fredrikssons fem snabba
Johanna Hultgren och Anna Wijk, två guldhjältar från VM 2019
Foto: Per Wiklund
Krönika
Fredriksson: "Vem ska vinna guldet åt Sverige i Uppsala?"
ANNONS

Tycker till om fem heta ämnen: "Jag tyckte det var katastrof"

Silly season går in i ett intensivt skede innan juni månad. Innebandymagazinet Magnus Fredriksson kommenterar fem snabba frågor kring aktuella händelser i innebandyns värld utanför silly-fönstret. 

Hur är det med förbundschefen? Ahlerup – Äntligen tillbaka!

Att Covid-19 inte är att leka med är Mikael Ahlerup högst medveten om, generalsekreterare sedan 2020 för Svenska Innebandyförbundet. I förra veckan arbetade han för första gången på tio veckor efter att han blev sjuk. 

Jag tycker att han gjort ett imponerande förändringsarbete inom svensk innebandy under sin korta tid inom sporten. Hans uppgift är en stor utmaning och väldigt viktig för att innebandyn ska skina igen. Hittills har ett par viktiga nyrekryteringar gjorts och känslan att det finns ny luft under vingarna är stor. Mikael kommer arbeta 25 procent till en början och första uppdraget sedan han blev sjuk var ett besök på landslagslägret i Västerås och där bland annat dela ut priset till Kim Nilsson som årets spelare 

Vad händer i Tjeckien? Filip Suman lämnar chefsrollen i Tjeckien

En av innebandyns största ledare på internationella scenen, Filip Suman ser ut att lämna det tjeckiska innebandyförbundet. Han har varit ordförande i Tjeckien under hela deras magiska resa från ett par tusen licenserade spelare till vad idrotten är i Tjeckien idag. För mig är Filip en fantastisk förebild som ledare, alltid nyfiken, alltid på gång med nya idéer och samtidigt väldigt mån om att hålla sitt kontaktnät aktivt. Hans betydelse för tjeckisk innebandy går inte att blunda för. Nu går han vidare med större uppgifter för tjeckisk idrott vilket säker även blir positivt för innebandyn. Det går aldrig att säga det för ofta, alla mästerskap i innebandy borde så ofta som möjligt avgöras i Tjeckien!

Vem ska vinna guldet åt Sverige i Uppsala?

27 november startar damernas VM-turnering i Uppsala. Under helgen släpptes lottningen. Det som sticker ut mest för mig egentligen är det att Norges damer spelar grupp D och inte i ”A-VM”. Turneringen känns som den mest öppna hittills eller på väldigt länge. Tjeckien och Schweiz som spelar i grupp A kommer allt närmare Sverige och Finland är alltid nära. Slovakien är kanske turneringens mest intressanta lag, detta lag möter Sverige i gruppspelet. Slovakisk innebandy är på stark frammarsch, inte minst på damsidan. Att de svenska landslagsmålvakterna slutar på löpande band ser jag inte som något problem. Det finns nya som Matilda Östlund Visén som vill ta den nya hjälterollen. Den stora frågan är vilka som ska göra det avgörande jobbet i en semifinal och final. Den frågan är inte löst ännu.

Vem vågar och orkar ha en åsikt överhuvudtaget om svensk innebandy? 

Att ta ställning, att ha en åsikt är fortfarande något som är ovanligt i innebandyns lilla värld. När jag fick tokspel på helgens webbmatcher från träningslägret blev det en viral succé. Jag tyckte det var katastrof med lagens dräkter som var väldig lika och jag tycker att det inte ska säljas reklamblaffor på golvet eftersom det förstör TV-upplevelsen mer än alla pengar i världen kan skapa. Jag uppfattar det som att många uppskattar att Innebandymagazinet står upp för innebandyns bästa, framförallt när saker uppenbarligen inte är bra. Det är det viktigaste för mig. En av Sveriges bästa innebandyspelare under många år skrev det här meddelandet:  

”Du är en av få efterkämpar som fortfarande, efter den långa resan, sliter för innebandyn. Resten sitter, lite hårddraget, i kostym och ”njuter” i innebandyvipen, spelar padel eller bara är passiva, trötta och/eller gamla. Tack!"

Fixa en dubbelpremiär i nya superarenan! 

Nästa säsongs spelschema har släppts för SSL. Jag har en önskan att det blir en dubbelpremiär i nya Wallenstam Arena. Som det är nu spelar Pixbos damer hemma i omgång 1 och herrarna först i omgång 2. Om allt är normalt i september vore det naturligtvis fantastiskt med dubbelarrangemang och en helt utsåld arena. Pixbo hade behövt det och givetvis även SSL. Storklubben har senaste åren haft pinsamt dåliga publiksiffror, både på dam och herrsidan. När allt återgår till normal ska vi såklart inte acceptera förrän alla har ett snitt i herrarnas SSL på minst 1000 åskådare och damernas SSL på 500 åskådare. 


JUST NU PÅ PLUS: Artikelserie: Framtidens SSL-stjärnor i distrikt för distrikt

TV: Berättar om mammans och broderns tragiska bortgång

Matilda Östlund Viséns mamma omkom i en trafikolycka på väg hem från match: "Det känns som att jag har henne med mig på planen"


JUST NU PÅ PLUS: Artikelserie: Framtidens SSL-stjärnor i distrikt för distrikt

TV: Årets målvakt om skillnaderna att spela i ett herrlag

Matilda Östlund Visén: ”Man kunde ofta få höra - nu kommer jag sätta den i krysset bakom dig Matilda”

Den här artikeln handlar om: