malmö fbc
Ellen Rasmussen och Mikael Jeppsson.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Jeppsson: ”Innebandyn som sport har tappat enormt mycket”

ANNONS

Malmö FBC ser inte att inkomstsidan i SSL har utvecklats som de hade önskat och intäkterna har snarare minskat.

Innebandymagazinet fortsätter att ta tempen på svensk innebandy och hur situationen är i november 2021. Innebandyklubbarna runt om i landet skriker efter hjälp samtidigt som de ser hur lag och spelare försvinner. 

De senaste undersökningarna från RF berättar också att det är innebandyn som är en av de största förlorarna under pandemin. I Malmö FBC, som har ett damlag i SSL och herrlag i allsvenskan och en bred ungdomsverksamhet, har pandemin slagit hårt.

– Själva pandemiåret var såklart oerhört tungt på alla sätt och vis. Främst för att vi inte kunde ha igång någon ungdomsverksamhet i samma utsträckning och att klubbens expansion med stor tillväxt flera säsongen i rad fick ett abrupt slut, säger Mikael Jeppsson, Malmö damtränare, till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Eftersom vi som bekant var igång med både SSL och Allsvenskan så fanns det ju en och annan kostnad men desto färre intäkter så var det ju en ekonomiskt mörk säsong också. Men stöden man fick från staten gjorde att vi på något sätt ändå överlevde.

Vilka har varit de största utmaningarna för er som klubb bortsett de ekonomiska förlusterna?

Den största utmaningen är just nu istället, inte då.  Där vi befinner oss nu är att vi och alla andra klubbar som kämpar med att vinna tillbaka medlemmar vi har tappat och de vi gick miste om att rekrytera under föregående säsong. Vi själva har för första gången på många säsonger varit tvungna att lägga ner lag vi har anmält till seriespel. Det medför mycket merjobb och kostnader för att inte tala om besvikelsen i att spelare tappar spelmöjligheter och som det ställer till det för de andra lagen. 

Hur ska ni vända på detta?

– Vi har fått svart på vitt att vi inte direkt är ensamma om att tappat spelare. Innebandyn som sport har tappat enormt mycket och det är en gigantisk utmaning som vi har framför oss. Därför ser jag fram emot de återstartsprogram och åtgärder som förbunden ska komma med, för det här är ju inget vi som förening kan göra själv utan vi behöver alla hjälpas åt.     

Sverige är ett långt land att resa i, därför är frågan uppenbar hur det är som Skåneklubb att spela i SSL exempelvis?

Vi reser för många hundra tusen varje säsong. Och det blir väldigt många mil och vi använder alla möjliga transportmedel för våra resor bortsett elscooter och helikopter. Det blir mest buss men även en del tåg och enstaka flyg och båtresa. Jag tycker att vi tvingas resa alldeles för mycket. 

Okej, har du någon idé hur ni skulle få mindre restimmar under en säsong?

– Det hade definitivt gått att effektivisera resandet om tävlingsplanen och tävlingsföreskrifterna hade varit mer tillåtande. Det hade gett en mer hållbar elitidrott, såväl ekonomiskt som för belastningen på spelarna. Den miljömässiga aspekten hade blivit en extra bonus. Tyvärr finns det hinder för detta som vi inte kan råda över men vi gör vårt bästa för att påverka.  

Vad är er klubbs målsättning på kort sikt och lite längre sikt, ni har etablerat er i SSL men vad mer kan vi förvänta oss av Malmö framöver?

– Jag tycker att man kan förvänta sig ett Malmö som tar steg för steg på resan att etablera sig i toppen av tabellen och ett lag som levererar i slutspel. Våra målsättningar bygger mestadels på olika processmål men det är väl ingen hemlighet att vi vill vinna SM-guld. Även om vi tabellmässigt har haft lite utmaningar att lyfta och bli stabila på högre nivåer så tycker jag att laget utvecklas spelmässigt för varje säsong. 

Vad är klubbens mål med hela föreningen?

– Sett utifrån ett bredare perspektiv så vill vi ju flytta fram våra positioner på alla sportliga nivåer dam, herr, junior, bredda vår motionsverksamhet och framförallt öka antalet ungdomsspelare. För det sistnämnda är en utmaning för oss att få in fler ungdomar som är aktiva genom våra sociala projekt till vår ordinarie verksamhet. Det är också en stor möjlighet.  

Hur ska ni öka er ekonomi framöver för att ta nästa steg?

– Vi har de klassiska inkomstkällorna men där det kanske skiljer sig åt är ju ett ganska generöst bidragssystem från Malmö Stad som gör att vi kan ha anställda.  Vår utvecklingspotential är 100 procent på marknadssidan. Där har vi rejäla utmaningar i en benhård konkurrens i staden med några stora klubbar i andra idrotter i vår närhet. Den helhet och bredd vi har som förening ser jag kunna ge oss en större möjlighet att få en lite större del av kakan. 

Hur känner du att ”nya” FFSL har tillfört hittills till er klubb, har de skapat nya möjligheter till inkomster eller har de ökat era intäkter? 

– FSSL är ju i grunden alla SSL-klubbar och jag tycker vi har ett bra utbyte med varandra. Våra föreningsmöten såväl digitala som fysiska träffar är viktiga för utvecklingen och det är högt i tak, prestigelöst, vänskapligt, öppen dialog. Med själva organisationen för FSSL har vi också en väldigt bra dialog även om vi inte alltid är överens om allt såklart. 

Och hur det ekonomiska från FFSL?

– Tyvärr så har inte inkomstsidan utvecklats som vi hade önskat och intäkterna från "ligan" har snarare minskat om man ser till föregående säsong, så här finns ju helt klart utvecklingspotential. Jag är dock övertygad om att det kommer bli bättre och att det kommer in fler partners snart. 

Hur brukar din roll som klubbchef och tränare vara?

– Kortfattat och sammanfattningsvis så kan man jag säga att jag "påtar" i alla klubbens olika segment såväl på detaljnivå som utifrån ett helikopterperspektiv. Tack och lov är jag inte ensam utan har flera duktiga medarbetare som har sina respektive arbetsområden.

Om jag förstår det rätt har du nyligen tagit semester från ditt uppdrag som klubbchef i Malmö FBC och att Jakob Wikenstål tagit din roll för en tid framöver? 

– Ja, det stämmer. Rollen i kombination med att vara huvudtränare för damlaget kanske inte alltid är den mest optimala och det innebär också att det periodvis har blivit ganska många arbetstimmar.  Nu går jag ju inte helt sysslolös om dagarna då jag är fortsatt tränare för damlaget plus en och annan intervju, men jag gör mitt bästa för att inte "tjuvjobba". Jag är hur trygg som helst i att skutan styrs i rätt riktning och tror även det är nyttigt för hela organisationen att staka ut nya spår utan mig.


Highlights: Jönköping-Malmö 3-9

Se alla målen mellan Jönköping och Malmö

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Pixbo Wallenstams segerrad fortsätter efter 9-3 mot Malmö FBC Rönnby IBK vände och vann mot Malmö FBC Tre poäng till IBK Lund efter avgörande i slutperioden mot Malmö FBC Tre poäng för Malmö FBC hemma mot Kalmarsund

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: