nya ssl-bollen
Här är den nya färgen på matchbollarna.
Foto: AC Kårhag
Svenska Superligan

Bakgrunden till nya bollfärgen: "Bättre än tidigare"

ANNONS

Svenska Superligans VD Jörgen Lindgren om nyheten att en ny bollfärg införs i SSL.

Dagens största nyhet i innebandy-Sverige är att vi från och med imorgon får en ny färg på matchbollen i SSL: Framöver kommer bollarna vara gula. Den uppmärksamme noterade dock att den nya bollfärgen redan gjort smygpremiär, detta i förra helgen när Pixbo mötte Karlstad och Kalmarsund i SSL dam respektive herr. Du kan se klipp nedan hur bollen syntes under den nya formen.

Jörgen Lindgren är VD för Svenska Superligan, organisationen som varit drivande i frågan. Det hela började med att man tittade på slutspelsmatcher i Schweiz som man drog inspiration av.

– Vi har tittat på det under en tid och vill få fram ändringen för både publiken som sitter på arenan, men också för de som tittar på TV:n. Det går bara fortare och fortare i innebandy och då behöver man synliggöra det väsentliga som i det här fallet är bollen, så man kan följa den, säger Lindgren till Innebandymagazinet.

SSL-lagen har fått testa bollen under en tid då man tränat med den när det varit landslagsuppehåll, och enligt Lindgren har spelarna inte haft någon synpunkt mer än att det har varit en annan bollfärg. Även Pixbo-matcherna förra helgen var en form av test.

– Vi har följt den både från läktare och i filmningar och sett att den framträder på ett väldigt bra sätt. Den höjer upplevelsen för de som sitter på läktaren, det blir enklare att följa bollen med en annan typ av färg.

Den nya bollen i action. Foto: Per Wiklund

Bollen är alltså gul (jättegul enligt Lindgren som hållit i den själv) men på vissa bilder kan de se ut att vara mer åt det ljusgröna hållet. Som bekant finns det lag vars golv har en ljusgrön färg men det ska inte vara något problem.

- Den framkommer på ett väldigt bra sätt, bättre än tidigare. Bollen har den typen av skarphet i färgen så att den syns på alla typer av golvfärger, säger Lindgren.

Människor kan vara både rädda och skeptiska inför förändringar – vad vill du säga till de som inte gillar den här nyheten?

- Jag tror inte att en bollfärg har den betydelsen. I min värld kommer man uppskatta den mer när man ser den, det kommer bli enklare att följa spelet och bollen. Det är grunden i att vi gör det här, oavsett var man än tittar och på vilket underlag det är.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Du kanske även vill läsa:
EXTRA: Innebandybollen får ny färg
EXTRA: Innebandybollen får ny färg
Den här artikeln handlar om: