målvakterna i ssl
Mullsjö är ett av lagen utan någon supertydlig förstamålvakt.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Målvaktssituationen i SSL – lag för lag

ANNONS

Så står sig samtliga lag i SSL herr på målvaktsfronten.

I en intervju med Innebandymagazinet som publicerades under fredagsmorgonen berättade Gustav Jansson, mångårig förstamålvakt i Jönköping som nu lämnat klubben, att alternativen i SSL är få – de klubbar han pratat med har valt andra lösningar. 

Innebandymagazinet har sammanställt hur målvaktssituationen faktiskt ser ut för alla lagen i Superligan – vilka keeprar som finns och vem som blir förstamålvakter.

Djurgårdens IF

Veteranen Andreas Beckius, född 1990, startade 21 av 22 matcher förra säsongen och får ses som tokgiven. Unga William Stenman får vara med för att se och lära, och hoppas på något inhopp då och då.

FBC Kalmarsund

Calle Bending-Sörling har varit förstavalet i samtliga säsonger sedan Kalmarsund tog klivet upp till SSL, och gjort det med den äran. Storspelade säsongen igenom och var stundtals en vägg i slutspelet. Östgöten Thomas Crona värvades in från RIG Umeå förra säsongen – hur sugen är han på att vara andramålvakt en hel säsong igen, i den åldern han är i?

FC Helsingborg

Förlängde nyligen kontraktet med Mattias Qvarfordt, som startade två matcher förra säsongen. Den siffran lär inte öka särskilt mycket då han har Årets målvakt 2020/21 framför sig i form av Jonathan Edling. En av de mer givna ettorna och slåss om förstaplatsen i svenska landslaget.

Hagunda IF

Kalle Lundgren, som fick förtroendet i många matcher, vände nyligen hem till Göteborg för spel i Pixbo Wallenstam igen. Kvar finns främst Hampus Bodin och Niklas Söderström. Söderström har tidigare varit förstavalet men Hampus Bodin kom in och storspelade på slutet av säsongen. Fighten om förstaplatsen är väldigt öppen i dagsläget.

IBF Falun

Man ska inte döma en målvakt efter en match, men så som Emil LIlja spelade i SM-finalen så visade han att Johan Rehn inte kan stå och luta sig tillbaka mellan stolparna. Rehn lär vara fortsatt förstamålvakt och han startade dubbelt så många matcher (18) som Lilja förra säsongen, och alla vet vad han går för fortfarande. Samtidigt fyller han 32 i år och fick inte plats i den nya landslagstruppen – är det tal om ett stundande målvaktsskifte i Falun inom kort?

IBK Dalen

Måns Parsjö-Tegnér är så given man kan bli. Är i mångas ögon Sveriges bästa målvakt och bakom sig har han unga och oprövade Anton Grönlund. Måns startade 22 av 26 matcher förra säsongen och kommer landa på liknande siffra även nästa säsong om inte skador sätter stopp. Han går dessutom in på sista året av sitt kontrakt – räkna med att han kommer vilja visa sportcheferna att han ska få ett bra avtal till kommande säsong.

IK Sirius IBK

Förstamålvakten Oskar-Viking Tjernberg skadade sig under mitten av säsongen och ersattes då av Storvretas Jacob Pettersson, som lånades in. På de 10 matcher som Petterson deltog i så hade han ett räddningsprocent på 80,1 vilket är en riktigt stark siffra. Han skrev också på permanent för Sirius efter säsongen och bildar en av de mer jämnstarka målvaktsuppsättningarna i serien. Även 01:an Alexander Lindström finns med som backup.

Jönköpings IK

Tappade mångåriga förstamålvakten Gustav Jansson efter årets säsong, och han blir inte lätt att ersätta. Alexander Gustafsson är kvar från förra säsongen, men hade ett av seriens sämre räddningsprocent (61,8) under de sju matcher han deltog i. Istället kan det bli så av nyförvärvet från Lindås, Emil Ödman, får förstarollen. Han tillhör U19-landslaget och har framtiden för sig, men hur mogen är han för en sådan roll?

Linköping IBK

Andreas Blom startade 24 matcher förra säsongen – bara Pixbos Jon Hedlund toppade den siffran med 25. Den egna produkten Blom kommer få en fortsatt roll som förstamålvakt om ingen oförutsett händer. Klubben har möjligen en roll att fylla då Simon Bergström lämnade under förra säsongen, och hans ersättare Leo Torell Hagström kom in på dubbellicens. Här skulle det kunna bli en riktigt häftig konkurrenssituation om man plockade in förre Jönköpings-spelaren Gustav Jansson.

Mullsjö AIS

Har kvar båda målvakterna från förra säsongen på kontrakt: Simon Lööf och Jonathan Larsson. Det var den sistnämnde som startade flest matcher i grundserien, 18 stycken, men i slutspelet tätnade konkurrensen ännu mer när Lööf fick hoppa in och stundtals storspelade. Även Larsson gjorde några riktigt fina insatser i slutspelet, och här sitter egentligen Mullsjö på två förstakeeprar. 

Pixbo Wallenstam IBK

30-åringen Jon Hedlund visar inga tecken på att karriärsformen pekar nedåt. Att ha ett räddningsprocent på 80,5 när man startat 25 matcher är riktigt imponerande. Bakom sig förra säsongen hade han Filip Vom Hofe som återvände till klubben efter en lyckade sejour i Allsvenskan – exakt samma historia har deras nya burväktare Kalle Lundgren, som gör comeback efter ett år i Hagunda. Hedlund kommer fortsatt vara tokgiven som förstamålvakt.

Storvreta IBK

Mer given som förstamålvakt än Viktor Klintsten kan man nog inte bli. Storvreta-legendaren har varit nummer ett i kassen under en lång, lång tid i Storvreta och det kommer han förbli. 02:an Emil Lindblom inledde fjolårssäsongen som tredjemålvakt men får ny chansen att vara första backup om Klintsten skadar sig. 

Team Thorengruppen SK

Erik Ställ är Superligans överlägset äldsta på sin position med sina 37 år, men det är ingen ålder för en målvakt. Kommer förmodligen vara förstavalet även nästa säsong, men får nu konkurrens av inte bara John Stiglund (9 startade matcher 2020/21) utan även av unga Oskar Miikonen, som flyttas upp från Thorengruppens lag i Herr1an. Man får dock in en ny huvudtränare till nästa säsong som kanske har andra tankar än att låta Ställ vara förstavalet.

Växjö Vipers

Hade en närmast osannolik ruljans på målvaktsposten av olika anledningar där skador var den främsta gemensamma nämnaren. Viktor Kastengren var på väg att kunna utmana om titeln som Sveriges bästa målvakt innan han drabbades av covid-19, en åkomma han fortfarande inte hämtat sig från riktigt. Därför värvade Växjö in Santtu Strandberg nyligen, med meriter från det finska landslaget. Då både Martin Stolt och Edin Omanovic – målvakterna som avslutade säsongen i mål – lämnat så ser Strandberg ut att bli förstavalet. 


JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: "Galna kommentatorn" om de galnaste fraserna

Karlstads kommentator Jimmy Heimer: "Jag är egentligen bra på engelska, men..."

Den här artikeln handlar om: