Helsingborg-Falun 4-6 (2-4 i matcher)
Kristoffer Fälts Helsingborg är utslagna ur SM-slutspelet.
Foto: Jimmy Palm
SM-slutspel

Utslagna – men inte knockade: "Det är en bra början"

ANNONS

Helsingborg är ute ur SM-slutspelet efter att ha förlorat den sjätte kvartsfinalen mot Falun med 6-4 på hemmaplan.

När slutsignalen ljöd i Helsingborg Arena kunde vi konstatera att säsongen hade tagit slut för FC Helsingborg. 6-4-förlusten mot Falun innebär att det blir Dalalaget går till semifinal efter 4-2 i matcher.

Helsingborg forcerade rejält i slutet och låg bara under med ett mål i slutminuterna, men Johan Samuelsson kunde avgöra i öppen kasse för Falun. Skåningarna fick också klara sig utan viktiga duon Jonathan Nilsson och Gustav Svensson, som båda var avstängda.

- Det är lite blandat. Det är stolthet, så klart, över sättet vi genomför matchserien och även idag, säger tränaren Niklas Pålsson till Innebandymagazinet efter matchen.

- Trots att vi har både Gustav Svensson och Jonathan Nilsson borta så ger vi dem verkligen en riktig bra match idag. Det är riktigt nära att vi får till ett 5-5-mål där vi hade fått spela sudden, och där kan ju allting hända.  

Två spelare gör inget lag, men tror du att det hade sett annorlunda ut om de hade varit med?

- Det ska jag inte hålla på och spekulera i. Det är en styrka som lag att kunna spela utan att vara beroende av enskilda individer. Det är ändå tre spelare som är borta om man inkluderar Oliver Uhrberg sen vi gick in i matchserien. Det blir en skillnad. Det var mer i en positiv aspekt, att vi kan vara starka även om vi har folk borta.

Hur tycker du matchen såg ut över 60 minuter?

- Det var jämnt. De var betydligt bättre än oss i början, sedan jobbar vi oss in i det och blir bättre och bättre. Det kunde ha gått åt båda hållen i slutet.

Även om Helsingborg gjort en av sina bättre säsonger i nutid, och Falun å sin sida gjort en av sina sämre, så blev matchserien kanske oväntat jämn. 

- Alla vet om att de har ett bättre lag än oss på pappret. Vi behöver göra en helt annan arbetsinsats än dem och ha en bättre gameplan. Det är bara att kolla på budgeten, de kanske har 4-5 gånger högre budget än oss, säger Pålsson.

-  Men vi tar kliv hela tiden och fortsätter vi med den utvecklingskurva vi haft de två senaste åren så kommer vi kunna vinna de här matcherna. Vi ska vara med och slåss om det här i närtid, och kunna slå ut de här lagen – även Falun och Storvreta. Vi är inte rädda för någon av dem även om de är bra. De har bättre lag än oss på papperet men vi hittar sätt att spela jämnt mot dem. Det är en bra början.

Sjua i år – men visst är topp-sex och uppåt en rimlig målsättning nästa säsong?

- Det är väl en bra början. Det är farlig att börja prata om topp fyra och så, man får ta det stegvis. Nu blev vi sjua i år och kommer före Linköping och Pixbo – det hade ingen trott på förhand. Vi och Växjö är två lag som definitivt kommer bli bättre och bättre, vi har många spännande namn i våra trupper och kommer säkert göra bra nyförvärv också. Vi ska definitivt vara med och ta rygg och topp sex tycker jag är ett fullt rimligt mål, även om det är tidigt att snacka om det nu.

Helsingborg har börjat satsa på lokala och yngre förmågor i sitt lagbygge. Ett tydligt exempel på det är jackpot-värvningen Linus Malmström, som kom från Skåne-klubben Åstorp/Kvidinge.

- Den touchen kommer vi fortsätta med. Det är något vi satt från styrelsenivå ner till alla led. Men vi kommer också försöka gå på lokala spetsspelare, för att bli bättre. Sen kollar vi på namn utifrån också, men det är där vi börjar.

Idag stod det också klart att Adam Nilsson, som ryktats flitigt till Helsingborg, lämnar Strängnäs för ett icke namngivet SSL-lag – men han kommer inte hamna i den skånska klubben.

- Men vi får se om han landar hos oss i framtiden! Vi har inte haft lika frekvent dialog som vi hade förra året. Vi hade gärna sett honom hos oss men har inte den tydliga högerforwardsplatsen till honom som jag tror Adam vill ha. Vi är väldigt nöjda med Wahlgren och Nilsson på våra positioner där. Jag har full respekt för Adam och tror det kommer gå skitbra – var han än hamnar.


TV: Otroliga resan från juniorlaget till ordförande i Pixbo som 21-åring

Förebilden Henrik Berndtson tipsar: Så kan du göra en karriär inom och med hjälp av innebandyn

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: