Foto: Tomas Brandt Wangel och AC. Kårhag
Superligan

De 7 bästa kedjorna i SSL Dam

ANNONS

Säsongen har precis bara börjat men vilka kedjekonstellationer har satt störst avtryck så här långt?

Fyra omgångar är spelade i SSL dam och målsnittet ligger på tio mål per match just nu. Säsongsinledningar brukar ofta innehålla en hel del laborationer med formationer hit och dit men de flesta lagen har gjort läxan under silly season och redan hitta fungerande konstellationer. Det är egentligen bara Falun som saknar en given leadingline så här långt. 

Nedan har vi rankat de bästa kedjorna just nu i SSL baserat på hur många poäng de gjort tillsammans och ett krav är att man spelat minst tre av fyra matcher ihop för att räknas som en kedja. 

1.  Thorengruppen:  Sofia Joelsson (17p) - Emelie Wibron (15p) - Maja Viström (10p) 42p

Både Joelsson och Wibron missade stora delar av förra säsongen och när de kom tillbaka till spel i slutspelet så fick Joelsson spela med systrarna Kauppi och bildade en av världens bästa kedjor genom tiderna. Men nya tränaren Jernberg återförenade Joelsson/Wibron  denna säsong tillsammans och kompletterade upp kedjan med energiknippet Viström. Så istället för världens bästa kedja har nu Thorengruppen SSL:s två bästa kedjor. Roliga namn är alltid kul att ha på kedjor och på herrsidan hittar vi två av de bästa genom tiderna som döpts till djurnamn genom att kombinera ihop spelarnas första bokstäver i namnen. Tänker så klart på Haninges GÖK-kedja och Pixbos HAJ-kedja. Så självklart ska även den bästa kedjan på damsidan följa samma mönster och få namnet MES-kedjan.   

2. Thorengruppen: Oona Kauppi (12p) - Myra Aggestål (5p) - Veera Kauppi (14p) 31p

Supertvillingarna Kauppi är en given duo men vem som ska komplettera kedjan efter Joelssons flytt är nog inte helt klart än. Aggestål har spelat tre matcher med systrarna och Nellie Öhgren en. Under supertvillingarna tid i TTG så har man inte hittat någon helt perfekt match som tredjelänk förutom just Joelsson då. I ärlighetens namn så kan man kasta in vem som helst för Oona och Veera är så pass duktiga att oavsett vem som är tredje länk kommer det vara en av ligans allra bästa kedjor. Med tanke på att denna kedja till stor del består av en duo blir namnet på kedjan för tillfället +1-kedjan.    

3. Pixbo Wallenstam: Emma Stenberg (6p) – Cajsa Elm (13p) – Amanda Berggren (11p) 30p

De senaste säsongerna har Pixbo ändrat omkring en hel del i sina formationer men äntligen har man lyckats att hitta rätt. Det hela började väl egentligen med att man hittade just denna formation i slutet på förra säsongen och sedan har alla andra bitar fallit på plats. Thorengruppen må ha de två bästa formationerna men Pixbo har de tre bästa och faktum är att Pixbos tredjeformation bara var ett poäng ifrån att slå sig in på listan. Men det som sticker ut mest är att Pixbo kört varje match med sina tre formationer intakta, det tillhör inte vanligheterna. Ska man försöka hitta på ett namn till denna formation så ligger nog Gretzkykedjan när till hands då två av dem är födda 99 och bara Berggren som förstör det perfekta namnet med att fara född ett år för tidigt.  

4. Endre: Isabelle Gerig (12p) – Elin Roos (6p) – Ellen Bäckstedt (12p) 30p

En alldeles nykomponerad kedja där den gamla klyschan kärlek vid första ögonkastet passar som handen i handsken. Roos/Bäckstedt har länge haft den där härliga samhörigheten emellan sig. Men det är först efter att Gerig anslutit som den har blommat ut till fullskalig magi. Denna änglalika supertrio från Gotland var vi snabba att döpa till Endre´s Angels efter den gamla kult TV-serien Charlie´s Angels som består av tre superkvinnor.   

5. Västerås Rönnby: Wilma Johansson (8p) – Mira Wickman (6p) – Kajsa Johansson (4p) 18p

Denna kedja är helt unik på denna lista då den består av idel nyförvärv. Vad Wilma J och Mira W kan uträtta på en plan har vi vetat om länge. När Coach Harnesk parade ihop den duon med junioren Johansson på försäsongen såg man redan då att något stort var på väg att hända. Efter Västerås Floorball Cup höjde jag en varningens finger för just Johansson och denna kedja och 18-åringen har verkligen tagit SSL med storm och inlett strålande. Med tanke på att det är tre nyförvärv så känns väl silly-kedjan som ett passande namn. 

6. KAIS Mora: Malin Andréasson (5p) – Jessika Eriksson (6p) – Lina Hägg (7p) 18p

Vad får man om man lägger ihop en sniper från Stockholm, en tvåväggspelare från Jämtland och ett spelgeni från Medelpad? Givetvis får man Dalarnas bästa kedja i SSL anno 2021. Två stora klubbhjärtan i Andréasson och Eriksson tänkte egentligen inte spela denna säsong men när Mora tappade så många spelare så valde de att rycka in för att hjälpa klubben i sitt hjärta. När de sedan parades ihop med nyförvärvet från Schweiz, Lina Hägg blev succén ett faktum. Med tanke på att denna trio gjort 63% av lagets alla mål och att 67% av kedjan ställde upp för att rädda klubben så är väl SOS-kedjan ett passande namn.  

7. Pixbo Wallenstam: Rikke Ingebrigtsli Hansen (6p) – Caroline Adelöw (4p) – Klara Loneberg (6p) 16p

Här har Pixbo kombinerat två supertalanger med rutinerade Adelöw och även om detta är en tredjekedja i Pixbo så består den av tre spelare som varit uttagen i landslaget denna säsong. Kedjan kompletterar varandra väldigt bra där Adelöw är slitvargen i båda riktningarna för att juniorlirarna ska få tid och utrymme att spela sin tekniska innebandy. Trots att Hansen bara är 21 år är hon redan inne på sin fjärde säsong hos Pixbo och jag står fast vid min spådom från hennes debutsäsong att hon kommer att vinna poängligan någon gång i framtiden. Jag varnar redan nu att namnet på denna kedja inte är det bästa och att det är ett uttjatat koncept. Men deras motståndarna håller nog med mig om att denna kedja är hal som en ål och att HAL-kedjan efter ytterligare en namnlek får duga.

Med tanke på namnet på den sista kedja så passar jag även på att slänga in en uppmaning att har ni bättre namn på någon femma så motivera gärna det i kommentarsfältet på sociala medier så är jag beredd att ändra mig.    



Highlights: Pixbo Wallenstam-Falun 8-5

Se alla mål från måndagens SSL-match i Wallenstam Arena

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama

Den här artikeln handlar om: