Foto: Tomas Brandt Wangel
SM-final
Falun behöver vända sin olycka till lycka för att vinna
ANNONS

Magnus Fredriksson: "Jag har aldrig tidigare känt så här inför en SM-final"

Äntligen är det dags för något många sett fram mot, andra kanske inte lika mycket – nämligen årets SM-final på herrsidan. Det är en av svensk idrotts allra häftigaste enskilda matcher och fortfarande unik eftersom de andra boll- och lagidrotterna (förutom isbandy) inte har en enda final och finaldag som innebandyn har.

En självklarhet såklart att den sänds i Sveriges Television, eller hur!

SM-finalen är även världens mest prestigefyllda match alla kategorier. En match som många vill nå men väldigt få får uppleva som aktiv.

En säsong som startade med Giganternas kamp den 10 augusti 2020 och avslutas den 2 maj 2021. Inför säsongen var Falun och Storvreta favoriter att nå hit igen och innan första sekunden av finalen vet vi också att vi kommer få samma vinnare som vi fått under HELA 2010-talet. Jag ser inget positivt med denna dominans alls men finallagen har inget att be om ursäkt för. Falun och Storvreta får passa på att njuta för detta kommer inte fortgå under 2020-talet...

Jag har förmånen att två gånger på två veckor befinna mig i Gävle för att uppleva två SM-finaler. Det är en inspirerande känsla att först bevaka damfinalen ena veckan och herrfinalen veckan därpå. På grund av pandemin fick vi nu ett unikt upplägg och någonstans önskar jag att svensk elitinnebandy tar chansen att förnya konceptet till kommande säsonger. Att spela dam- och herrfinalen på olika dagar är ett vinnande koncept tänker jag. Det skulle kunna vara så att damfinalen spelas 19:00 en fredag och herrfinalen runt 15:00 på lördagen. Sedan sker den sedvanliga banketten och allt det andra som hör en final till.

Det är lite kittlande att det blir min 31:a raka SM-final i den nionde arenan. Fantastiska minnen måste jag säga. Vilka hallar det varit? Varbergs Idrottshall, Lisebergshallen, Torvalla Sporthall, Kempehallen, Johanneshov, Globen, Malmö Arena och Tele2 Arena. Nu Gavlehovshallen.

Storvreta går in i finalen som favoriter. Dels på grund av hur säsongen sett ut men kanske ännu mer hur jag tänker när jag killgissar. Falun har varit tufft drabbade av covid-19 dagarna före finalen och det är mycket som är osäkert fram till första tekningen. Är Falun smarta använder de sin olycka till lycka för att jobba ur underläge med mindre press på sina axlar. 

Att Johan Rehn, självskriven förstamålvakt inte är med, är ingen fördel för Falun. Reserven Emil Lilja har nu 60 minuter på sig att bli en legend för all framtid om han kan vinna matchen åt Falun. Inför damfinalen trodde jag på en uddamålsseger. När det nu vankas herrfinal är jag rädd att den är avgjord redan i fjärde minuten av andra perioden. Jag har såklart mer än gärna fel för är det något som den svältfödda innebandypubliken vill ha så är det en nervkittlande SM-final som avslut på den här märkliga säsongen.

Vi ska inte låta oss luras av Faluns framtoning inför finalen. Det har såklart några ess att plocka fram ur rockärmen och lura hela innebandyvärlden. Thomas Brottmans alla inlägg på sociala medier tyder i alla fall på att något lurt kan hända. 

Sista kvällen med gänget gäller för ett par spelare, framförallt i Storvreta. Henrik Stenberg och Matte Samuelsson ser vi troligen för sista gången i sammanhang som dessa. Har de det som krävs för att avsluta som mästare? Ja, troligen har grabbarna det. 

Jag bryr mig inte så mycket om det blir en vacker match i Gävles fantastiska innebandyarena. Det jag bryr mig om är att matchen blir dramatisk och att det laget som vinner gör det för att deras prestationer är bättre än de som förlorar finalen. 

Jag har aldrig tidigare känt så här inför en SM-final. Möjligen var det solklart att Haninge skulle vinna guldet 2000 eller Pixbo Wallenstam 2003. Det kan faktiskt bli ett antiklimax i Gävle. Därför tänker jag att vi inte ska bli förvånade om matchen denna gång är avgjord rekordsnabbt…


TV: ”SVT:s sändning var riktigt jävla bra”

Poddpanelen med Magnus Fredriksson, Ulf Andersson, Bruno Lundberg och Mikael ”Koppen” Lindqvist om SVT:s sändning av SM-finalen och innebandyn som TV-produkt.

Den här artikeln handlar om: