ÅRETS MÅLVAKT 2020/21
Foton: Per Wiklund
SSL-utmärkelser

Årets målvakt i damernas SSL: Matilda Östlund Visén

ANNONS

Idag tillkännagivs priset till årets målvakt i damernas SSL. Efter sex säsonger i SSL kom det stora genombrottet denna vinter för Sveriges bästa målvakt 2020/21.

- Jag har drömt om det här. Min mamma hade varit stolt. Jag är bättre tränad än någonsin och gjort en väldig stark säsong, säger Matilda Östlund Visén till Innebandymagazinet.

Motivering: Matilda Östlund Visén är en stor anledning till att Sirius blev årets överraskningslag i SSL. Efter att tidigare ha varit andramålvakt i Täby fick hon äntligen chansen att visa vad hon gick för fullt ut som förstekeeper och har i många matcher visat att hon har ett målvaktsspel av högsta klass. Säker i positioneringen, lugn och trygg, och har en hög lägstanivå, vilket har skapat en fin harmoni i Sirius försvarsspel.

SSL:s bästa målvakt är en 27-åring från Örnsköldsvik. Hon startade karriären i Moälvens IBK i Örnsköldsvik där hon spelade med både killar och tjejer. När hon var 15 år bytte hon till Örnsköldsvik IBF och blev tredjemålvakt i SSL-laget och noterades för en match 2008/09, på bänken. Efter innebandygymnasiet i Örnsköldsvik blev det två år i Linköping och tre säsonger i Täby FC. När speltiden inte blev tillräcklig blev Sirius klubben inför säsongen 2020/21.

– Jag gick in i denna säsong med en extra hunger att visa vad jag går för. Min bakgrund i Linköping och Täby har tagit mig hit jag kommit idag. Jag har höjt min lägstanivå och fått mycket rutin under alla mina år som innebandymålvakt. Det var precis i rätt ögonblick som jag tog chansen med Sirius. Annars hade jag kanske satsat på något annat. 

Du satsade allt på ett kort med Sirius och det visade sig bli en lyckoträff för både dig och laget?

– Jag ville ge det en chans till och satsa på elitnivå och nå A-landslaget. Det är det som drivit mig. Jag har fått bra förutsättningar till att lyckas. Det var tydlig från start att laget trodde på mig och jag har fått mycket speltid.

Du gjorde även en säsong i Norrköpings herrlag i division 3 mellan säsongerna i SSL. Hur var det att spela med herrar?

– Det var ett roligt år. Jag gillar jargongen i herrlaget och det var lite mer tävling på träningarna som jag gillade och de utmanade mig varje träningspass. Jag brinner för att tävla så det blev en superfokuserad säsong där jag lärde mig mycket. Under åren på innebandygymnasiet spelade vi mycket mot killar på träning vilket var nyttigt för mitt målvaktsspel. 

Var det rättvist att du vann utmärkelsen årets målvakt 2020/21?

– Det får andra svara på såklart. Jag är mycket glad över att tränarna har röstat på mig, de är experter så de har bra koll på oss målvakt. Det finns så otroligt många bra målvakter i ligan och det är väldigt jämnt mellan många.

Har du några förebilder som målvakter?

– Inte spelmässigt men attitydmässigt gillade jag Patrik Åman. Han visade mycket känslor, vågade bjuda på sig själv. Även Måns i Dalen är samma typ av målvakt som kliver fram och är lite kaxiga på rätt sätt.

Hur ser du på framtiden och kommande säsongen?

– Att få representera Sverige. Jag siktar mot landslaget och är beredd att göra jobbet för att ta mig dit. Jag vill ta Sirius till slutspel, vinna SM-guld och spela VM. Jag vill vinna helt enkelt.


Tidigare vinnare:

2019/20: Lara Heini, Pixbo Wallenstam IBK

2018/19: Amanda Hill, KAIS Mora IF

2017/18: Matilda Wirthig, IBK Dalen

2016/17: Sara Hjorting, Pixbo Wallenstam IBK

2015/16: Sara Hjorting, Pixbo Wallenstam IBK

2014/15: Laura Loisa, Västerås Rönnby IBK

2013/14: Jonna Mäkelä, KAIS Mora IF

2012/13: Mirja Wiklund, Västerås Rönnby IBK

2011/12: Sara Hjorting, Pixbo Wallenstam

2010/11: Hanna Pettersson, Västerås Rönnby IBK

2009/10: Hanna Pettersson, Västerås Rönnby IBK

2008/09: Hanna Pettersson, Västerås Rönnby IBK

2007/08: Sandra Fredriksson, KAIS Mora IF

2006/07: Mirja Wiklund, IBK Dalen

2005/06: Helena Andersson, Pixbo Wallenstam IBK

2004/05: Therese Johansson, IKSU

2003/04: Sofia Pettersson, Södertälje IBK

2002/03: Sofia Pettersson, Södertälje IBK

2001/02: Annika Sundberg, Örnsköldsviks SK 


Fotnot: Utmärkelsen Årets målvakt delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

FAKTA

Matilda Östlund Visén

  • Klubb: IK Sirius FBC
  • Född: 1993
  • Moderklubb: Moälvens IBK
  • Säsonger i SSL: 6
  • Aktuell: Årets målvakt i SSL 2020/21
Du kanske även vill läsa:
Tränarna hyllar årets målvakt
Tränarna hyllar årets målvakt
Den här artikeln handlar om: