ORDFÖRANDEN I FOKUS
Utöver sitt uppdrag som ordförande i IBK Dalen är Levi Bergström landstingsråd i Västerbottens läns landsting.
Foton: IBK Dalen & Per Wiklund
Landet runt

Varit ordförande i SSL-klubb i 21 år: "Har en del kvar att ge"

ANNONS

Lagarbete med gott anseende i kommunen har lyft klubben som har många eldsjälar med många år i organisationen. 

De flesta förtroendevalda i en innebandystyrelse väljs för kanske en, två eller i bästa fall i tre eller fyra mandatperioder. IBK Dalen som spelat i SSL flest säsonger i rad på herrsidan bortsett Pixbo Wallenstam har haft samma ordförande under hela 2000-talet.

– Det är oerhört roligt att vara ordförande i en förening som har så många medlemmar och så många lag. På grund av regelsystemet har Dalen fyra föreningar och jag har varit ordförande för dem i 21 år. Jag bedömer att jag uträttat en del och har nog en del kvar att ge, säger Levi Bergström till Innebandymagazinet.

När Levi blev ordförande år 2000 hade klubben en anställd sportchef och en inhyrd kanslist. Nu har Umeåklubben en klubbdirektör och sex anställda. Många på betydande roller i klubben har varit med väldigt länge och flera sedan 1990-talet. Det om något ger stabilitet. Dessutom jobbar ungefär ett hundratal med varje enskild hemmamatch som klubben herr och damlag spelar i SSL och allsvenskan.

– Jag jobbade i början ganska mycket med att få sponsorer men nu ligger det i mycken liten grad på mig. Idag kräver de allra flesta motprestation för att sponsra, för 20 år sedan var sponsorintäkterna gåvor.

Hur tycker du att förändringen har påverkat?

– Det tycker jag är bra utifrån synen på näringslivets bidrag i samhället. Vidare har Dalen vuxit under dessa 20 år och för en kvalitativ verksamhet krävs goda ledare för lagen och naturligtvis många funktionärer.

Att varje år ha svarta siffror i bokslutet har alltid varit den stora utmaningen för alla idrottsklubbar. Min uppfattning är att er klubb varit kanske det hårdast jobbande SSL-föreningen över lång tid som lyckats, hur tänker du kring det?

– Att det gäller också i framtiden. Vi har klarat det i stort sett varje år tack vare medlemmarnas insatser och många funktionärer som jobbar år efter år. En annan utmaning är att ha så bra matcharrangemang så vi kan konkurrera med det stora utbud av evenemang som Umeå har. En tredje utmaning är att alla som är med i Dalen ska känna föreningskänslan, att varje ledare, spelare och funktionär ska känna att de är en betydelsefull del av Dalen. Där har styrelsen ett jobb att göra.

Vad tänker du är Dalens speciella egenskap som gjort skillnad år efter år oavsett de sportsliga framgångarna?

– Bra personal och för vår del en kunnig, energisk pådrivare som klubbdirektör. Att vi är och har varit en skötsam klubb som har ett gott anseende i Umeå. Sammansvetsningen inom lagen där resorna till och från matcherna är bidragande till en samhörighet som ger även positiva sportsliga resultat.

Vad tänker du att du kan fortsätta bidra med för klubben ska må och fungera så bra som möjligt?

– Att försöka utveckla föreningen genom att succesivt närma oss vår vision där Dalen ska vara en världsledande innebandyförening och att alla medlemmar ska känna att våra kärnvärden Inkluderande, Ansvarstagande och Utvecklande håller och bär. Sedan gillar jag att arbeta på matcherna.


Highlights: Dalen-Hagunda 7-2

Dalen hakar på i toppstriden efter andra raka vinsten – Kronberg visar fin VM-form.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: