EXTRA Extra
Foto: Albin Skur och Per Wiklund
SM-slutspel

Brottman om den inställda semifinalen

ANNONS

"Det här känns ju jäkligt surt och det var inte så här jag ville avsluta min tränarkarriär i Falun"

Tidigare idag slog bomben ner att kvällens femte semifinal mellan Kalmarsund och Falun ställs in på grund av Corona-utbrott i Falun. För innebandymagazinet berättar Faluns tränare Thomas Brottman vad som hänt.

- Vi hade en spelare som kände sig hängig när vi kom fram till hotellet i Norrköping igår kväll så vi försökte jaga fram några tester och vi fick tag i tio. När vi testade honom i morse så var han positiv och då använde vi resterande tester för att testa de som varit i hans närhet mest. Då fick vi två positiva svar till och de spelarna var symptomfria, vilket gör detta lite till ett lotteri, säger Brottman.

Så ni har inte testat alla spelare och det kan vara ännu flera som är positiva?

- Ja det kan det vara, tre av tio är ju en ganska så hög procentsats kan jag tycka.

Vad händer med kvällens match nu?

- Jag har inte hört det själv från förbundet men det jag hört från pålitliga mellanhänder är att matchen kommer att bli WO från vår sida. Det känns riktigt jobbigt och det känns som vi blir straffade för att vi är transparanta.

Brottman tycker dock att det är oklart vad som gäller och att det som står i reglementet inte följdes fullt ut när Kalmarsund drabbades av ett Coronafall tidigare i semifinalserien.

- Det står i protokollet att snabbtester ska konfirmeras med ett PCR-test och det håller vi på att boka in för de tre spelarna som är positiva. Jag vet inte hur Kalmarsund gick till väga när de sa att det testade av hela laget efter att Kim Nilsson testats positiv. Om det räckte med snabbtester eller hur de gjorde då. Det handlar inte om någonting mot Kalmarsund utan vad som reglementet säger och vad som ska göras och hur vi ska gå till väga.

Om det blir WO i dagens match vad händer på lördag då när nästa match ska spelas?

- De som är friska ska väl få spela då. Prejudikatet från Kalmarsund är ju att det räckte med snabbtester för dem. Så det är bara de tre spelarna som är positiva som inte får spela då. Om jag har förstått prejudikatet rätt så ska de övriga få spela om de visar negativt svar på snabbtestet men det är inte så det står i reglementet. Det är det som är lite kruxigt nu eftersom det står att snabbtest ska konfirmeras med ett PCR-test där. Så jag vet inte riktigt vad som gäller.

Läs också: Reglementet för slutspelet 

Falutränaren har dock ett prejudikat från bandyförbundet som han tycker kan tillämpas här också.

- Vi ser ju gärna att de gör som bandyförbundet gjorde i slutspelet. Där blev det WO i en match på grund av att det var Corona i ett lag. Men sedan tog de bort WO-matchen efter att de testade av andra laget och upptäckte att det fanns Corona där med. Så jag ser gärna att de testar av Kalmarsunds spelare ordentligt nu också.

Om det skulle bli så hur tycker du att man ska gå tillväga då för nästa match är ju redan på lördag som sagt?

- Rent tekniskt vet jag inte men det är ju inte Globen vi hyrt nu till finalen så jag hade gärna sett att man flyttade fram det lite. Det är ju inge jättekostnad att hyra Gavlehovshallen så jag tycker de ska skjuta fram slutspelet för man vill ju att det ska avgöras på planen. Vi hade ju 3-1 i matcher och hade ett guldläge att ta oss till final. Det här känns ju jäkligt surt och det var inte så här jag ville avsluta min tränarkarriär i Falun.

Brottman får medhålla av Kalmarsunds klubbchef Per Wiberg som också är inne på att flytta fram slutspelet så att semifinalserien avgörs på planen.

-  Dagens SM-semifinal är inställd på grund av Covid-19 i Faluns trupp.

- Jag hoppas att SIBF hittar en väg att flytta dagens match. Utifrån situationen med Covid-19 behövs marginal i ett slutspel för inställda matcher.

- Då det inte är någon publik. Pausa semifinalserien i en vecka och flytta SM-finalen en vecka framåt. Ingen match i ett slutspel ska avgöras på W.O på grund av en pandemi. FBC motsätter sig att matchen ska avgöras på W.O det är inte värdigt för ett SM-slutspel, skriver Viberg på sin Facebook.

Innebandymagazinet har sökt flera personer på Förbundet utan framgång.
 

TV: Blev nobbad av landslaget: "Det tog väldigt hårt"

Billy Nilsson: "Jag fick inte vara med i landslaget när jag var bäst på innebandy i landet" - "Jag festade inte på ett helt år, åt rätt och gjorde allting rätt"

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: