Foto: Per Wiklund
Landslaget

Varför har de andra länderna kommit ifatt Sverige?

ANNONS

5 SSL-damspelare tycker till om varför Sverige inte längre är världsledande internationellt.

Promotion: Se alla Sveriges matcher i Euro Floorball Tour på SportExpressen Play. Just nu 99 kr första månaden.

I helgen är det internationell weekend och alla våra fyra landslag spelar Euro Floorball Tour. Damlandslaget och U19 har åkt över till Finland medan herrlandslaget och U19 har åkt ner till Tjeckien. Alla fyra lagens matcher går att följa live via nätet. 

Sverige har ju varit världsledande på internationell nivå ända sedan det första Världsmästerskapet spelades i Stockholm 1996. Men på senare år har topptrion bakom Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz närmat sig med stormsteg men även gått förbi. För tillfället är det bara damlandslaget som är regerande världsmästare. U19-herr är det Tjeckien som är #1, U19-dam är Finland regerande precis som i herrlandslaget. 

Men historiskt sett är Sverige fortfarande nummer ett i världen då Sverige vunnit sex av nio mästerskap i U19-dam, nio av tolv mästerskap på damsidan, fem av elva U19-herr och åtta av tolv på herrsidan. 

Innebandymagazinet har frågat fem SSL-spelare på damsidan om varför de tror att de andra länderna har kommit ikapp Sverige och även i vissa fall gått förbi oss.

- Just att det börjar bli jämnare i U19 tror jag har att göra med att innebandy som sport vuxit senaste åren. Det finns fler kunniga inom sporten och man kan i tidigare ålder skola spelare. Man har koll på hur de tidigare topplagen spelar och tränar och kan ta efter det. Det finns en större tillgång till videomaterial än tidigare och fler som använder sig av det vilket gör att man kan lära av andra lag men framförallt scouta och anpassa sitt spel efter motståndarna. Sen är det många utländska spelare både på herr- och damsidan som väljer att komma till Sverige och spela och utvecklas i världens bästa liga. En bidragande faktor till att de bästa spelarna i andra länder blir ännu bättre och ställer högre krav på sin omgivning.
/Anna Moberg, Endre

 

- Svårt, jag vet inte faktiskt. Lite tråkigt men samtidigt om sporten ska växa och bli större så är det kanske bra att det inte är ett och samma land som är ledande hela tiden, det kan nog vara bra för sporten framöver på ett sätt. Det behöver absolut inte betyda att Sverige är dåliga för att det ser ut så.
/Rebecka Jansson, Sirius.


- Det var en väldigt bra fråga faktiskt. Jag har ingen aning om varför om jag ska vara helt ärligt. Vill inte dra en vild gissning heller, haha.
/Linnéa Hammar, Västerås Rönnby     

- Kotten (Damernas förbundskapten) kan nog vara en bidragande faktor till att damerna fortfarande är bäst, hon är väldigt kunnig och ser verkligen hur olika spelare kan matcha ihop och göra varandra bättre. Men även för att Svenska Superligan dam är jävligt bra, finns väl en anledning till att Finlands hela förstafemman spelar i Sverige tänker jag!
/Andrea Envall, Warberg


- Jadu det är svårt. Har inte reflekterat över det så jättemycket. Men det är ju alltid en kamp mellan Sverige-Finland där man kan förvänta sig jämna och bra matcher. På finaldagen tror jag mest det handlar om vilket lag som är mest taggat och spelar bäst som kommer ta hem guldet istället för det lag som bara är bäst på pappret.
/Amanda Gottebo, Karlstad



TV: Dråpligaste självmålet i Allsvenskan hittills?

Olycklig situation för Dalen och Emma Sarkkinen.

Den här artikeln handlar om: