Slutspelsvalen
Foto: Bosse Grängsjö och Magnus C Lydahl
Superligan

Siar om hur kvartsfinalvalen på damsidan blir

ANNONS

Innebandymagazinets damexpert siar om kvartsfinalvalen och hur matchserierna kommer att sluta.

Svenska Superligan på damsidan är inne på slutspurten och det återstår bara en omgång, en omgång som inte har någon som helst betydelse för något lag och det är dessutom frivilligt att spela sista matchen. Kommer båda lagen överens om att inte spela så förlorar båda lagen med 0-5. 

Toppfyra lagen blev

Thorengruppen
Pixbo Wallenstam
Endre
Sirius

och där får Thorengruppen i egenskap av seriemästare välja motstånd först av

Mora
Täby
Västerås Rönnby
Malmö

Valen redovisas på lördag men redan nu kan vi avslöja hur det kommer att bli, i alla fall kan vi spekulera i hur lagen kommer att välja och vilka som går vidare till semifinal.

Thorengruppen-Malmö

Umeålaget kommer inte välja Mora eller Täby och då återstår det bara två val och jag skulle påstå att det är ett lätt val för coach Suominen och hans adepter. Visst Thorengruppen är ett nytt lag men det är fortfarande hela IKSU:s gamla besättning och tittar man på inbördes möten är Malmö bara en liten munsbit, eller ett mellanmål inför semifinalen. De båda lagen har mötts 18 gånger i SSL och Thoren/IKSU har vunnit 17 av dem. Dessutom valde man Malmö både 2017 och 2018 när man fick chansen och krossade dem med 6-0 i matcher och totalt 54-14. Så ett solklart val och dessutom är Rönnby ett av få lag som tagit poäng av Thorengruppen denna säsong.

Så slutar det: En promenad i parken senare spela Thorengruppen semifinal efter 3-0 i matcher. Allt annat vore en stor sensation.

Pixbo-Västerås Rönnby

De som kommer skrika högst efter Thorengruppens val är Pixbo som får möta sina kvartsfinalönskemotståndare tack vare det. Jag vet inte hur många artiklar jag skrivit sista åren om Rönnbys kvartsfinalspöke, Pixbo, men det är många då Pixbo slagit ut dem i tre raka kvartsfinalserier. Så detta val är en nobrainer och som stöd till det kan nämnas att Pixbo vunnit 17 av de senaste 19 mötena lagen emellan. De två förlusterna kom dock i varsin kvartsfinalserie men det borde inte påverka valet. 

Så slutar det: Kattens lek med råttan-referenser känns inte helt klockren men i alla fall bättre än rävens lek med tigern. Pixbo vinner lätt med 3-0 i matcher.

Endre-Täby

Här får vi se slutspelsvalets enda chockerande val. Endre har blivit utslagna i kvartsfinalen de tre senaste gångerna av just Täby. Två av serierna har gått till fem matcher och det har varit fullskaligt krig mellan lagen. Att de mötts så många gånger på senare år beror på att de turats om att sluta fyra eller femma och således inte fått välja sin motståndare och ingen annan har vågat att välja dem heller. Lagen har mötts 23 gånger de sista fem åren och Täby har vunnit 14 av dem. Trots detta tror jag att Endre kommer att välja sin nemesis just för att de går för guldet och hellre möter Täby i bäst av fem istället för en enda match. Man vet vad man får när man väljer Täby istället för ett litet mer oberäkneligare Mora. Dessutom tror jag inte att man är rädd för att möta Täby utan man är snarare sjukt taggade på att få möta dem igen och och slå ut dem och skrämma iväg spöket en gång för alla. Spelarna känner helt enkelt mer motivation än rädsla och det gör att de väljer Täby. 

Så slutar det: Nästan omöjligt att sia om mer än att det kommer gå till en avgörande match. Valet kommer nog diskuteras mer än matcherna genom hela matchserien så återstår att se om de valde rätt eller inte. Chansar på att historien inte upprepar sig utan Endre går vidare till semi.

Sirius-Mora   

Som fjärde lag har ju inte Sirius lyxen att få välja motståndare men att få möta Mora tror jag att Sirius ser som en rejäl vinstlott. Rönnby och Täby förlorade man båda matcherna mot i serien så dem hade de nog inte velat möta. Ser man till "Gamla Mora" med Wijk, Andreasson, Hultgren och company så har Sirius aldrig vunnit mot dem. Men årets upplaga av "Nya Mora" har man aldrig förlorat emot. Så man kommer till detta mötet med bra självförtroende. 

Så slutar det: Sirius succésäsong i all ära men här kommer sviten mot Nya Mora ta slut. Man hade säkerligen kunnat rubba Mora om man hade haft tllgång till alla spelare man starta säsongen med. Men nu har man skador på för många nyckelspelare för att kunna göra sig själva rättvisa och man förlorar hedersamt med 1-3. 


TV: ”Det är största skillnaden på att träna damer och herrar"

Mickael Fredriksson har tränat både herrar och damer på hög nivå - ser en skillnad: "Det är lite synd"

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby

Den här artikeln handlar om: