Så kan Juniorallsvenskan förändras - beslut fattas i helgen
Nytt upplägg för Juniorallsvenskan? 49 av 55 JAS-lag är för förändringen.
På söndag arrangeras Tävlingskongressen där beslut ska fattas i flera tävlingsfrågor. En av motionerna handlar om Juniorallsvenskan (JAS) där både Värmlands och Upplands innebandyförbund vill att damjuniorernas JAS ska spelas för 18-åringar istället för 17-åringar, samma ålder som herrjuniorerna.
Syftet med att höja åldern handlar bland annat om att man ser det som en jämställdhetsfråga där det ska vara lika förutsättningar för tjejer och killar, men också om att få fler spelare att spela innebandy längre upp i åldrarna. Med en höjning till 18 år föreslås också att det införs ett USM för 16-åringar.
Majoriteten av JAS-klubbarna ser positivt på förslaget. Johan Good på Upplands Innebandyförbund har på eget initiativ gjort en undersökning bland alla föreningar som spelar i Juniorallsvenskan DJ17 idag, och konstaterar att 49 av lagen vill höja åldern till 18 år, medan bara 6 lag tycker att 17 år är bra.
– Jag har också ställt frågan till alla NIU-skolor i Sverige, 12 av skolorna har svarat på frågan och samtliga anser att en höjning till 18 är direkt nödvändig, säger Johan Good till Innebandymagazinet.
Ändå tror Good inte att motionen kommer gå igenom, då de som röstar i Tävlingskongressen är distriktsförbunden och de föreningar som tillhör förbundsserierna.
– Det tror jag just för att väldigt få distrikt känner till vad deras föreningar tycker, 49 av 55 lag vill se den här förändringen men jag tror inte att den infon har kommit till distriktens kännedom.
Svenska Innebandyförbundets styrelses förslag till beslut är att motionen ska avslås. Detta för att nuvarande modell har varit framgångsrik i utvecklingen av antalet spelare på damjunior-/flicksidan i åldersgruppen 15-18 år, där man nu har 1 073 fler spelare än säsongen 2014/15 (innan JAS för 17-åringar infördes). Motsvarande utveckling på herrjunior/pojksidan är en minskning med 328 spelare. Man pekar också på att andelen spelare i åldern 16-18 år som spelar på seniornivå i förbundsserierna är fortsatt alltför hög, vilket innebär att behovet av att bredda basen av spelare ytterligare kvarstår. Mer information hittar du i möteshandlingarna här.
– Statistiken är absolut intressant, men ibland finns det delar som står över det. Jag tycker att detta är en väldigt stor värdegrundsfråga för svensk innebandy, vi behöver ta beslut som visar att vi vill ge killar och tjejer lika förutsättningar att spela innebandy. Vi kommer från en säsong som präglas väldigt mycket av debatten kring att herrallsvenskan fick spela men damallsvenskan pausades, vi kommer från en säsong där debatten kring åldersstrukturen i Juniorallsvenskan varit mer uppmärksammad än på många år, vi kommer från en säsong där olikheten i domararvoden på herr- och damserier påtalas. Det är dags att vi tar beslut som utstrålar att killar och tjejer, herrar och damer i så stor utsträckning det bara går ges lika förutsättningar för att spela innebandy, menar Johan Good och fortsätter:
– Sedan kan man resonera om statistik som påvisar siffror från förbundsserierna och inte från de lokala serierna, om vi istället ser till det totala antalet utövare så tenderar vi att tappa spelare i de olika övergångarna mellan ungdom, junior och senior. Om vi har högre ålder i JAS blir förhoppningsvis effekten att ungdomslagen får vara ungdomslag ytterligare ett år innan de tar klivet upp i juniorserier med allt vad juniorserier innebär, de får vara juniorer ungefär lika länge som de är idag, dvs 2-3 säsonger innan de tar steget upp till seniorserier. Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, förhoppningsvis kan detta leda till att många spelare kan hänga i med innebandyn och vara innebandyspelare ytterligare ett år då vi skjuter den givna karriärsövergången ytterligare ett år framför oss. Nej, jag pratar inte om de tidigt utvecklade spelarna som alltid kommer hitta sätt att ta sig fram genom seriestrukturen, jag pratar om den stora mängden spelare som oftast följer sin årskull och den givna seriestrukturen.
TV: Därför lämnar Billy Nilsson SSL
Profilen vill ta Gävle till SSL-kval: "Jag kommer göra en jättesäsong"