kaoset i norge
Ketil Kronberg.
Foto: Per Wiklund
VM 2020 (Herrar)

Kronberg bekräftar uppgifterna: "Får se om det blir mer konsekvenser"

ANNONS

Ketil Kronberg är i nuläget petad från den norska VM-truppen – trots att han är uttagen.

Samma dag som VM-truppen ska lämnas in så kommer nyheter som skakar om norsk herrinnebandy. Uppgifter till Innebandymagazinet gör gällande att flera norska spelare (ska röra sig om en stor majoritet) kan komma att tacka nej till VM i Finland i december.

Orsaken till detta är att trion Ketil Kronberg,Marius Pedersen och Tobias Hjorth inte får vara med i truppen – trots att de blivit uttagna av förbundskaptenen Johnny Petersen. Detta eftersom de inte deltagit i de fystester som krävs för att representera landslaget. Ketil Kronberg själv bekräftar dessa uppgifter när han pratar med Innebandymagazinet.

- Det är det som är sagt nu, det senaste. Sedan ska de ta ut truppen i dag så vi får se vad som händer (skratt). Jag vet inte faktiskt. Det senaste jag hörde var att jag inte uppfyllt kraven för att bli uttagen, säger Kronberg till Innebandymagazinet.

Dalens legendar, som utan tvekan är den bästa herrspelare från Norge genom tiderna, har gjort tio VM och skulle han komma med i det kommande så hade han tangerat Mika Kohonens rekord för flest antal världsmästerskap.

Men huruvida det blir så eller inte är oklart i dagsläget. I måndags fick Kronberg ett samtal från det norska förbundet där han meddelades att han inte kommer få vara med i VM, trots att han tagits ut i truppen.

- Jag misstänker att det är lite mötesverksamhet och kaos där (på förbundet) nu. Det är lite sent påkommet också med tanke på att trupperna ska skickas in till IFF idag (skratt). Jag vet inte om det blir VM utan mig och med norska landslaget, eller om det blir VM med mig, Tobias Hjorth och Marius Pedersen, eller om det blir utan ett norskt lag. Jag är lite osäker faktiskt, säger han.

Hur reagerade du på samtalet du fick från förbundet, att du inte skulle få vara med?

- Förbundskaptenen är anställd av förbundet, och han har tagit kontakt med mig och frågat hur det ser ut, om jag har någon möjlighet att hänga med (till VM). Jag har haft lite kontakt under hösten och i början av oktober så sa jag att jag ändå var sugen och att det hade passat. Jag sa att jag var på, och det tyckte förbundskaptenen var otroligt roligt, han ville ha med mig. Sedan kom det här beskedet för två  dagar sedan. Jag var inställd på att åka på VM men vi får se nu.

Låter det inte märkligt att en spelare som du inte för vara med för att du inte genomfört fystester? Hade man tagit samma beslut om Zlatan Ibrahimovic i det svenska fotbollslandslaget så hade det ju blivit ramaskri?

- Det är tydligen en policy de valt att köra med i Norge. Man ska genomföra tester och visa upp vissa värden, och det ska inte vara olika för någon. Men i andra sporter, som hockey, så är det de bästa spelarna som spelar i ett VM. Med tanke på bredden vi har i Norge så kan vi inte lämna utanför folk om vi ska hota länder som Tjeckien och Schweiz.

Går det att göra de här testerna i efterhand?

- Jag är lite dåligt insatt i exakt hur det här. Men som jag förstod det som så är det ganska höga värden som ska uppnås också – högre värden på beeptestet än i svenska landslaget. Det är kanske lite orimliga krav. Jag har gjort mina tester i Dalen varje år och jag skickar gärna testerna dit (till förbundet) och se om de är bra nog...(skratt). Jag tränar ju ändå sex dagar i vecka så jag borde vara tillräckligt bra tränad.

Om man ser det från det andra perspektivet, kan du förstå om man väljer att inte göra några undantag i reglerna?

- Det här sa jag till han som ringde från förbundet med: Om det här är något som är bestämt och alla vet om – det verkar inte som förbundskaptenen visste om reglerna eftersom han ringt mig och frågat om jag ville vara med – så måste kommunikationen bli bättre. Hade de sagt till mig för två år sedan att jag måste vara med på varenda samling och tester så hade det blivit nej, då hade det inte varit någon sak.

Vi har också fått uppgifter på att både spelare och ledare hotar med att bojkotta VM eller lämna landslaget på grund av detta, känner du till det?

- Jag har snackat med folk, det har jag gjort, och folk har ringt till mig. Vi får se vad som händer under dagen, om förbundet uttalar sig eller hur det blir. Men det finns lite olika scenarion som sagt, det kan vara VM med eller utan oss tre och så kan det bli VM utan en massa andra också, som jag förstått det. Vi får se vart det landar nu, om de får någon dispans för att vänta lite med sin uttagning, eller om den måste lämna in dag. Jag har ingen aning faktiskt.

- Det är ofantligt trist. Jag tänker på spelare som  Ole Mossin Olesen och Daniel Gidske, de har ändå varit med i två år nu på samlingar och spelat VM-kval. Det är värst för dem som har lagt ner en massa tid, och för norsk innebandy om de inte kan skicka det bästa laget.

Totalt har Kronberg gjort 50 matcher i VM-sammanhang, och på dessa har han svarat för 69 poäng (34+35. Norges största merit i herr-VM är fortfarande bronset man tog i VM 1996.

- Det var som en chock när de ringde. Det är det enda telefonsamtalet jag fått från förbundet, det som kom i måndags. Jag sa det till förbundet, att är det så att ni inte kan ta ut mig så är det bara att inte ta ut mig. För min egen del är det tråkigt men det är inte så att världen går under för den delen heller.

- Vi får se om det blir några mer konsekvenser än att bara jag, Tobias Hjorth och Marius Pedersen är hemma. Vi får se.


Highlights: Dalen-Pixbo 5-11

Se alla målen mellan Dalen och Pixbo

Den här artikeln handlar om: