Serierna stängs ner
Innebandyn stängs ner i stora delar av landet.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Förbundet förklarar beslutet: "Jättetråkig situation"

ANNONS

Magnus Nilsson, tävlingschef på Svensk Innebandy, om dagens beslut att stänga ner serierna.

Idag kom beskedet: Samtliga serier förutom SSL Herr och Dam samt Allsvenskan herr avslutas i förtid, samtidigt som JAS förblir fortsätt pausat och kan upptas längre fram. 

Innebandymagazinet ringde upp Magnus Nilsson, tävlingschef på Svensk Innebandy.

Vad var det som gjorde att ni till slut tog det här beslutet?

- Vi har jobbat med en scenarioplanering under hela säsongen. Vi skulle ha tagit ett beslut senast den 1 mars om uppstart enligt vårt scenario C. På det sättet så stod vi inför en deadline. Vi fick regeringens besked förra torsdagen och även det som kom från Folkhälsomyndigheten i onsdags. Med det sammanvägt har vi gjort bedömningen att scenario C, med uppstart i mitten av mars, inte är möjlig. Även en uppstart i mitten av april eller senare har bedömts som osannolik, utifrån smittläget. Därför tog förbundsstyrelsen ett slutgiltigt beslut att avsluta säsongen. 

Hade det varit annorlunda om inte regeringsbeskedet hade kommit i veckan?

- Det är en del som har påverkat beslutet, men att starta upp verksamheten i mitten av april hade också skapat ytterligare ökad sportslig orättvisa, att genomföra ett fåtal matcher efter ett mycket långt uppehåll. Att avgöra serierna och den här säsongen på ytterligare inte helt sportsliga grunder, det var något vi valde att inte gå vidare med.

Många har gått i ovisshet en lång tid och väntat på ett beslut. Varför väntade ni med beslutet till nu?

- Det är klart att det finns olika syn i den frågan. Vi har valt att avvakta så länge som möjligt. När vi satt i den här situationen för ett år sedan upplevde många att vi stängde ner allting för fort. Nu har vi haft en scenarioplanering att jobba med för att skapa många möjligheter för oss att starta igång verksamheten.

Kommer ni sätta in ett nytt transferfönster nu så att spelare i de stängda serierna kan lånas ut resten av säsongen?

- Det möjliggör inte våra tävlingsbestämmelser. Den 31:a januari var sista övergångsdatum.

Vad händer med startavgiften som alla föreningar har betalat för denna säsong?

- Det är ingenting som vi har tittat på i det här läget.  

Det är många som undrar hur det blir med det, när tror du ni tar ett sånt beslut?

- Det kommer när vi summerar säsongen i mars/april och tittar på vilka effekter det har blivit på olika områden.

Hur tänker ni angående JAS och innebandyfesten?

- Där har vi inte tagit något beslut om att avsluta säsongen. Vi följer utvecklingen noggrant för att se om det kommer öppna upp sig någon möjlighet att fortsätta säsongen. Vi har tidigare beslutat att flytta Innebandyfesten till mitten på juni, det skapar oss en lite bättre spelplan att få igång den verksamheten. Åldersgrupperna 2002 och yngre har också möjlighet att träna sedan några veckor tillbaka. Uppstartssträckan av tävlingsverksamheten kan gå fort där om vi får ett klartecken från myndigheterna. 

En utredning görs vilka serier som kan klassas som yrkesmässiga, kan det bli så att SSL och Herrallsvenskan får stänga ner också?

- Jag vill inte ge mig in på några spekulationer kring detta.  

Har ni haft någon dialog med Riksidrottsförbundet om det?

- I det här läget utgår vi från den definitionen som Riksidrottsförbundet gjorde i höstas. Utifrån att den inte har förändrats så har vi inte prövat den frågan igen.

Har du något att säga till de som är missnöjda över beslutet, att det kanske blir en sportslig orättvisa?

- Vi tycker givetvis att det här är en jättetråkig situation som vi befinner oss i, på grund av pandemin. Läget är fortsatt allvarligt och vi som idrott har ett stort ansvar kring att förhålla oss till det. Vi ser fram emot att stötta föreningar för att få igång deras verksamheter och kunna återgå till ett normalläge så fort som möjligt, och en ny spännande säsong till hösten.



TV: Poddpanelen om att landslagslägret ställdes in - ”Stort frågetecken”

Rätt eller fel att SSL-klubbarna vägrade skicka spelare till landslagsläger?

Den här artikeln handlar om: