debatt
Foto: Fotograf: Fredric Berggren/Fredrixzon.se
Insändare

"Varför kräver vi att publiken visar vaccinationspass vid Welcome Cup i Bergsjön?"

ANNONS

Representanter från Bergsjön SK, Frölunda IBK samt det Västsvenska Innebandyförbundet med insändare om vaccinationskrav för publiken i kommande Welcome Cup

Varför kräver vi att publiken visar vaccinationspass vid Welcome Cup i Bergsjön?

Vi vet att boende i Bergsjön är underrepresenterade i vaccinationsstatistiken. Genom att kräva intyg på fullgången vaccination vill vi bidra till att förbättra statistiken!

Söndag den 19 september arrangeras den 6:e upplagan av innebandyturneringen Welcome Cup i Bergsjön. Turneringens målgrupp är föreningar som aktivt verkar för en ökad mångfald och inkludering inom innebandyn och samhället. Det är både motionslag och lag med tydligt inkluderingsperspektiv som deltar. Syftet är ”Tillsammans för fler i rörelse”! Innebandyn är en till stor del en svensk ”uppfinning”. Stora grupper i samhället har inte upptäckt denna sport. Innebandyn är lätt att börja med för alla oavsett kön eller ålder men den tar lite längre tid att bemästra. Turneringens syfte är att öka mångfalden inom innebandyn. Det gör vi genom att ge deltagande lag en utvecklande och rolig dag.

Årets turnering spelas i Sandeklevshallen i Bergsjön. Statistik visar att vaccinationsgraden är betydligt lägre hos invånare i socioekonomiska grupper med lägre inkomst. Arrangörerna av Welcome Cup vill bidra till en ökad medvetenhet och vilja att ta sina doser av vaccinet. Genom att kräva att publiken kan visa bevis på vaccination av båda doser av covid-19 vaccin kommer förhoppningsvis besökarna bli mer medvetna om vaccinet. En av de största utmaningarna är att nå ut med kommunikationen. Många Göteborgare är fortfarande ovaccinerade vilket citatet från Göteborgs-Posten den 6 september vittnar om:

"Områden har lägre vaccinationstäckning  

Räknat i antalet personer finns det en hel del kvar att nå. Ungefär 271 000 personer över 18 år, folkbokförda i Västra Götaland, har inte tagit någon spruta än. Göteborgs kommun har lägst andel av den vuxna befolkningen vaccinerad i regionen, cirka 76 procent, vilket innebär att drygt 112 000 personer i kommunen är helt ovaccinerade. 

– Det är en hel del kvar att nå. De här personerna befinner sig i alla åldersgrupper och alla samhällsgrupper, skulle jag säga, men det är också helt tydligt att det till exempel är en hel del i Angered och Östra Göteborg, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland. Folkhälsomyndigheten har sedan i våras visat att vaccinationstäckningen i samhället även varierar beroende på födelseland. Det är skillnader som också består i Västra Götaland, då 86 procent av alla svenskfödda över 20 år är vaccinerade med minst en dos medan motsvarande andelar är 64 procent för personer födda i övriga Europa och 59 procent för personer födda i övriga delar av världen.”

De traditionella kommunikationskanalerna når helt enkelt inte alla medborgare. Kan idrotten bidra till att budskapet når fler bidrar vi gärna! Genom information under turneringen avser vi att förmedla hur viktigt det är att ta sina sprutor. Vaccinera sig är inte svårt! Nötkärnan vid Rymdtorget i Bergsjön har verksamhet måndag till lördag med t ex drop in tider kl 10:00-15:40 varje lördag. Det finns även många andra vårdcentraler som ger möjligheten att hitta passande tider. Vaccinationen kostar inget och tar bara 15 minuter. Budskapet är att inte vänta utan boka tid eller gå till vårdcentralen så fort som möjligt! Vi kommer givetvis att följa övriga riktlinjer t ex maximerat antal åskådare där 50 personer är maxantalet under turneringen.

Svaret på rubriken är helt enkelt att vi vill bidra till fler fullvaccinerade oavsett om det är i Bergsjön eller någon annanstans!

Arrangörerna av Welcome Cup  

Pontus Berger, Bergsjön SK

Erik Pettersson, Frölunda IBK

Ulf Widell, Västsvenska Innebandyförbundet



TV: Galante: "Fler lag är med och utmanar"

Alexander Galante Carlströms tankar inför SSL-säsongen: "Länge sedan vi hade en så här bra trupp"

Den här artikeln handlar om: