#ibsilly
Foto: Per Wiklund
Superligan

Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL Herr

ANNONS

✔ "Kan bli världens bästa back på sikt" ✔ "Ses som en rak ersättare till..."

1. Emil Nilsen, Falun (Jönköping)

Nämns allt mer som svensk innebandys nya storback, och att han kommer kunna bli världens bästa back på sikt. Påminner mycket om Finlands Krister Savonen med sin enorma spelskicklighet och kyla på backpositionen, vill alltid hitta kreativa lösningar och kombinerar teknik med kvickhet och smartness. Det finns även vissa likheter med Emil Johansson som han nu alltså blir lagkamrat med, det känns som rena drömmen att kunna ha Johansson och Nilsen som speluppläggare i varsitt backpar, om de inte rentav ska spela tillsammans.


2. Manuel Maurer, Växjö (Floorball Köniz)

En riktig klassvärvning. Schweiziska landslagsstjärnan vet med sitt förflutna i både SSL och Växjö precis vad som väntar och det såg vi i höstas när han gjorde 14 poäng på de 6 matcher som han spelade under utlåningen. 57 poäng gjorde han sin senaste hela SSL-säsong 2018/19. Samtidigt är Maurer så mycket mer än en poängspelare, han är en ledare på planen och en av världens absolut bästa forwards när det kommer till forechecking - om inte den bästa, med sina snabba fötter och sin ettriga spelstil. Vinner ofta bollar högt upp i banan.


3. Linus Holmgren, Falun (Dalen)

Hyllades på senaste landslagslägret av förbundskaptenen Niklas Nordén som en på många sätt optimal center. Holmgren har inte siffror i poängligan som får någon att ramla av stolen, men balansen som skapas i hans femma tack vare hans fina tvåvägsspel är otrolig. Ligger alltid rätt i positionsspelet och är grym på att sätta igång snabba anfall. Skulle man räkna andra-assists så är det ingen vågad gissning att Holmgren ligger högt där. Känslan är att dalalaget har fått två fullträffar i årets #ibsilly i och med värvningarna av Holmgren och Emil Nilsen. 


4. Christoffer Andersson, Helsingborg (Dalen)

Helsingborg kommer allt som oftast med stabila trupper till varje SSL-säsong, och även om man haft sina stjärnor så har man sällan kunnat vara med att hota topplagen. Men nu rustar man på allvar då man lyckas sno Christoffer "CA" Andersson rakt framför ögonen på konkurrenten Dalen. Snittar 26 mål i SSL och kom femma i poängligan senast. Blir en vital del i Helsingborgs satsning på skånska spelare.


5. Tim Andersson Carlsson, Kalmarsund (Fagerhult)

Kalmarsund vann dragkampen om det nya stjärnskottet i Svenska Superligan och det passar perfekt med en högerfattad sniper som ersättare till Marcus Johansson som slutar. 19-årige Andersson Carlsson fick utmärkelsen Årets rookie efter sina otroliga 49 poäng (38+11) under debutsäsongen. Det som kanske imponerat mest är hans mentala styrka, han tvivlar aldrig på sig själv och har en hög lägstanivå.


6. Otto Weidman, Storvreta (Jönköping)

22-åringen som gjorde 35 poäng i SSL två säsonger i rad, följt av att ha haft två lite mer blygsamma år därefter - åtminstone poängmässigt. Men Weidman är fortfarande en av de mest spännande centrarna bland de yngre som säkerligen har sina bästa år framför sig. Kommer inte få en lika ledande roll i Storvreta som Jönköping men har möjlighet att utvecklas och klättra i hierarkin med åren. Enormt spelskicklig.


7. Luca Graf, Sirius (Zug United)

Väldigt liknande värvning som Växjös Manuel Maurer. Luca Graf har också många A-landskamper på meritlistan, en SSL-säsong i bagaget (2013/14 med Växjö) och blev utlånad till Sirius i höstas i några matcher där han direkt blev en ledande pjäs på planen. 30-åringens fysiska styrka, rutin och rejäla spel är precis vad som behövs i ett Sirius som annars sett lite tunna ut på backpositionen den senaste säsongen.


8. Andreas Stefansson, Storvreta (Pixbo Wallenstam)

Pålitlig målskytt som gjort mellan 30 och 40 mål senaste fyra säsongerna i SSL efter debutsäsongen 2016/17 då han gjorde 50 mål. Ses som en rak ersättare till Henrik Stenberg som han till viss del påminner om i spelstilen med sin förmåga att vara väldigt effektiv nära målburen. Vilken roll han får i spelet i övrigt återstår att se, för där finns det också vissa olikheter med Stenberg, men just i rollen som målskytt kan nog Uppsalalaget känna sig trygga med att det kommer bli leverans.


9. Carl Kostov-Bredberg, Storvreta (Sirius)

Landslagsmeriterad back som kommer från en tuff säsong där han bara spelade nio matcher efter stora problem med en hjärnskakning, men ser man till hur han presterat tidigare så är det en här en toppback i SSL. En spelare med mycket pondus och fysisk styrka samtidigt som han är spelskicklig och har ett tungt skott. Det ska bli väldigt intressant att se hur stor roll han kan få i stjärnspäckade Storvreta, skillnaden blir tveklöst stor jämfört med i Sirius.


10. Andreas Lindholm, Mullsjö (Helsingborg)

Flyttar tillbaka till sina hemtrakter och behöver en ny utmaning efter fyra år i Helsingborg. Framgångsrika år, får man säga, där toppen var säsongen 2018/19 då han gjorde hela 47 poäng. Mullsjö behövde fylla på med en rightfattad forward efter att man tappade Wille Knuthas och då är det svårt att hitta en bättre ersättare än Lindholm. Att vara kvar i Helsingborg hade inte varit lätt, med konkurrensen av rightfattade forwards som blir där med nyförvärven Christoffer Andersson och Daniel Johnsson.


TV: "Han KAN blåsa, men han kan inte blåsa"

Mullsjös Kasper Hedlund om utvisningen som blev säsongens största snackis.

Den här artikeln handlar om: