Allsvenskan södra

Warbergs klubbchef om att herrarna kan gå upp i SSL: "Organisatoriskt är vi redo"

ANNONS

Warbergs herrar går som tåget i Allsvenskan men är föreningen redo för två lag i SSL igen?

Warberg har presterat väldigt fint i sin återkomst i södra Allsvenskan och ser just nu ut som favoriterna att ta sig upp, vid sidan av Karlstad. WIC åkte ner från förra året och fick behålla stora delar av truppen, förutom tunga tapp i Robin Westergren och Anton Birgersson. 

Toppstriden i Allsvenskan Södra just nu:

1. Warberg, 18 matcher, 37 poäng

2. Karlstad, 17 matcher, 37 poäng

3. Lagan, 18 matcher, 32 poäng

4. Lindås Rasta, 17 matcher, 31 poäng

Och att laget går som tåget mot nytt SSL-spel har klubbchefen Emil Risberg inga problem med, enligt egen utsago: 

– Det rent sportsliga utifrån huruvida truppen vi har idag på herrsidan skulle sig i SSL får Kimmo (Eskelinen, sportchef) spekulera i. Jag kan svara för det rent organisatoriska och ekonomiska och klubben i stort och där, vi vill ju vara där med båda lagen och jag tycker väl att vi rent organisatoriskt är redo för det. Vi har inga problem med om herrarna skulle gå upp, absolut inte. Sen kan vi alltid diskutera och som sagt återigen, det får Kimmo värdera utifrån hur truppen liksom står sig i SSL, säger Emil Risberg och lägger till: 

– Men det är klart att, skulle vi gå upp så är det inte så att Kimmo kommer ha flera mer miljoner att värva spelare för. På så sätt har vi de ekonomiska vanorna vi har. Det vet ju fler föreningar som har både dam och herr i högsta serien att det kostar såklart, jämfört med att bara ha ett lag i högsta och kanske bara satsa på ett av lagen också.

Någon minusaffär att ha två lag i SSL är det inte tal om, enligt Emil Risberg:

– Nej, det gör vi inte alls, vi vill vara där uppe med både dam- och herrlaget och nå framgångar. Sen får vi göra det utifrån de förutsättningar vi har. Det vill säga kan vi uppbringa mer intäkter eller, alltså oavsett om vi kan det så, vi rättar munnen efter matsäcken tänkte jag säga, vi får jobba med det vi har och göra det på bästa sätt. Så nej, någon minusaffär är det inte utan vi vill vara där. Sen att det kostar det pengar, ja det gör det ju. Men återigen, man kan ju välja att lägga pengarna på olika saker, så är det ju. 

När herrarna har varit nere i Allsvenskan, hur har det förändrat organisationen? Jag tänker på att du pratar om att man väljer vad man lägger pengar på.

– Mig veterligen exempelvis så har historiskt ingen förening lyckats vara framgångsrika på dam- och herrsidan samtidigt. Det är väl Pixbo som varit där både med dam och herr men inte samtidigt om vi pratar SM-finaler. Vilket gör att rent organisatoriskt på alla sätt och vis så är det klart att det kostar, inte bara pengar utan även energi och engagemang för att ha två lag så högt upp. Ska man i vårt fall då kunna konkurrera högt upp med båda lagen samtidigt kanske vi inte kan konkurrera med ekonomi i relation till en förening säg på herrsidan som kanske bara driver herrlag och satsar på det och kan utbringa mer ekonomiska muskler kring just den delen. Vilket gör att vi kanske behöver göra andra saker och ting smartare och bättre men för en billigare peng, om jag uttrycker mig så. Så det är mer i relation till våra konkurrenter. För vår egen del om vi har ett herrlag i SSL eller om vi har det i Allsvenskan så har det inte påverkat oss jättemycket. Vi har ganska stabilt intresse både publikt och i form av sponsorer och partners, så den är nog marginell. Och nu är det också så att, ska man prata klarspråk är det inte så att de centrala pengarna i SSL är några miljonbelopp, så de gör tyvärr inte heller någon skillnad. Det är inget tillskott på det sättet, säger Risberg och förtydligar:

– Så nej, det har inte påverkat oss på det sättet, om vi spelar med herrarna i SSL eller Allsvenskan.

I nutiden är det få föreningar som har haft två elitlag i SSL. Just nu är det Falun, Pixbo, Thorengruppen, Jönköping och Sirius som har ett representationslag i vardera serie, vilket är fler än på länge. Gemensamt för föreningarna är att de inte har haft lag som gått långt i ett slutspel samtidigt, utan i omgångar.

Vad beror det på då, att en förening inte kan ha två så framgångsrika lag? Har man inte kapacitet att driva två verksamheter på samma sätt? 

– Såklart komplexa frågor. Utan att veta hur de här klubbarna i detalj fungerar, det kräver en ganska bred organisation. Det funkar inte att ha för få händer som bränner ut sig, för det är ju allt ifrån att driva bra arrangemang rent publikt på både dam och herr till tillräckligt med partners så att du kan ha en bra ekonomi till att på olika sätt generera intäkter för att klara av att ha elitverksamhet på de nivån. Det är komplexa frågor, men det är klart att det kräver sin organisation, så kan man ju säga, avslutar Emil Risberg,


Matchrapporter: Klart nu: Höllviken åker ur serien efter ny förlust Tre klara poäng för Warberg mot Nilsby FBC Lerum bröt Warbergs segersvit Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Fiaskosäsong för Kalmarsund – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: