#ibsilly
Simon Jirebeck blev nyligen schweizisk mästare med Köniz.
Foto: Swiss Unihockey
Internationellt

Här spelar svenskarna i Schweiz nästa säsong

ANNONS

Se hur det gick för svenskarna i herrarnas högstaliga NLA 2020/21 och vart de tar vägen kommande säsong.

Alexander Hallén, Zug

Gjorde dundersuccé under sin första säsong i schweizisk innebandy – den förre Falun-spelaren slutade tvåa i grundseriens poängliga med 35 pinnar (19+16), bara Joêl Rüegger gjorde fler, 41. Hans Zug, tränade av Nicklas Hedstål, slutade femma i grundserien och åkte ur i kvartsfinalen mot silvermedaljören Wiler-Ersigen. Förlängde sedan kontraktet med ytterligare en säsong, så en återförening i Falun med Hedstål får vänta.

André Andersson, Zug

Halléns lagkamrat André Andersson stod även han för en fin förstasäsong i alplandet, då han gjorde en poäng mindre än nyss nämnda lagkamrat vilket innebar en tredjeplats i poängligan. Har fortfarande ett kontrakt som gäller över nästa säsong men har ryktats flitigt till Växjö, som i så fall måste komma överens med Zug om en övergång.

Simon Jirebeck, Floorball Köniz

Röstades inför säsongen fram som seriens mest spännande importnyförvärv och har haft den framgångsrikaste säsongen av samtliga svenskar, då hans Köniz stod som mästare i våras. Det blev totalt 18 poäng (9+9) för Jirebeck som haft en skadedrabbad säsong, och han kommer bli kvar i Schweiz då han förlängt sitt kontrakt med ytterligare en säsong.

Alexander Larsson, Zug

Öste in poäng under sin första säsong, som också slutade med ett cup-guld, men år två gick det tyngre. Han fanns bara med i sex matcher då han slet av korsbandet. Förlängde kontraktet inför säsongen som gick och plitade nyligen på ytterligare en kontraktsförlängning Tidigare lagkamraten i Gävle, Billy Nilsson, vill få hem Gästrike-stjärnorna som är utspridda över Sverige och världen – är det Larssons tur att vända hem snart?

Joel Nyh,Tigers Langnau

Back som får ses lite som en doldis jämfört med de andra svenska stjärnorna i Schweiz. Spelade i SSL med Granlo innan utlandsäventyret. Öppnade för en hemkomst när han pratade med Innebandymagazinet i början av mars, men har nu förlängt sitt kontrakt med Tigers Langnau, som åkte ur i kvartsfinalen mot de kommande mästarna Köniz.

Pontus Karlson Martell, Chur Unihockey

Det blev bara nio matcher i Karlson Martells första och enda utlandsäventyr. Innebandymagazinet kunde tidigare avslöja att den fruktade målskytten valt att avsluta sin karriär på grund av skadeproblemen, som alltså gäckade årets säsong. Kan blicka tillbaka på en lång och framgångsrik tid som elitspelare där han varit med och etablerat Höllviken som ett SSL-lag. 

Daniel Johnsson, Grasshoper Club Zürich

Har spelat i Schweiz sedan 2017/18, med två säsonger i Wiler-Ersigen och lika många i Grasshopper. Nu är tiden i Centraleuropa slut då han vänder hem till sin tidigare klubb Helsingborg, som han firat stora framgångar i. Det blev 101 poäng i Schweiz totalt, på 78 matcher, rankas nu som ett av Superligans absolut vassaste nyförvärv.

Anton Vestlund, UHC Alligator Malans

På tal om vassa nyförvärv – Vestlund återvänder till allsvenska Karlstad efter bara en säsong i Schweiz. Det blev 17 poäng i grundserien (11+6), och vi alla vet hur mycket han kan producera här hemma i Sverige. Med rätt omgivning skulle han kunna nå drömgränsen på 50 mål i Allsvenskan kommande säsong.

Oscar Eriksson-Elfsberg, Waldkirch-St. Gallen

Har, likt många andra svenskar i Schweiz, haft en säsong som förstörts av skador. Faktum är att det inte blev en enda match under säsongen då han drabbats av ett diskbråck. Har aviserat att karriären kan vara över, men har också öppnat upp för fortsatt spel hemma i Sverige

Emil Julkunen, Zug

Har spelat i Schweiz sedan 2016/17, de tre första åren i Grasshopper och de två sista i Zug. Har, likt tiden i svensk innebandy, varit en flitig poänggörare även här, men nu meddelar Zug att tiden i klubben för Julkunen är över. Vad som väntar i framtiden är oklart i dagsläget.

Robin Markström, Ad Astra Sarnen

Offensiv back som vänder hem till Sverige för spel i allsvenska Visby kommande säsong. Har tidigare gjort en säsong i SSL med Caperiotäby, men har spelat i Schweiz sedan 2014/15 med tre säsonger i andraligan och fyra i högsta. 

Petter Nilsson, Zug

Superrutinerade målvakten Nilsson har tillhört Zug sedan 2016/17. Laget spelade i andraligan under Nilssons första år i klubben men har tillhört NLA sedan dess. Den förre Storvreta och Sirius-spelaren förlängde nyligen sitt kontrakt med klubben.

Jacob Glas, Waldkirch-St. Gallen

Tidigare i Storvreta, men där hade han aldrig någon större roll. Representerade Waldkirch-St. Gallen året som gick, ett lag som gick till kvartsfinal, men har värvats över till andraligalaget Kloten-Dietlikon Jets till nästa säsong där han blir lagkamrat med svenskarna Simon Bergström och Emil Johansson.


TV: Poddpanelen om Hampus Ahrén och landslaget

Jämförelsen med Kim Nilsson: ”Har inget med varandra att göra överhuvudtaget”

Den här artikeln handlar om: