nya regelboken
Foto: Per Wiklund
Domare

Klart: Så förändras regelboken

ANNONS

Från och med den 1 juli 2022 så kommer nya regler implementeras eller ändras på.

Den 1 juli 2022 så kommer den nya regelboken att börja gälla. Både spelare, ledare, domare, styrelser och kanslipersonal har varit med och bidragit med förslag kring nya regler samt regeländringar.

Nu är det klubbat och klart vilka förändringar som ska genomföras, och som alltså träder i kraft i juli nästa år. Några notabla ändringar är:

2+2-minutersutvisning ersätter 5-minutersutvisning, och termerna mindre och större straffet införs:

5-minutersutvisningen är ett straff som ofta avgör matcherna. På grund av detta tillämpas det för sällan. Genom att sänka effekten av straffet något hoppas vi att allvarligare förseelser straffas korrekt oftare och att spelare över tid anpassar sitt spel till den högre risken för ett större straff.

Den här ändringen har redan implementerats i landets förbundsserier och Svenska Cupen, med JAS undantaget.

Ny terminologi avseende fysiska regelbrott införs:

Regeltexten avseende fysiska förseelser var inkonsekvent och därför svår att förstå och att översätta korrekt. I de nya reglerna införs de fyra nyckelorden: oaktsam, vårdslös, våldsam och brutal, vilket motsvarar de fyra straffnivåerna: mindre straffet, större straffet och två olika matchstraff.

Spelare får sparka bollen mer än en gång:

En förändring som är ett naturligt steg efter att fotpass tilläts 2018 och som kommer att förbättra spelflödet ytterligare.

Återupptar spel med ett frislag efter en avvaktande utvisning:

En av förändringarna 2018 var att spelet skulle återupptas med ett frislag efter en utvisning som verkställdes direkt. From 2022 gäller detta även avvaktande utvisningar. Denna förändring ger icke-felande lag en fördel och kortar spelavbrotten.



Highlights: Thorengruppen-Warberg 13-3

En sanslös förstaperiod låg bakom Thorengruppens utklassning mot Warberg.

Den här artikeln handlar om: