thorengruppen cupmästare
Bilder: Aftonbladet TV
Svenska Cupen

Highlights: Thorengruppen-Pixbo Wallenstam 7-6 SD

Så gick det till när Thorengruppen blev cupmästare – se alla målen och läs referat av matchen här.

Första perioden blev sprakande och innehöll sex mål. Formstarka Maja Viström öppnade målskyttet efter knappa tre minuter, men Pixbo kunde svara direkt och kvitterade bara 53 sekunder senare genom norskan Rikke Ingebrigtsli Hansen.

När halva första perioden var spelad så tog Pixbo ledningen för första gången, även den här gången via en internationell målskytt: Tjeckiskan Denisa Ratajova. Nu var det däremot Thorengruppens tur att kvittera tidigt, för 71 sekunder senare hade Nellie Öhgren utjämnat matchen.

När klockan sedan stod på 16.21 hade Thorengruppen återtagit ledningen när finska stjärnan My Kippilä gjorde sitt femte mål för sitt nya lag. Trenden med snabba kvitteringar och import-mål fortsatte efter det, för dryga minuten senare hade schweiziskan Flurina Marti utjämnat till 3-3 vilket och blev första periodens siffror – därmed hade fem olika nationaliteter gjort mål i första! Skottstatistiken landade på 8-7 och cupfinalen hade fått en succéstart ur ett underhållningsperspektiv.

Mittenakten blev mer målsnål. Eliska Krupnova  gjorde Pixbos fjärde mål för dagen efter tio minuter spel i andra och blev därmed matchens sjunde målskytt. Den åttonde skulle presentera sig sex minuter senare.

Bara sekunder efter att Thorengruppens klack startat en ramsa som löd Kauppi *klapp klapp klapp* så höll sig just Veera Kauppi framme och kvitterade till 4-4, som blev periodens sista mål. Så får man fart på sina spelare! Publiken på plats fyllde förövrigt knappast hallen, men de som var där höll igång matchen igenom och visade att kvalitét kan få före kvantitet på läktarna. Skottstatistiken i andra blev 5-5.

Inom de tio första minuterna av slutperioden hade två nya målskyttar presenterat sig. Thorengruppens lagkapten Emelie Wibron gjorde 5-4-målet efter slarv i Pixbos försvar, men IBK Lockerud Mariestad-fostrade Emma Stenberg kvitterade efter tio minuters spel av tredje. Dessförinnan hade Cajsa Elm fått ett mål bortdömt som skapade stora protester i Pixbo-lägret.

Pixbo drog därefter på sig en ödestigen utvisning när Denisa Ratajova fick sätta sig på botbänken efter en otillåten trängning. Göteborgarna har haft vissa problem med sitt boxplay-mål i serien och Thorengruppen behövde knappa minuten på sig för att göra mål – den här gången via matchens första tvåmålskytt, Emelie Wibron.

Nästa mål skulle också göras med en man mer på banan. Pixbo jagade en kvittering i matchens slutskede och plockade ut målvakten Lara Heini, vilket resulterade i att Casja Elm kunde kvittera när klockan stod på 19.22. Det innebar att matchen gick till sudden death – där väntade max tio minuters spel med fem utespelare på banan hos varje lag.

Stora spelare kliver fram när det behövs som mest heter det, och precis så blev det. Sofia Joelsson skjuter ett vasst skott i början av sudden som Lara Heini visserligen stoppar, men sedan är superstjärnan Veera Kauppi framme på returen och kan skjuta hem cupguldet till Thorengruppen när 30 sekunder hade gått av förlängningen. Därmed förlängs också Pixbos mardrömslik: Man har inte besegrat IKSU eller Thorengruppen sedan 2017.

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK