Foto: Mats Gustavsson
Allsvenskan södra

Lerums "veteran" om avgörandet: "Som en slutspelsmatch"

ANNONS

26-åringen inför lagets avgörande match i södra allsvenskan.

Lerums succésäsong har inte undgått någon innebandyintresserad. Under söndagen kan den krönas med ett SSL-kval i en direkt avgörande match mot Lagan, som ligger en poäng före, på sista kvalplatsen.

– Det är ju vinna eller försvinna, säger stjärnan Fredrik Bäckman till Innebandymagazinet.

Vad blir det för utgång i matchen då?

– Nej jag tror och vill hoppas att vi går till SSL-kval såklart. Det var inte det utslagna målet innan säsongen men det har blivit det allteftersom och vi satt där efter halva säsongen och sa att vi ska sätta oss i en sån bra situation som möjligt inför sista matchen och det tycker jag vi har gjort.

Deras unga trupp är en sak, men att deras bästa spelare fortfarande skulle vara juniorer och vinna poängligan är en annan. Joel Ekström, Noah Johansson och Fredrik Bäckman har varit förgrundsfigurerna under lagets allsvenska resa 2020/21.

– Ja verkligen. Med en såpass ung trupp så tänkte man väl inte att vi skulle ligga och nosa på SSL-kvalplats liksom, särskilt inte som nykomlingar heller. Men de unga spelarna - det är bara unga spelare i laget, förutom jag och Alexander Aronsson typ som är lite äldre. Jag är så sjukt imponerad av alla verkligen. Sen har vi ju underbarnet, eller både Joel och Noah som jag spelar med - men Joel är ju... ja, vet inte vad han håller på med, han gör allt rätt bara känns det som, säger Fredrik Bäckman. 

Johansson och Ekström gjorde mycket poäng ifjol i ettan och har verkligen fortsatt på det spåret även i Allsvenskan.

– Ja alltså, man tänker ju inte när man går upp en division så ska göra mer poäng men det har de gjort, så det är imponerande, det är det. Vad är dem, de är 18 år. Jag kan ju säga att min sejour i Allsvenskan när jag var 18 gick inte lika bra precis. Det var noll poäng på elva matcher, sen fick man hoppa ner i div.3-laget för att göra en match inför jag skulle lämna, det blev noll poäng där också (skratt). 

Tänker ni på nåt särskilt inför matchen?

– Nä alltså, det är inget speciellt så. Vi förlorade i sudden förra gången, jag tycker väl att vi borde ha vunnit den matchen, man tycker ofta det kanske. Det är som våran tränare säger, att det finns inga lätta matcher i allsvenskan även om det är mot ett bottenlag. Nej det ska bara bli jävligt kul, det är som en slutspelsmatch redan nu, säger Fredrik Bäckman.

Bäckman är ju lite äldre än sina nämnda kedjekamrater, märks det?

– Lite får man kanske vara den äldre ibland men jag är ju som sagt ganska bra på att vara yngre i huvudet också och vara på deras nivå (skratt). Så jag lämnar över det vuxna till Alexander Aronsson och Martin Roos.

– Nä men jag tycker vi tänker innebandy på samma sätt och vi har jävligt kul på och utanför plan även om jag är åtta år äldre, så det är hur roligt som helst, säger Bäckman.

Tidigare under säsongen förlängde Bäckman sitt avtal med Lerum med två år och man kunde kanske förvänta sig att klubbar skulle vara redo att köa för poängkungens signatur, men så var det inte enligt honom själv. 

– Det är väl egentligen bara en klubb som hört av sig (skratt), de flesta väntar väl till slutet av säsongen eller efter men Jönköping hörde av sig. När jag visste att Noah och Joel skulle stanna blev jag ännu mer sugen på att stanna sen var det också med tjejen att allt skulle klaffa och så. Jag tror att vi har en chans att gå upp till SSL och det hade varit otroligt roligt att spela SSL med Lerum, avslutar Fredrik Bäckman.


TV: Poddpanelen om att landslagslägret ställdes in - ”Stort frågetecken”

Rätt eller fel att SSL-klubbarna vägrade skicka spelare till landslagsläger?

Matchrapporter: FBC Lerum gjorde sex mål i tredje perioden – vann stort mot Nilsby FBC Lerum klart för kval efter seger mot Kalmarsund FBC Lerum bröt Warbergs segersvit FBC Lerum vann trots uppryckning av Höllviken Seger för Hovslätt i toppmötet med FBC Lerum

Den här artikeln handlar om: