Bergfors (till höger) laddar för skott.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Thorendoldisen om rollen i superkedjan: "Man får mycket boll"

ANNONS

Tobias Bergfors har varit en av nykomlingarnas mest framträdande spelare.

Thorengruppen har vänt på steken efter sin bedrövliga höstsäsong. Just nu ligger de på 11:e plats i tabellen, före konkurrenterna Fagerhult, Sirius och Höllviken. Helgens match mot Sirius blir med andra ord viktig.

– Det är en väldigt viktig match för våran del såklart. Det är en sexpoängsmatch, så vi kommer absolut behöva de poängen för att sätta oss en bättre sits, säger forwarden Tobias Bergfors till Innebandymagazinet.

Sirius och Thorengruppen har mött varandra åtta gånger genom historien och där ser historiken mindre smickrande ut för Umeå-laget, som har 0-8 till helgens match.

– Jaha, är det inbördes möten!? Har vi torskat alla?

– Okej, det hade jag dålig koll på faktiskt. Okej, det ser ju inte så lovande ut på så sätt. Men ska vi kolla bortamatchen senast så gör vi en riktigt bra start på den matchen, om jag inte har helt fel så leder vi med 4-0, sen kollapsade det lite efter det. Men jag tycker att vi har gjort ett bättre jobb nu under större delar av matcher där vi har kunnat bibehålla fokus nästan hela matcher, så jag tror att vi har satt oss i ett lite bättre läge nu och hoppas vi har lite större chans att vinna den här matchen, konstaterar Tobias Bergfors.

Ni kommer ha hemmaplansfördel den här gången också.

– Precis, de kommer ha en lång resa i kroppen också.

Förändringen från när Magnus Norrman kom in i tränarbåset har varit påtaglig, något som vi utomstående har kunnat bevittna. Men vad har egentligen varit den största skillnaden ur Bergfors synvinkel?

– Till en början var det framförallt energin som var den största skillnaden. Folk stämplade in på ett helt annat sätt på träningar, det började smälla på ordentligt och vi hamnade mer i matchsituationer på träning som vi inte riktigt hamnade i tidigare.

Thorengruppen var ju uppe i SSL redan 2016-18 och hade fått behålla majoriteten av de spelarna i den trupp man hade i höstas, kryddat med landslagsspelaren Jonas Svahn. Erfarenheten blandat med nya spelare sågs som hyggliga förutsättningar för nykomlingarna att klara sig kvar den här säsongen.

– Den känslan hade vi nog innan säsongen också. Vi sitter med bra spelare och det har vi nog känt hela tiden också, att vi inte har kommit upp till den nivån där vi egentligen borde vara på. Sen tycker jag vi stundtals de matcher i början av säsongen som vi inte vann men att vi ändå gjorde bra prestationer men det räckte inte hela vägen. Sen tror jag att det där satte sig som en ond spiral också, att det blev lite kniven mot strupen och att man inte hade psyket med sig riktigt i sista delarna utav matchen även fast vi kanske hade ledning eller det var nära, istället för att plocka ikapp så rann det iväg eller att motståndarna vände på det, säger Bergfors och utvecklar: 

– Vi kommer ju från en säsong där vi var ett spelförande lag och många producerade mycket och var offensiva spelare och så blir det en helt annan situation för oss i SSL där vi kanske inte kan ha lika mycket boll och den delen. Jag vet inte om vi kanske inte riktigt var helt förberedda på den skillnaden.

Just Bergfors är en av de spelare som har bidragit mest i laget med sina 14+9, men helt nöjd med sin säsong är han ändå inte.

– Jag tycker väl säsongen har varit lite upp och ner personligen. Jag har ganska höga krav på mig själv och vill bidra mycket, framförallt offensivt och tycker väl egentligen att jag har mer att gå för och jobbar hela tiden för att ge mer också. Men ja, det har varit lite upp och ner och är inte helt nöjd med hur hela säsongen har sett ut, det kan jag inte säga.

Vad är det som du inte är nöjd med?

– Jag tycker jag har fått mycket lägen och haft fina lägen där man ska göra mål, där inte riktigt skärpan har funnits. Det är väl det, egentligen.

Sen det nya året började har han fått bilda kedja med just Jonas Svahn och Jim Johansson, en kedja som varit tungan på vågen för laget under den här perioden.

– Det är två fantastiska innebandyspelare, Svahn som är landslagsmeriterad och är där nu också och Jim som man vet gör jättemycket poäng, så är det fantastiska spelare att spela med. Man får mycket boll att jobba med också, fina lägen så en härlig kedja att spela i tycker jag.

Jim Johansson.Jim Johansson. Foto: Per Wiklund

Bergfors är nu inne på sin andra säsong i laget sedan han kom tillbaka 2019 efter en säsong i Växjö och har ett utgående kontrakt.

– Det har väl satts igång lite såna diskussioner och samtal, det har det.

Du vill inte säga något mer om det?

– Jag trivs i Umeå och trivs i Thorengruppen, det är väl egentligen det jag kan säga, längre än så har jag inte kommit i mina funderingar, säger han och avslutar:

– Såklart vill man ju spela i SSL och det är den här sista delen man fokuserar mest på innan jag egentligen vill tänka på nästa steg. Jag vill avsluta det här på ett så bra sätt som möjligt och förhoppningsvis är Thorengruppen i SSL nästa säsong och jag kvar där också. 


TV: Poddpanelen sågar Fagerhult - ”Var är respekten?”

SSL-nykomlingens hawaii-spel: ”Det är helt otroligt”

Matchrapporter: Linköping starkast – efter två sena mål mot Thorengruppen Pixbo tog revansch – 8-6 mot Thorengruppen Växjö vann klart borta mot Thorengruppen IBF Falun besegrade Thorengruppen och toppar nu tabellen Thorengruppen avgjorde med fem mål i sista perioden

Den här artikeln handlar om: