

Kommer er måttstock för framtida tränare vara Thomas Brottmans resultat när ni utvärdera tränarnas insatser?

– Nej, absolut inte (skratt). Det faller som sagt på sin egen orimlighet. Vi ska ha den tränaren och det ledarskapet som synkar med våra ambitioner. Just nu har vi ett lag som ska vinna de tävlingar som vi ställer upp i, samtidigt som vi inte ska kompromissa med rådande generationsskifte. Vi ska vara hållbara över tid. Jag tänker inte bara hur det är nu, jag tänker på hur Falun ska se ut om fem eller sju år också. Zoomar du ut så blir det lite andra perspektiv. 

Framöver kommer den förra Falun-spelaren Christian Wagneryd, som var assisterande till Hedstål, leda laget ihop med just Hedlund och tidigare läktarcoachen Mattias Kokkonen. Hedlund menar på att nästa tränarrekrytering inte får bli ”fort men fel”, och han säger också att marknaden som alltid är begränsad.

– Det ska vara någon som klarar av att hantera våran grupp samtidigt som vi har ett tydligt grundspel i både försvar och anfall. Det är där karaktären finns nånstans, rent sportsligt, avslutar Hedlund.


TV: Thomas Brottman: "Bad hela laget dra åt helvete"

Förbundskaptenen avslöjar oväntade ordvalen efter förlusten med Falun i slutspelet.

Matchrapporter: Seger för Falun hemma mot Jönköping Falun slog Mullsjö på bortaplan Hagunda vann mot Falun – trots underläge Falun vann mot Dalen på bortaplan Falun vann mot Storvreta hemma – avgjorde i förlängningen

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


 

Oxdog Ultralight HES 27 

Flest mål (21): Axel Hjälm, Team Thorengruppen SK

Flest assists (17): Hampus Öhgren, Team Thorengruppen SK

Radarparet Hjälm/Öhgren spelar båda med Oxdog Ultralight 27. Noterbart är att båda har det orange-färgade FSL-bladet på Ultralight-skaftet.

Köp klubban här (pris: 1 299 kr)Köp FSL-bladet här (pris: 349 kr)Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten