ENDRE-PIXBO 4-7 (0-2 I MATCHER)
Foto: Per Wiklund
SM-slutspel
Det luktar SM-guld om Pixbos maskineri
ANNONS

Innebandymagazinets Henrik Janssons kommentar efter andra semifinalen mellan Endre och Pixbo Wallenstam.

I min krönika ”Därför kommer Endre spela SM-final” var jag euforisk över gotländskornas spel i den första kvartsfinalmatchen mot Täby och fick finalvibbar. Jag fick rätt i att resten av kvartsfinalserien blev en ganska behaglig resa för de gulklädda, men hade helt fel om att Pixbo skulle bli ett överkomligt hinder i semin.

Det som jag tyckte talade för Endre var den häftiga mixen av rollspelare och att man ett par mer utpräglade matchvinnartyper som Anna Jakobsson och Ellen Bäckstedt. 

Det jag underskattade var Pixbos starka lagmaskin och otroligt synkade försvarsspel. Bäckstedt har nästan blivit helt bortplockad i två matcher, Jakobsson gjorde allt hon kunde idag och kom till avslut flera gånger men oftast från dåliga vinklar. Och när skotten nådde fram stod en stabil Lara Heini i vägen. Inte minst på straffslaget där jag var helt säker på att #17 skulle smälla in bollen, men inte ens då gick det. 

Nu är det inte över ännu, men jag har väldigt svårt att se hur Joakim Sjöstrand & Co ska lyckas luckra upp detta Mölnlyckelag. Det är lätt fokusera på Ida Sundberg, Sveriges bästa defensiva back, men det finns så mycket mer i Pixbos försvarsbriljans. Backkollegorna som får mest speltid - Laura Manninen, Moa Andersson och Linnea Wilhelmsson liknar till stor del Sundberg i spelstilen med att spela rejält utan boll - noggrant och enkelt med boll.

Efter första matchen var tränare Sjöstrands analys att Endre inte tog kampen ordentligt, hade för lite boll och var för stillastående. Idag gjordes det för många misstag, inte minst från backplats. Den vanligtvis så säkra Elin Gabrielsson slog tyvärr ett antal passningar till fel adress, och Rebecca Heed Arvidssons frislagstabbe vid ett av målen har man inte råd med. Men Endres största frågetecken är kanske förstafemman som släppt in majoriteten av målen i de här två matcherna.

Allt ser mycket lättare och mer självklart ut i Pixbos sätt att spela innebandy. Tre jämna formationer har man också där det alltid är någon som producerar framåt. Idag var Denisa Ratajova och Amanda Berggren piggast med två mål vardera och skapade många lägen.

Tilläggas ska att schweiziska centerstjärnan Corin Rüttimann saknas för Endre, det är ett oerhört tungt tapp. Pixbo har tvärtom fått tillbaka Klara Loneberg.

I den andra semifinalen såg det ut som man hade förväntat sig i första ronden igår. KAIS Mora har gjort det bra utifrån förutsättningarna, men mot Thorengruppen är man mer eller mindre chanslösa. Det enda som kan stoppa Umeålaget från guld är Pixbos maskineri. Vi går mot att få en riktig drömfinal.


TV: DIF-tränaren om mardrömmen i Stockholm

Djurgårdens tränare Mikael Öhman berättar om svårigheterna att bedriva innebandyverksamhet i huvudstaden.

Du kanske även vill läsa:
Betyg: Endre-Pixbo Wallenstam
Plus Betyg: Endre-Pixbo Wallenstam
Den här artikeln handlar om: