Slutspel 2021
Foto: Per Wiklund
SM-slutspel

Vad krävs det för att få döma slutspel egentligen?

ANNONS

Det är inte bara spelarna som blir utslagna ur slutspelet även domarna blir det en efter en.

Semifinalserierna på herrsidan har precis sparkat igång och landets fyra bästa herrlag gör upp om vem som är världens bästa innebandylag. Men precis som på spelarsidan så blir även domarna färre och färre och bättre och bättre ju längre slutspelet håller på.

Men hur går det egentligen till under slutspelet, vilka domare är det som får döma vidare, hur många matcher får de döma, hur långt i förväg får de reda på att de ska döma och vad ligger till grund för vilket domarpar som får döma finalen? Vi tog ett snack med Tony Holmer som är coach för domarna i SSL Herr för att få veta mera.

- I år har vi gått in i slutspelet i SSL Herr med sex domarpar. Framförhållningen i domartillsättningen skiftar från en vecka till bara en dag eller två. Det beror helt på hur spelschemat ser ut. Det viktigaste är att vi kan få rätt domarpar på rätt match. Det ställer såklart stora krav på domarna (och deras arbetsgivare), men de har förståelse för att ett slutspel ställer de här kraven på oss och det ligger därför överst på prioriteringslistan för domarna under de här veckorna, säger Holmer till Innebandymagazinet.

Fungerar domartillsättningen precis som för spelarna att det slås ut något par i kvartsfinalen och inte får döma vidare i semifinalerna eller går alla sex paren vidare även till semin?

- Ja, i semifinalerna brukar vi använda mellan tre och fem domarpar. I år dömer fyra par vidare under semifinalerna.

Vilka fyra domarpar är det?

- Andersson/Wissman, Boström/Söderman, Broman/Matti och Böcker/Lybacken, helt utan inbördes ordning.

Hur går det till när ni utser vem som får döma vidare i semifinalerna och till slut de som får det hedervärda uppdraget att döma finalen?

- Vi har i år i slutspelet i SSL Herr 15 domarcoacher, eller domarobservatörer som man också kan kalla dem, fysiskt ute i hallarna på matcherna och hemma framför datorn. Varje match ses av flera coacher och domarnas prestation bedöms. Det är denna grupp som sedan utifrån ett helhetsperspektiv tar fram underlaget för vilka som dömer vidare i slutspelet och till slut får stå på plan i SM-finalen.

Hur jobbar domarcoacherna med domarna under ett pågående slutspel?

- Under säsongen handlar coachningen mer om utveckling av domarparet än vad det gör i slutspelet, då fokus tydligare ligger på att hjälpa domarna att prestera maximalt under en längre period av tätt matchande. Viktigt är också att utbyta erfarenheter mellan domarna hur en matchserie utvecklas. Domarna ser i princip också alla matcher som spelas för att få en känsla för stämningen i en matchserie. Vi har regelbundna avstämningar med coacher och domare där varje match diskuteras.

En vanlig klyscha är ju att nivån höjs i slutspelet och att det blir mer tillåtet att göra saker och att det krävs mer för att bi utvisa till exempel. Har ni någon dialog med domarna att de ska släppa på lite mer och låta spelarna "göra upp" mer på planen under slutspelsmatcherna?

- Det korta svaret är nej. Det längre är att det är naturligt att när allt ställs på sin spets så ökar intensiteten i matcherna och spelarna stoppar in mer i varje duell. Det gör att i vissa matcher är det möjligt att nivån kan höjas samtidigt som flytet i och kontrollen på matchen kan bibehållas.

En återkommande dialog/monolog den här säsongen har varit att det är väldigt många som har klagat på att Storvreta och Falun får större fördelar gentemot övriga lag just för att de är Falun och Storvreta. Tycker du att det ligger något i den kritiken och är det något som ni har pratat om med domarna?

- Det är en återkommande kritik som inte på något sätt är unik för innebandyn. Det är en komplex fråga, för lag som har mycket bollinnehav och för spelet kommer också vanligtvis att få mer frislag och utvisningar med sig. Lagen är ju i sig också bra för att de har skickliga spelare som är duktiga på de olika momenten i spelet. Det är inte långsökt att tro att en landslagsback är lite skickligare än andra på att till exempel vinna bollen på ett korrekt sätt.

- Det blir också gärna att man ser det man vill och förväntar sig att få se. Letar man efter fördelar för vissa lag så kommer man också att hitta dem, medan man lätt glömmer den där nyckelsituationen som gick till ett annat lags fördel.

- Oavsett detta så är det naturligtvis en fråga som vi diskuterar inom gruppen och kontinuerligt jobbar med. Vårt uppdrag är att genomföra matcherna med samma bedömningsnivå i situationerna oberoende av vilken färg spelarna har på tröjan.

Hur har snacket bland domarna gått den här väldigt speciella säsongen när det inte varit någon publik på matcherna. Upplevs det skönare av domarna så de slipper höra publiken skrika stup i kvarten hur dåligt de dömer? Hör man mer som domare vad spelarna säger istället och blir spelarna oftare utvisade för protest mot domslut och osportsligt uppträdande på grund av det?  

- Vi försökte förbereda oss inför en speciell säsong genom att vi före säsongsstart till exempel bjöd in den Allsvenska fotbollsdomaren Glenn Nyberg till ett av våra teamsmöten för att han skulle ge sin bild av hur det hade påverkat honom, hans kollegor och spelarna i Allsvenskan. Det han lyfte upp där stämmer väl överens med våra erfarenheter nu och det var bra att vara förberedda på en del av det som skulle komma.

Vad var det som lyftes upp?

- I början av säsongen hade nog både spelarna och domarna en känsla av att det var träningsmatcher, men det är något som förändrats under säsongen när alla vant sig vid att det är så här det kommer att vara nu. Vi har också märkt att det lättare uppstår irritation för att fler hör vad som sägs på plan och att en del spelare som behöver energi från publiken för att tagga till försöker hitta den på annat sätt, till exempel genom att irritera motståndare eller fokusera mer på domarna. Vi ser inte i statistiken att det är någon ökning av utvisningar för protest eller osportsligt uppträdande, så på det sättet har det inte påverkat något.

Så vad tror du domarna tycker är bäst, att döma med eller utan publik?

- Jag tror att domarna saknar publiken lika mycket som spelarna. Även om de sällan eller aldrig får några applåder, så är publiken en viktig del av atmosfären som gör det roligt att stå på plan och försöka bidra till att matchen blir bra underhållning.



TV: Faluns blomstrande #ibsilly: "Gjort klart med tre riktiga tungviktare"

Sportchefen Daniel Dalbjer berättar varför Falun kommer göra SSL:s bästa Silly season i år.

Den här artikeln handlar om: