Foto: Tomas Brandt Wangel
SM-final

Uppfyllde sin ungdomsdröm samtidigt som hon krossade sin tvillingsysters

ANNONS

Hur känns det egentligen att gå till sin första SM-final samtidigt som man ser till så att inte tvillingsyrran lyckas med det?

Imorgon väntar en väldigt speciell match för den 21-åriga backstjärnan Sandra Svärd. Hon har aldrig spelat en SM-final tidigare men trots det har hon redan ett SM-guld på sin meritlista.

- Vi är ett par i laget som satt och pratade om det förut att vi är ett gäng som har SM-guld utan att ha spelat en endaste SM-final. Men det är klart att det ska avgöras på planen det känns mer rätt så det här ska bara bli jättekul. Den här gången ska vi vinna guldet på rätt sett i alla fall, säger Svärd till Innebandymagazinet.

För tre år sedan tog Svärd studenten från RIG Umeå och den IFK Gnestafostrade backtalangen valde att stanna kvar i Umeå och IKSU. Den första säsongen blev det ett brons efter att ha förlorat den femte och avgörande semifinalen mot Täby. Andra säsongen i IKSU slutade med ett SM-guld utan att spela någon slutspelsmatch eftersom pandemin satte stopp för det och IKSU tilldelades guldet tack vare att de vann serien. Inför den här säsongen så gick nästan alla IKSU-spelare över till Thorengruppen och äntligen ska Svärd få chansen att spela om guldet också när Pixbo väntar i morgondagens final.  

- Jag har aldrig spelat någon final tidigare förutom på ungdomsnivå så det här ska bli något helt annat. Det här är något man har sett fram emot sedan man var liten. Jag har suttit på läktaren och kollat när andra spelat förut så jag är lite nervös inför att spela själv måste jag erkänna.

Hur har du laddat under veckan inför din första SM-final?

- Jag har laddat inför finalen enda sedan vi slog Mora, jag ville spela final redan dagen efter, haha. Så jag har längtat efter finalen hela veckan men jag har försökt köra på som vanligt och inte göra något annorlunda.

Förutom att vinsten över Mora med 3-1 i matcher innebar att Svärd ska få sin ungdomsdröm att gå i uppfyllelse så betydde vinsten även att hon krossade sin tvillingsyster Amandas ungdomsdröm då hon spelar i Mora och även hon jagade sin första SM-final.

- Jag tänkte inte så mycket på att det var just syrran som jag slog ut utan jag fokuserade på att det var Mora som vi vann över. Det var först efter sista matchen när jag, syrran och pappa stod och pratade om matchen som jag tänkte på det. Men vi mötte ett starkt Mora så det var skönt att avgöra borta så vi slapp spela en femte match.

För att slippa krossa varandras drömmar vore det inte enklare att spela i samma lag istället för att spela för varsitt rivallag?

- Haha, jo jag hoppas på att det blir så snart i alla fall. Jag brukar tjata på henne varje år för att få till det. Men det har gått lite trögt med det än så länge.

Backklippan har tagit ett jättestort steg framåt den här säsongen och under slutspelet har hon tillsammans med sin backkollega Cornelia Fjellstedt varit lagets bästa backar. Framför sig har de slutspelets bästa kedja någonsin med systrarna Kauppi och Sofia Joelsson. Den trion ligger etta, trea och sexa över bästa målsnittet i slutspelet genom tiderna.   

- Jag spelar ju med en väldigt spetsig femma med väldigt många individuellt skickliga spelare. Vi har spelat ihop nästan hela säsongen men ”Joel” tillkom ju nu på slutet som först som grädde på moset. Det är jättekul att spela i den femma och det är väldigt lätt eftersom de är så spelskickliga och har så bra spelförståelse, det är jättecoolt.

 

Vad talar för att du vinner ditt andra SM-guld i din första SM-final då?

- Vi har varit lite slarviga stundtals på slutet och det har vi blivit straffade för. Så slutar vi slarva är jag säker på att det skulle leda till ett SM-guld. Pixbo har tre riktigt bra formationer som varit väldigt duktiga över hela säsongen så det kommer bli en tight och väldigt kul final. Det är seriens två bästa lag som möts så det kommer bli jättekul men vi måste se till att inte slarva för då blir det ännu roligare.    


Videoblogg: "Konstaterat att det är i stort sett omöjligt"

TV: Magnus Fredriksson kommenterar beskedet att Kalmarsund drar sig ur semifinalspelet.

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger med 8-4 för Thorengruppen mot Endre Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora Stort jubel när Thorengruppen säkrade seriesegern med vinst mot IBK Lund

Den här artikeln handlar om: