Emil Wiklund.
Superligan

Supertalangen har tagit SSL med storm: "Spelar med bra spelare"

Dalens Emil Wiklund om sin debutsäsong i högsta serien.

ANNONS

Emil Wiklund har inte haft en normal innebandysäsong. Skellefteåsonens lag Gamla Stans säsong pausade på grund av covid-19. Uppehållet kom olägligt för både honom och laget, som börjat urstarkt.

– Jodå, det har varit en speciell säsong, det har det ju varit. Blev lite tråkigt med div-I att det la ner med Gamla Stan. Jag fick ju chansen för Dalen då och de hade mycket skador där ett tag, så roligt att jag fick chansen där, säger Emil Wiklund till Innebandymagazinet.

Precis, istället fick han ju chansen att köra med IBK Dalen i SSL som har haft en av sina värsta säsonger någonsin, om man ser till skadelistan åtminstone. Succén har inte låtit vänta på sig för tonåringen, som fått mer och mer speltid, främst i tredjekedjan med bland annat Sebastian Degeryd. Hittills har han gjort tio poäng på sina 19 framträdanden.

– Nej jag var väl inställd att köra med Gamla Stan från början egentligen men sen hade de ju rätt mycket skador när jag kom ner. Men jag trodde inte att jag skulle få så här mycket speltid som jag fått i Dalen nu, trodde jag inte. Men det har varit skitkul. Ett bra lag är det, som har hjälpt mig in i laget då, så det har varit skitkul.

Han förklarar sin till synes bekymmersfria omställning till SSL-innebandyn.

– Nja, spelar ju med bra spelare så då är det ganska lätt. Sen de sätter ju ganska hög press (Dalen) så man får ganska mycket lägen högt upp i banan och vinner bollen däruppe. Så det är lite gratislägen man får ibland, jag tycker det är roligt, roligt spelsätt, säger Emil Wiklund.

Vad tänker du om att spela ett SSL-slutspel nu då?

– Det ska bli skitkul, skithäftigt. Riktigt laddad är jag på det, se hur det funkar.

Wiklund slår en inte som spelaren som blir "star-struck", utan fokuserar mer på sig själv än på sina motståndare. Stämmer det?

– Det är lite coolt att möta stjärnorna och spela med dem också. Men när jag väl är på banan så tänker jag inte så mycket, då är det bara köra typ, säger Emil Wiklund.

Var det nån som var lite häftigare att möta än andra?

– Nä..ja Kim Nilsson var häftigt att möta, och se på. Sen flera i Dalen också.

Var det Kim Nilsson du hade som idol när du var liten eller?

– Nej jag har inte haft nån riktig idol så där men man har ju haft koll på Kim Nilsson mest av alla andra, så är det ju. Så det var coolt att man fått möta han och se hur bra han är i verkligheten, erkänner Emil Wiklund.

Nu när det gått så bra för dig i år lär det ju inte vara nåt snack om att Dalen vill ha kvar dig, vill du vara kvar också?

– Jo absolut, jag trivs i laget och allting, gillar deras spelsätt och Dalen har ju nåt spännande på gång, helt klart. Så absolut så hade det varit roligt. Och sen, det är ju ganska nära hem också, mellan Umeå och Skellefteå så det hade passat bra på så sätt.

18-åringen går faktiskt i skolan fortfarande och pluggar VVS, visar det sig.

– Mm, sista året. Så jag går ut i år.

Finns det några planer på att läsa vidare eller hur tänker du där?

– Nej, jag vill helst jobba (skratt). Less på skolan är jag. 

Wiklund är en av truppens absolut yngsta spelare med sitt födelseår 2002. I samma lag hittar vi Ketil Kronberg, ligans absolut äldsta spelare med födelseår 1980.

– Det är skitcoolt. När man ser han spela, han ser inte ut att vara 40 år när han är ute på banan, konstaterar Emil Wiklund,

Tittar du på spelare i omklädningsrummet och finns det spelare du tittar på i SSL som du lär dig av?

– Jo det gör jag ju, och så de hjälper mig hela tiden och ger mig tips och sånt. Sånt jag behöver förbättra och sånt, så hjälper de mig. Rakt på sak hela tiden, så det är skönt. "Jonta" Brolin och Urban har gett mig mycket tips och så, hjälpt mycket och komma in i spelsättet också snabbt, så det har varit skitbra.

Talangen till trots har det inte varit särskilt stor huggsexa om Wiklunds signatur enligt honom själv. Dalen hade viss konkurrens av sina stadsrivaler, men det verkar aldrig ha varit nära.

– Nä, det har faktiskt inte varit det. Innan säsongen var det Thoren som hade hört av sig lite grann men annars har det inte varit nånting mera, säger Emil Wiklund.

Vad sa Thoren då?

– De ville att jag skulle komma ner och provträna och testa, sånt. Sen vart det dubbellicens med Dalen och så spelade jag ju Scandic Cup (försäsongscup) med dem och det kändes bra med Dalen då.

Skellefteå har gjort sig kända för att exportera spelare efter spelare till Umeå och speciellt IBK Dalen. I dagens lag finns förutom Wiklund, Alexander Hedlund, Pär Forsman, Anton Åkerlund, Viktor Nystedt och Albin Carlsten.

– Jo verkligen, jättemånga. Det är flera stycken i Dalen ju. 

Dock har han inte spelat med några av sina Skellefteåbördiga lagkamrater i Dalen tidigare.

– Jag kom ju till Gamla Stan för tre år sen, då har jag varit i Skellefteå IBK också och Skellefteå IBS ett tag.

Men varför är det då så att Skellefteå får fram så många duktiga spelare?

– Jo jag vet faktiskt inte. Gamla Stan som har nåt speciellt kanske (skratt). Jag vet faktiskt inte, avslutar Emil Wiklund. 


Den här artikeln handlar om: