Växjö Vipers cupmästare
Bilder: Aftonbladet TV
Svenska Cupen

Highlights: Växjö-Pixbo Wallenstam 6-5 eft.str

Så gick det till när Växjö blev cupmästare – se alla målen och läs referat av matchen här.

Artikelfoto: Per Wiklund

Växjö startade matchen klart bäst och det syntes också i målprotokollet. Man tog ledningen efter sex minuter när VM-aktuella backen Markus Jonsson gjorde matchens första mål, vackert framspelad av Manuel Maurer som gav sin lagkamrat öppet mål. 2-0-målet kom sju minuter senare efter en omställning som Marcus Ekengren avslutar på bästa sätt. Just hans kedja, ihop med Felix Göthberg och Samuel Folkesson Algman, öppnade matchen riktigt starkt. Pixbo, som främst gick på två femmor inledningsvis tog sig sedan in i matchen och gjorde periodens sista mål, och det var via en slagskottskanon signerat Martin Ojaniemi.

Andra perioden blev en rejäl scenförändring och tillhörde helt och hållet Pixbo, deras beryktade förstafemma och Felix Lanver. Lanver ingår i seriens bästa kedja för tillfället, ihop med Martin Östholm och Oskar Weissbach, med Martin Ojaniemi och Anton Eriksson bakom sig, och Linköping-sonen svarade för ett hattrick i andra perioden. Framspelarna? Weissbach, Östholm och…Jon Hedlund! Den kommande VM-målvakten var suverän i andra och lyckades även svara för en snygg assist.

Pixbo hann både kvittera och vända matchen inom periodens första 49 sekunder. Lanver svarade för kvitteringen medan Gustav Fritzell gjorde att laget tog ledningen. Frågan är egentligen vad coach Thomas Andersson sa i periodpausen, för det hjälpte uppenbarligen! Lanver svarade alltså för ytterligare två mål efter det vilket gjorde att ställningen var 5-2 till Pixbo inför slutperioden. Pixbo hade dessutom bokstavlig medstuds då man hade lite tur med några bollar som tog rätt riktning.

Det blev ingen rivstart i slutperioden som i andra, åt något av hållen. Periodens första mål gjordes av ytterligare en VM-aktuell spelare, Växjö-kaptenen Ludwig Persson, som reducerade till 5-3. Bara 34 sekunder senare så drar Pixbo på sig en något dråplig utvisning då Gustav Fritzell passar på att ta ett snabbt frislag – men bakom honom byter hans medspelare. Det leder till en utvisning då man är för många spelare på planen.

Marcus Ekengren utnyttjar det numerära läget strax innan att Pixbo blir fulltaliga vilket skapar ordentlig nerv till matchen. Ekengren blev därmed tvåmålskytt och samma gällde sedan även för hans lagkamrat Manuel Maurer, som lyckas kvittera när klockan står på 16.48. Det blev sista målet under ordinarie tid och matchen gick till sudden death – precis som damfinalen tidigare under dagen.

Förlängningen blev väldigt avvaktande under stora stunder, framförallt inledningsvis, men vi fick också se flera spelare ta modiga initiativ där några lyckades bättre än andra. Tempot drogs också upp successivt. Det blev dock tio mållösa minuter och det rafflande dramat fick avgöras på straffar.

Straffläggningen blev otroligt dramatisk – det krävdes inte mindre än 16 (!) straffar för att få fram ett matchavgörande. Stor hjälpte blev Markus Jonsson som kunde skjuta hem den första titeln någonsin till Växjö!