Martin Gustafsson.
Landet runt

Fördelning av halltider – så funkar det

ANNONS

Nästa vecka går hela innebandy-Sverige in i landets sporthallar. Klubbarna har fördelat tiderna!

Fördelningen av halltider i landets sporthallar ser ut ungefär ut på liknande sätt med vissa undantag. Kommuner och områden med rikt idrottsliv med många idrotter och föreningar får varje år en fördelningspott att slåss om. Det betyder att antalet aktiva utövare och lag styr fördelningen enkelt förklarat. Har föreningen elitlag eller högt rankade lag i seriespel ger det ”extrapoäng” i potten av hallfördelningen.

I varje enskild sporthall runt om i landet sker en fördelning hall för hall. Beroende på den lokala konkurrensen mellan idrotter som exempelvis handboll, basket, volleyboll och futsal tilldelas innebandy-tider. Finns det på samma upptagningsområde flera innebandyföreningar görs en ny fördelning på samma principer. Det är alltså en många olika steg innan en större förening får sina träningstider för en ny säsong.

Och det är då det stora arbetet börjar, att fördela alla träningstider mellan alla lag i en förening.

IBK Kungälv som är verksam strax utanför Göteborg har precis haft fördelningsmöte och kommit överens om hur tiderna i de fyra fullstorsplanerna. IBK Kungälv har 18 träningsgrupper på ungdomssidan i olika åldrar från Innebandyskolan till herr och damjuniorer. Lägg till klubbens seniorlag (D1,D2,H1,H3,H5,JAS,U23 & veteraner) som redan hade fått sina träningstider innan planeringsmötet. 

Hur såg förutsättningarna ut i IBK Kungälv med antal lag, antal halltider, antal hallar. Och vilka andra idrotter finns i dessa hallar. Har det blivit fler eller mindre tider till innebandyn? 

- I Kungälv finns innebandy, handboll, volleyboll, futsal, Basket, Gymnastik, badminton bland annat som alla vill ha bra träningstider, säger Martin Gustafsson ungdomstränare i klubben till Innebandymagazinet.  

Hur såg det ut på årets planeringsmöte i augusti?

- Vi hade att fördela 33 träningstider på 38 lediga träningspass i tre idrottshallar, varav sex av dessa pass var den sena träningstiden mellan 21.00-22.30. Många ungdomsledare var lite oroliga, eftersom alla vill ju ha de bästa tiderna. Många ledare hade kavlat upp ärmarna för diskussion och argumentation. 

Hur kom ni överens och när brukar det uppstå frustration, samt hur gör man att alla blir nöjda?

- Klubben har tidigare testat att låta styrelsen bestämma fördelningen. I år kände styrelsen att det tidigare år vart så många ledare som haft synpunkter på hur träningstiderna fördelats. Därför hade vi inför denna säsong ett planeringsmöte med alla ungdomslagen representerade på plats.

Hur gick det till?

- Vi jobbade på ett Agilt arbetssätt med en så kallad Big Room planning eller PI planering. 

Foto: Martin Gustafsson


På väggen hänger det en stor tavla med tillgängliga träningstider per vecka och hall. Alla ledare skulle bära en lapp med namn och träningsgrupp de tillhör.

Alla lag fick två Post-It lappar per träningstillfälle. En lapp visar Prio 1-tid som manhelst av allt vill ha. Den andra lappen visar Prio 2-tid som man kan tänka sig om inte Prio-1 tiden är tillgänglig.

 Alla träningsgrupperna får välja fritt vilka tider de önskar träna på av de tillgängliga tiderna. Efter att alla träningsgrupperna hade satt ut sina lappar så gick ledarna igenom de dagarna och tiderna som det finns många lag som har valt.

Ledarna fick därefter träffas i mindre grupper kring konflikterna för krockar för att prata ihop sig om vilka tider som kan nyttjas och gemensamt hjälpa till att prioritera för att planeringen ska gå ihop för föreningen.

Foto: Martin Gustafsson.


På plats fanns representanter från styrelsen för att leda planeringen. Det fanns en maxtak på hur länge mötet fick pågå, som var mellan 18:00 till 22:30. Ledarna i IBK Kungälv kom överens på två timmar och 30 minuter. 

Hur många mer tider skulle en klubb som IBK Kungälv behöva för att tillgodose de mest av vad som behövs?

- Det är jättesvårt att säga någon procentsats men vi behöver oerhört många fler tider under ”prime time” så att ungdomslagen kan träna mellan 17:00-20:00. Som det ser ut nu är vi tvingade att spela alla våra matcher på helgerna. 

Fakta: Fördelning av träningstider i Stockholms kommun: 

Fördelning av tider ska i första hand ske till vedertagna inomhusidrotter men även nya idrotter ska ges möjligheter att tilldelas tid. Fördelning ska primärt ske inom upptagningsområdet, som definieras av förvaltningen. Fördelningen av tider ska ta hänsyn till att skapa sammanhängande tider för olika idrotter.



TV: 20 minuters paneldiskussion om herrlandslaget

✔ Koppen: "Aldrig sett ett svenskt herrlandslag bli så utspelade" ✔ Bruno: "Vi står bara och tittar på när de skjuter"

Den här artikeln handlar om: