Sök
Slutspel 2021
Foto: Per Wiklund
SM-slutspel

Vad krävs det för att få döma slutspel egentligen?

Det är inte bara spelarna som blir utslagna ur slutspelet även domarna blir det en efter en.

Semifinalserierna på herrsidan har precis sparkat igång och landets fyra bästa herrlag gör upp om vem som är världens bästa innebandylag. Men precis som på spelarsidan så blir även domarna färre och färre och bättre och bättre ju längre slutspelet håller på.

Men hur går det egentligen till under slutspelet, vilka domare är det som får döma vidare, hur många matcher får de döma, hur långt i förväg får de reda på att de ska döma och vad ligger till grund för vilket domarpar som får döma finalen? Vi tog ett snack med Tony Holmer som är coach för domarna i SSL Herr för att få veta mera.

- I år har vi gått in i slutspelet i SSL Herr med sex domarpar. Framförhållningen i domartillsättningen skiftar från en vecka till bara en dag eller två. Det beror helt på hur spelschemat ser ut. Det viktigaste är att vi kan få rätt domarpar på rätt match. Det ställer såklart stora krav på domarna (och deras arbetsgivare), men de har förståelse för att ett slutspel ställer de här kraven på oss och det ligger därför överst på prioriteringslistan för domarna under de här veckorna, säger Holmer till Innebandymagazinet.

Fungerar domartillsättningen precis som för spelarna att det slås ut något par i kvartsfinalen och inte får döma vidare i semifinalerna eller går alla sex paren vidare även till semin?

- Ja, i semifinalerna brukar vi använda mellan tre och fem domarpar. I år dömer fyra par vidare under semifinalerna.

Vilka fyra domarpar är det?

- Andersson/Wissman, Boström/Söderman, Broman/Matti och Böcker/Lybacken, helt utan inbördes ordning.

Hur går det till när ni utser vem som får döma vidare i semifinalerna och till slut de som får det hedervärda uppdraget att döma finalen?

- Vi har i år i slutspelet i SSL Herr 15 domarcoacher, eller domarobservatörer som man också kan kalla dem, fysiskt ute i hallarna på matcherna och hemma framför datorn. Varje match ses av flera coacher och domarnas prestation bedöms. Det är denna grupp som sedan utifrån ett helhetsperspektiv tar fram underlaget för vilka som dömer vidare i slutspelet och till slut får stå på plan i SM-finalen.

Hur jobbar domarcoacherna med domarna under ett pågående slutspel?

- Under säsongen handlar coachningen mer om utveckling av domarparet än vad det gör i slutspelet, då fokus tydligare ligger på att hjälpa domarna att prestera maximalt under en längre period av tätt matchande. Viktigt är också att utbyta erfarenheter mellan domarna hur en matchserie utvecklas. Domarna ser i princip också alla matcher som spelas för att få en känsla för stämningen i en matchserie. Vi har regelbundna avstämningar med coacher och domare där varje match diskuteras.

En vanlig klyscha är ju att nivån höjs i slutspelet och att det blir mer tillåtet att göra saker och att det krävs mer för att bi utvisa till exempel. Har ni någon dialog med domarna att de ska släppa på lite mer och låta spelarna "göra upp" mer på planen under slutspelsmatcherna?

- Det korta svaret är nej. Det längre är att det är naturligt att när allt ställs på sin spets så ökar intensiteten i matcherna och spelarna stoppar in mer i varje duell. Det gör att i vissa matcher är det möjligt att nivån kan höjas samtidigt som flytet i och kontrollen på matchen kan bibehållas.

En återkommande dialog/monolog den här säsongen har varit att det är väldigt många som har klagat på att Storvreta och Falun får större fördelar gentemot övriga lag just för att de är Falun och Storvreta. Tycker du att det ligger något i den kritiken och är det något som ni har pratat om med domarna?

- Det är en återkommande kritik som inte på något sätt är unik för innebandyn. Det är en komplex fråga, för lag som har mycket bollinnehav och för spelet kommer också vanligtvis att få mer frislag och utvisningar med sig. Lagen är ju i sig också bra för att de har skickliga spelare som är duktiga på de olika momenten i spelet. Det är inte långsökt att tro att en landslagsback är lite skickligare än andra på att till exempel vinna bollen på ett korrekt sätt.

- Det blir också gärna att man ser det man vill och förväntar sig att få se. Letar man efter fördelar för vissa lag så kommer man också att hitta dem, medan man lätt glömmer den där nyckelsituationen som gick till ett annat lags fördel.

- Oavsett detta så är det naturligtvis en fråga som vi diskuterar inom gruppen och kontinuerligt jobbar med. Vårt uppdrag är att genomföra matcherna med samma bedömningsnivå i situationerna oberoende av vilken färg spelarna har på tröjan.

Hur har snacket bland domarna gått den här väldigt speciella säsongen när det inte varit någon publik på matcherna. Upplevs det skönare av domarna så de slipper höra publiken skrika stup i kvarten hur dåligt de dömer? Hör man mer som domare vad spelarna säger istället och blir spelarna oftare utvisade för protest mot domslut och osportsligt uppträdande på grund av det?  

- Vi försökte förbereda oss inför en speciell säsong genom att vi före säsongsstart till exempel bjöd in den Allsvenska fotbollsdomaren Glenn Nyberg till ett av våra teamsmöten för att han skulle ge sin bild av hur det hade påverkat honom, hans kollegor och spelarna i Allsvenskan. Det han lyfte upp där stämmer väl överens med våra erfarenheter nu och det var bra att vara förberedda på en del av det som skulle komma.

Vad var det som lyftes upp?

- I början av säsongen hade nog både spelarna och domarna en känsla av att det var träningsmatcher, men det är något som förändrats under säsongen när alla vant sig vid att det är så här det kommer att vara nu. Vi har också märkt att det lättare uppstår irritation för att fler hör vad som sägs på plan och att en del spelare som behöver energi från publiken för att tagga till försöker hitta den på annat sätt, till exempel genom att irritera motståndare eller fokusera mer på domarna. Vi ser inte i statistiken att det är någon ökning av utvisningar för protest eller osportsligt uppträdande, så på det sättet har det inte påverkat något.

Så vad tror du domarna tycker är bäst, att döma med eller utan publik?

- Jag tror att domarna saknar publiken lika mycket som spelarna. Även om de sällan eller aldrig får några applåder, så är publiken en viktig del av atmosfären som gör det roligt att stå på plan och försöka bidra till att matchen blir bra underhållning.TV: Faluns blomstrande #ibsilly: "Gjort klart med tre riktiga tungviktare"

Sportchefen Daniel Dalbjer berättar varför Falun kommer göra SSL:s bästa Silly season i år.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten