slutspelstider
Foto: Tor Anders Dalland
Internationellt

Slutspelet i Norge pausat på grund av pandemin

ANNONS

Svenska tränaren om situationen i Norge där vissa lag får träna och andra inte inför det pausade slutspelet.

Den svenska tränaren Jonas Boväng, som tog upp Örebros herrar till SSL och sedan förvandlade Lockerud Mariestads damer från ett mittenlag till ett topplag i Allsvenskan har den senaste säsongen tränat norska herrelitlaget Gjelleråsen GIF. Trots lockrop från klubbar i Sverige så har Boväng skrivit på ett nytt kontrakt med Gjelleråsen i dagarna och han har inte bara skrivit på ett nytt kontrakt han har dessutom utökat det till att även träna deras damlag också, som även de spelar i Elitserien.

- Det stämmer, det kom en önskan om att utöka uppdraget, och vara med på damsidan parallellt med herrarna. För mig var det självklart att tacka ja, då jag trivs väldigt bra, och vet att det vi påbörjat kommer ge effekt i hela elitverksamheten, säger Boväng till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Har kört damerna en stund parallellt med herrarna, då de stått utan tränare en stund. Vi såg att det hände häftiga saker där på kort tid i spelet och intensitet. Sen att Olga, min flickvän, stöttade mig till 100% var viktigt då hon har stor förståelse för vilket arbete det krävs.

Hur ska du lösa att träna två elitlag samtidig?

- Träningarna kommer ligga efter varandra, strukturen på herr och damsidan kommer bli tydligare ner till Junior/Ungdom i nedre led. Blir ett omtag på hela elitverksamheten, och ge tydliga förutsättningar oavsett om man är herr/damspelare. Vi har självklart tittat på tiden det kommer att ta och där har GIF visat att de tror på detta. Handlar väldigt mycket om struktur och planering. Som det gör i livet i stort.

Det låter som att du kommer att syssla med detta på heltid eller?

- Jag jobbar med barn vid sidan, och det är ett beslut som jag tagit, att jag vill fortsätta göra det. Tror på att kunna byta miljö och få göra det fortsatt. Har en 50% tjänst där i grunden och barn/ungdomar som behöver extra stöd ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Så för mig är det perfekt att kunna ha en miljö där jag kan utveckla mig själv och hjälpa barn/ungdomar vid sidan om detta uppdrag.

Finns det inte en stor risk att ena laget har bortamatch och det andra laget hemmamatch under säsongen?

- Risken finns, men med god planering, så kommer det gå bra. Dyker det upp, så löser vi det. Har en fantastiskt duktig assisterande i Jakob Sandelin i herr, han finns med som resurs. Inget lag kommer stå utan coach i match. Det är 100% säkert.

Innebandymagazinet silly-bloggare Mr. Silly skrev förra veckan att Karlstads herrar, som igår gick vidare till play off 2 i SSL-kvalet, var på jakt efter Boväng till nästa säsong. Ett rykte som tränaren bekräftar att det stämmer.

- Det stämmer att jag hade ett samtal, ett intressesamtal, men gjorde klart att GIF är mitt huvudfokus, och att jag trivs väldigt bra här. Att få bygga och vara en del av norsk innebandy på klubbnivå, och få sätta en träningskultur som ger effekt. Även att flera spelare utvecklas till elitspelare/landslagsspelare är viktigt för att Norge ska ta nästa steg på sikt. Det är det som triggar mig nu och är mitt huvudfokus.

Den norska Elitserien stängde ner sin serie i förtid på grund av pandemin i början på mars och beslutade att de 8 bästa lagen skulle gå till slutspel. Gjelleråsen låg sjua då och är ett av lagen som ska spela slutspel. Men när det blir är fortfarande ovisst då stora delar av landet är nedstängt till minst den 11 april.  

- Läget är bra om man kan uttrycka sig så. Det är som brukligt restriktioner och regler att följa. Bara att gilla läget. Inga elitlag får träna i området som vi tillhör, men i Oslo får man träna. Det är ett väldigt konstigt beslut. Förstår inte riktigt det, måste varit någon som tänkt fel och haft en riktigt dålig dag. Återigen väldigt lite smitta i Elitlagen här under säsongen.

Men trots att laget inte får träna inför slutspelet tillsammans ligger inte laget på latsidan utan man lever upp till sitt smeknamn ”GIF Fighters”.

- Vi tränar målmedvetet och spelarna kör fys med individuella program och rapporterar in. Slutspelet hoppas jag verkligen att det ska köras, finns tid till det, då finalen ska gå i slutet av maj. Kommer beslut efter påsk, sedan vet jag att ledningen i klubbarna ska sitta i ett möte denna vecka med förbundet. Vi är tydliga med att vi vill köra slutspelet, vi är redo, och vi tränar för att göra det. Kommet bli väldigt lätt att se vilka lag som tränat och förberett sig för slutspelsmatcher. De lag/spelare som vill stänga ner slutspelet tränar garanterat inte och har svårt med motivationen. Vi är inte ett av de lagen i alla fall och vi har inte de spelarna.


TV: Så kan innebandyn tjänar mer pengar på sina arrangemang

Henrik Berndtson, en av Sveriges mäktigaste inom nöjesindustrin, om målgruppen som innebandyn ska attrahera för att skapa fler intäkter.

Den här artikeln handlar om: