Foto: Pressmeddelande
Cuper & läger

Ny utomhuscup i innebandy lanseras

ANNONS

Inspirerats av Ängelholm Outdoor: "Vi är enormt peppade på detta"

Ett samarbete mellan Pite Havsbad och Norrbottens största innebandyförening, Öjebyns IBF, har initierats under den rådande pandemin och utmynnat i en blivande utomhuscup i innebandy. Den 13-15 augusti 2021 (om pandemin tillåter) är cupen planerad att spelas för första gången ute på Pite Havsbad under bar himmel.

– Vi är enormt peppade på detta och ser fram emot att få erbjuda någonting helt nytt på vår digra evenemangslista i Piteå. Att dessutom få möjlighet att göra det tillsammans med Pite havsbad ute vid Nordens Riviera kryddar såklart upplevelsen ännu mer, säger Öjebyns ordförande och grundare Magnus Johansson.

Den blivande utomhuscupen har hämtat sin inspiration från bl.a. Ängelholm som arrangerar världens största innebandycup av liknande slag, och även från Skellefteå som kört sin cup på Norrvalla idrottsplats i några år nu.

Cupen spelas med 3 utespelare i varje lag och en målvakt (i de allra yngsta klasserna spelas det utan målvakt) och matchtiderna är 12 minuter rullande tid. Till skillnad mot vanliga innebandyregler så är det lite unika regler i denna cup, där det hela tiden ska vara action och så få tekningar och avbrott som möjligt. Bl.a. så startar målvakterna spelet direkt efter insläppt mål och de får dessutom kasta bollen direkt i mål.

Dessutom består cupen i de äldre åldersklasserna mer av kompislag än föreningslag - även om föreningslag också självfallet får anmäla sig.

– Som exempel har jag själv åkt ner som förälder för att se mina egna söner födda 01 och 05 spela cupen och pojkarna ringde själva ihop lagmedlemmarna - även om 95% av dem kom från Öjebyns IBF så är det ingen begränsning att bygga lag från flera olika föreningar, fortsätter Magnus.


För Pite Havsbad, som kontaktade Öjebyn redan i januari 2020 för att starta upp redan den sommaren, är detta ännu ett led i att erbjuda unika evenemang vid- och runt omkring anläggningen.

– Vi ser fram emot detta spännande evenemang och ska göra allt vi kan för att det ska bli lyckat. Vi beundrar drivkraften i Öjebyns IBF och vi står alltid bakom föreningslivet som bidrar till utveckling av Piteå som destination, inte minst för att förlänga sommarsäsongen som i detta fall. Vi vet hur bra Piteå är som stad när det gäller uppslutningen kring idrottsevenemang som detta. Föreningslivet är våra viktigaste samarbetspartner och vi hoppas med Öjebyns IBF leverera en bra tävling, paketerat i en fantastisk helhet med boende, nöje, mat och festligheter vid havet på Nordens Riviera, säger Kristoffer Lundström VD för Pite Havsbad Group.

– Vi hoppas att detta blir ett återkommande evenemang som växer till något riktigt stort, fortsätter Kristoffer.

Öjebyns IBF är just nu i full gång med att planera cupen och bilda olika arbetsgrupper, där alltifrån matchutrustning som golv, sarg och mål måste införskaffas, men även administrativt planera för cupens alla delar. Vilka klasser som ska bjudas in, kringarrangemang med Pite Havsbad och såklart söka sponsorer för evenemanget.

– Det kommer att bli en stor idrottsfestival av det hela, och vår tanke är såklart att detta ska bli en återkommande cup där vi börjar i lite mindre skala för att känna oss för 2021 - men sen med målsättningen att öka antalet planer och lag till kommande år. Finländska och Norska lag vore ju en dröm att få hit för att erbjuda våra lag från närliggande orter lite exklusivt motstånd, avslutar Magnus Johansson.

Webbsidan planeras att startas upp efter Påsklovet, och klasserna som det då kommer att gå att anmäla sig till kommer att bli allt ifrån Dam- och Herrlag, ner till yngre åldersklasser och motionsklasser. Mixedklasser, företagslag och +65-års lag (som är nystartad satsning från Svenska Innebandyförbundet) är annat som eventuellt diskuteras detta första år.


TV: Galna kommentatorn i Karlstad - ”Jag hade aldrig pallat med att höra honom en hel match”

Poddpanelen med Magnus Fredriksson, Ulf Andersson, Bruno Lundberg och Mikael ”Koppen” Lindqvist om Karlstads omtalade kommentator Jimmy Heimer.

Den här artikeln handlar om: