Svenska VM-arrangören: "Vi siktar på fullsatt varje kväll"
Dam-VM i Uppsala ska bli en innebandyfest i nio dagar i november och december.
För tredje gången arrangerar Sverige dam-VM i innebandy. Första gången i Borlänge 1999 och senast i Västerås 2009. Ett brons och ett guld är facit sportsligt sett. Nu är det Uppsalas tur att ta hand om turneringen, en turnering som startar tidigare än planerat.
Den 13:e VM-turneringen för damer tidigarelades en vecka med anledning av att herr-VM i Finland flyttades fram ett år på grund av Covid-19, vilket fick till en följd att turneringarna spelas efter varandra. Först dam-VM och sedan herr-VM direkt. Nu blir det VM-premiär och VM-matcher för första gången någonsin i november.
– Exakt, vi rivstartar första VM-dagen lördagen den 27:e november klockan 12:00 med Singapore mot Estland i B-hallen. Vi har gratis entré i B-hallen under hela veckan och klockan 14:00 spelar USA mot Danmark. Invigningen av VM sker 16:45 och det är en kort invigning innan Sveriges match mot Slovakien. Vi i hela organisationen är supertaggade, säger Ebba Wengström som är project manager för VM i Sverige 2021 till Innebandymagazinet.
I september arrangerade Sverige U19-VM i samma arena som nu står som VM-värd för dam-VM 2021. 29-årige Ebba Wengström som projektleder VM är sedan 2019 anställd hos Svenska Innebandyförbundet men arbetar från Upplands Innebandyförbund berättar att alla i organisationen bara längtar tills VM ska börja.
– Efter ett och ett halvt år av pandemi är vi så glada att få vara igång igen. Vi fick en bra generalrepetition under U19-VM, vilket var jättebra. Mycket av organisationen är den samma, och vi fick riktigt bra erfarenheter under U19-VM som vi tar med oss till VM.
Hur ser det ut publikmässigt i slutet med antalet sålda biljetter, och vad är målsättningen under hela veckan?
– Det ser bra ut med biljettförsäljningen, den tickar på för varje vecka. Högst tryck har det varit på finalhelgen, men vi hoppas och tror att även övriga veckan, och självklart främst Sveriges matcher, också ska dra mycket folk. Målsättningen är fullsatt varje kväll, vilket kommer bli en utmaning under veckodagarna, men vi hoppas att folk verkligen tar chansen att se ett VM på hemmaplan.
Har det varit svårt att få publiken att köpa biljetter?
– Covid-restriktionerna har gjort det väldigt svårt för oss att marknadsföra arrangemanget under det senaste året. Däremot är vi nu väldigt glada över att vi får välkomna publik till IFU Arena under mästerskapet.
U19-VM för damer flyttades många gånger och med tanke på att herr-VM flyttades ett år framåt i tiden måste det varit ett annorlunda arbetsår för er både 2020 och 2021. Hur har ni tacklat detta?
– Den stora delen har ju varit osäkerheten i samhället och frågan fanns ständigt, kommer mästerskapet kunna bli av? Det såg riktigt mörkt ut när kvalen först sköts fram, och sedan ställdes in. Vi fick genomföra U19-VM väldigt begränsat och då pratades det om en ökad smittspridning senare under hösten, vilket har gjort alltid väldigt oförutsägbart. Planering är A och O för ett sådant här mästerskap, och det har varit svårt att planera när förutsättningarna ändrats och varit osäkra.
Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?
Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.
UNIHOC SUPERSKIN MAX 29
Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen
Antal mål: 50
Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.
Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)
Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)