VM 2021
Sverige hade bland annat två internmatcher i helgens landslagläger.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Efterlängtat läger för svenska landslaget – berömmer debutanterna

ANNONS

Förbundskapten Åsa "Kotten" Karlsson om första landslagslägret på närmare ett år.

Sveriges damlandslag genomförde i helgen sitt första läger tillsammans sedan september förra året, detta som en del av förberedelserna inför hemma-VM som spelas i vinter. Man genomförde fyra träningspass samt två internmatcher, men till skillnad från herrlandslagets läger så delade man inte in truppen i två lag. 

 - Nej, vi hade fem femmor och fyra målvakter på plats. Vi delade upp det lite annorlunda med två femmor på ena sidan och tre på andra, och våra internmatcher var 2x15 minuter först. Sen hade vi lite längre vila med tre straffar, och så spelade vi 2x15 igen där vi justerade lite och flyttade över en femma till det andra laget. Så det var ett annat rotationssystem än vad det var för herrarna. Vi hade inget gult eller blått lag utan körde femvis, säger förbundskapten Åsa Karlsson till Innebandymagazinet   

- Vi funderade på hur det skulle vara belastningsmässigt, det blir tufft att spela 4x15 eller 4x20 med två femmor. Belastningen blir väldigt hög, så vi löste det på det här sättet och fördelade belastningen. Målvakterna fick två perioder var i respektive lag. Sen tog vi med ett poängsystem för vunnen match och straffläggning.  

Åsa Karlsson

Åsa Karlsson Foto: Per Wiklund


Vilka frågor hade ni inför lägret, och vilka svar fick ni? 

- Vi gjorde lite återupprepning från det vi hade gått igenom i Sigtuna. Alla skulle få känna på vår spelidé och tankar kring lite justeringar och förändringar. Vi hade många nya debutanter och det var längesedan vi sågs. Vi fick ut väldigt mycket av lägret och var som sagt väldigt nöjda när vi lämnade Varberg som tog hand om oss på ett fantastiskt bra sätt, allt från Warberg IC som hjälpte till med allt omkring hallen till hotellet som var flexibla och serverade grym mat.  

Det var till stora delar ett nytt landslag som ställdes på banan, där inte mindre än elva debutanter deltog: Amanda Berggren, Vilma de Gysser, Madeleine Karlsson, Patricia Forsell, Julia Sidklev-Persson, Lisa Svarfvar, Ellen Svensson samt de fyra målvakterna Frida Görtz, Cornelia Palmér, Hanna Svensson och Matilda Östlund Visén. 

- Generellt sett så tycker jag att alla gjorde det väldigt bra, det gäller såväl debutanter som lite mer erfarna spelare. Jag vill inte ge ut olika betyg, men när vi gick därifrån så var staben nöjda med allas insatser under lägret. De kommer taggade och sugna på att tävla och vill visa upp sitt bästa jag och prestera på topp – och det gjorde var och en på ett mycket bra sätt!  

Efter att ha gått en lång tid utan samlingar så väntar nu ett händelserikt 2021 för landslaget. Man samlas för ett läger den 12-15 augusti och efter det träffas man i princip i varje månad fram till VM. I början av september möter man Finland, Schweiz och Tjeckien, samma nationer ställs man också emot senare i EFT.  

 

Är det lite tur i oturen att det blir sånt komprimerat schema månaderna innan VM, att man samlas så ofta? 

- Alla har varit berörda av pandemin så alla har samma förutsättningar. Vi tycker att det är bra, det blir intensivt och vi träffas ofta. Sen är det viktigt att se till så belastningen blir bra, både från föreningarna och från oss, för det är spelarna som är våra gemensamma verktyg. Utifrån lägerperspektiv så är det bra att ha läger i princip varje månad fram till VM. 

VM-truppen tas ut ungefär en månad innan mästerskapet startar i början av december. Ett ämne som varit uppe för debatt är huruvida allsvenska spelare ska få chansen i det svenska landslaget – Hampus Ahrén ströks som bekant från herrlandslaget efter att han gått till allsvenska Nykvarn. Samma situation kan uppstå för damerna då både Moa Tschöp och Matilda Sjödin jagas av allsvenska lag. 

- Vi får ta den diskussionen då. Vi får avvakta att se vad som är rykten och vad som blir verklighet, säger Karlsson om allsvenska spelares landslagschanser. 

Har du någon fast regel kring om allsvenska spelare får vara med eller inte? 

- Som jag sa, Skulle det uppstå kan vi prata om det då. Vi jobbar efter de förutsättningar som finns just nu  

 

Ett annat ämne som kommer vara debatterat fram till VM startar är vem som blir förstamålvakt. Alexandra Durling, Amanda Hill, Sara Hjorting och Emelie Frisk är Sveriges fyra senaste landslagsmålvakter men ingen av dem spelar elitinnebandy längre.  

Hur resonerar ni kring vem blir förstamålvakt? Är det så enkelt att den med bäst räddningsprocent startar? 

- Nej, så enkelt är det inte. Vi kommer titta på hur man presterar i sina klubblag och landslaget, så får vi ta en bild utav det som blir bäst i vårt sätt att spela. Så det kommer vara en mix, det är lite andra faktorer som gör det. I dagsläget har vi ingen förstamålvakt och så kommer vi ha det under hösten fram tills en VM-trupp är spikad. 

- Vi har ett VM på hemmaplan, vi är regerande världsmästare och alla förväntar sig att vi ska vinna. Men det behöver inte bara handla om målvakter, det handlar om utespelarna med. Man ska vara sitt bästa jag och prestera så bra som möjligt i en VM-turnering, i synnerhet i utsatta situationer. Det kommer bli ett tryck på oss, det är det alltid oavsett 

Är det med andra ord en fördel då att spela i ett topplag, när man är vad med den pressen? 

- Jag tycker det mer handlar om hur man tacklar olika situationer, det får vi se när vi kommer spela tävlingsmatcher igen och kommer igång med att spela mot internationellt motstånd.  



TV: "Många lag kör på tre femmor för länge"

Faluns Emil Johansson spelade över 40 minuter i SM-finalen. Poddpanelen diskuterar hur hårt man egentligen kan och bör matcha spelare.

Den här artikeln handlar om: