SM-final: Eftersnack
Några av klubbarna som fostrade guldhjältarna.
Foto: Per Wiklund
SM-final

Klubbarna bakom SM-guldet

ANNONS

Här är föreningarna som fostrade Thorengruppens guldhjältar.

I en tid där elitinnebnadyn dominerar löpsedlarna, som sig bör i finaltider, är det lätt att glömma bort bredden. Därför är det läge att lyfta fram guldhjältarnas moderklubbar – ni kan se alla föreningar där spelarna började spela innebandy i listan nedan. För enkelhetens skull så är den första klubben som står på med spelarnas IBIS-profiler moderklubb i den här sammanställningen, för att undvika tolkningsfrågor.

Hörnefors IF

Nora Hedlund

Umeå-förening som också fostrat profilen Daniel Marklund samt fotbollslegendaren Gunnar Nordahl. Har i dagsläget bar sett seniorlag på herrsidan.

IF Vesta

Amanda Delgado Johansson

Anrik förening från Uppsala som bildades 1911. Innebandysektionen kom givetvis många, många år senare. Damlaget har spelat i högsta serien. Bytte senare namn till Storvreta IBK Ungdom. Även Nyby IBK har angetts som moderklubb för Delgado Johansson.

KAIS Mora IF

Ellinor Berling

En klubb som inte behöver någon närmare beskrivning. Har varit en dominant i toppen av svensk innebandy en lång tid. Seniorlaget slutade femma i årets SSL.

IFK Gnesta

Sandra Svärd

Sörmländsk klubb som ligger mellan Södertälje och Nyköping. Man vann samtliga matcher i Dam2an innan serien stängdes den här säsongen.

Sandåkerns SK

Thilde Hållstam

Nellie Öhgren

Ytterligare ett Umeå-lag på listan. Innebandysektionen startades 1990 och man tillhörde division 1-serien men drog sig ur årets säsong.

Gullänget-Kroksta IBS

Maja Viström

Förening som kommer från hockey-land i form av Örnsköldsvik. Spelar idag i division 1.

Storvreta IBK

Amanda Gezelius

Stor dominant på herrsidan – nu siktar man på att nå samma höjder med damlaget. Gjorde förra sommaren en av tidernas mest spektakulära värvningar när man landade Anna Wijk. Spelar idag i Allsvenskan.

Östra SK Jönköping

Jonna Stenvall

Klassisk förening från Smålands största stad. Har dock sett bättre tider då herrarna spelar i division 3 samtidigt som damerna inte spelade alls senaste säsongen.

IBK Hagar

Cornelia Fjellstedt

Här började Fjellstedt spela som sexåring, med killar. En förening från Gästrikland, så det blev lite av en hemkomst för Sandviken-bördiga Fjellstedt i gårdagens final. 

Umeå City IBF

Nora Parkle

Också detta en klassisk förening i Innebandy-Sverige. Spelade 2020/21 i divison 1 och slutade då på övre halvan i serien som avslutades i förtid.

Umeå IK

Myra Aggestål

Här får innebandysektionen ursäkta: Detta är en förening som gjort sig känd i fotboll. Där dominerade man Damallsvenskan på 00-tal med spelare som Hanna Ljungberg, Marta, Hanna Marklund och Tina Nordlund.

Vindelns IF

Moa Johansson

Förening från en liten ort i Västerbotten som 2015 rymde 2403 invånare. Saknar seniorlag. 

Sundsvalls IBF

Emelie Wibron

Louisa Turton

Ett av lagen på listan som placerar sig högst i seriepyramiden. Låg trea när Allsvenskan avbröts tidigare under året. Utmanade i toppen även förra säsongen men var en bit från uppflyttningdsplatserna.

Koovee

Oona Kauppi

Veera Kauppi

Har bara tagit en medalj i finska ligan (brons 2019), men Tammerfors-klubben kan stoltsera med att ha tagit fram den finska superduon som kommer dominerade innebandyn en lång tid framöver.

Nybro IBK

Sofia Joelsson

Småländsk förening som bara har seniorlag på herrsidan. När Joelsson spelade i klubben hade man dock ett division 3-lag, där debuterade hon innan hon ens hunnit fylla 15.

Skogsgymnastikens IBS

Lovisa Hedin

Föreningen med det häftiga och udda namnet kommer från staden Norberg i Västmanland. Säsongen 2020/21 spelade man i Dam2an.

Täby IS

Emelie Fällman

Enligt alltid lika pålitliga Wikipedia är detta Täbys största idrottsförening. Täby IS innebandy är idag känt som Täby FC, man flyttade över verksamheten dit 2013/14. Fällman har dock aldrig spelat i SSL med storklubben från Stockholm. 


TV: Här får Vilma de Gysser Årets rookie-priset

"Inte alla som får vara med om det här, jag är supernöjd"

Matchrapporter: 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger

Den här artikeln handlar om: