Corona-pandemin
Kommer innebandyn följa handbollen och stänga ner de lägre serierna?
Foto: Johan Almström och Albin Skur / FBC Kalmarsund
Landet runt

Allt tyder på besked idag att säsongen stängs ner

ANNONS

Handbollsförbundet har gjort det, idag kommer högst troligen innebandyns ta samma beslut. Läs här hur handbollen avslutade säsongen.

Samtliga distriktsförbund har under denna vecka samtalat om framtiden. Igår kväll hade bland annat Västsvenska Innebandyförbundet ett stormöte med sina klubbar. En nyhet om sommarserier presenterades och även tankar om framtiden, att säsongen 2020/21 stryks.

- Jag tror det blir inställda serier tyvärr, Ulf Widell kanslichef på Västsvenska Innebandyförbundet under ett teamsmöte med föreningarna i distriktet.

Här är Svenska Handbollsförbundets egna text om avvecklingen av säsongen, troligen en fingervisning hur innebandyn kommer att göra med säsongen.

Säsongen 2020-2021 avvecklas för alla seniorserier under elitnivå. Alla lag i division 1 och nedåt kommer nästa säsong att ligga kvar i de serienivåer som lagen tillhörde säsongen 2020-2021.

Det är innebörden av ett beslut som Svenska Handbollförbundets styrelse fattade på tisdagskvällen.

-Vi har följt den steg för steg-trappa för seriespelet som vi beslutade om i december, men nu har vi tyvärr kommit till vägs ände, säger tävlingschef Adam Engström.

Allt seriespel från division 1 och nedåt avvecklas. Spel i damernas och herrarnas två högsta serienivåer fortsätter eftersom dessa tillhör nationella elit och därmed är undantaget från rådande restriktioner i samhället.

Under förutsättning att läget i samhället inte förändras på ett sådant sätt att även nationell elit påverkas så kommer Handbollsligan, SHE, samt dam- och herrallsvenskan att spelas klart. Därefter väntar SM-slutspel samt kvalspel mellan högsta och näst högsta serienivåerna.

-Det har börjat komma frågor om upp- och nedflyttning och vi har förstått att det har förekommit en del spekulation kring detta. Vi vill därför passa på att förtydliga vad som gäller, säger Adam Engström.

Lag som hamnar under nedflyttningsstrecket i sin serie har åkt ur. Detta gäller i så väl högsta som näst högsta serienivån.

SHE: lag 12 flyttas ned

Damallsvenskan: lag 11 och 12 flyttas ned

Handbollsligan: lag 14 och 15 flyttas ned

Herrallsvenskan:  lag 12, 13 och 14 flyttas ned

Lag som placerar sig över uppflyttningsstrecket i sin serie har flyttats upp.

Damallsvenskan: lag 1 flyttas upp

Herrallsvenskan: lag 1 flyttas upp

Kvalspel mellan högsta och näst högsta nivå kommer att genomföras som planerat.

Kval till SHE: Lag 11 SHE-lag 2 DA

Kval till Handbollsligan: Lag 11 HBL-lag 4 HA, Lag 12 HBL-lag 3 HA, Lag 13 HBL-lag 2 HA

Då division 1-serierna inte kommer att slutföras så kommer inget lag att flyttas upp till de två allsvenska serierna.

-I detta läge har vi alltså för få lag i våra näst högsta serier. För att fylla på med lag tillämpar vi de principer för vakanta platser som finns nedskrivna i tävlingshandboken, säger Adam Engström.

Efter reglerad upp- och nedflyttning har tio lag kvalificerat sig för spel i nästa års damallsvenskan: ett nedflyttat lag från SHE, ett till SHE kvalförlorande lag, samt lag 3-10 i den allsvenska sluttabellen. Serien ska bestå av tolv lag.

Efter reglerad upp- och nedflyttning har tolv lag kvalificerat sig för spel i nästa års herrallsvenska: två nedflyttat lag från Handbollsligan, tre till ligan kvalförlorande lag, samt lag 5-11 i den allsvenska sluttabellen. Serien ska bestå av 14 lag.

Tävlingshandbokens § 3:6 och § 3:12 reglerar principerna för tillsättning av vakanta platser i serier. Då det inte ska genomföras kvalspel till den allsvenska nivån så är det 3:6 punkten 6 och 3:12 punkten 5 som ska tillämpas. Enligt dessa paragrafer ska två underifrån kommande lag tillfrågas först, följt av två ovanifrån nedflyttade, och så vidare. Då det inte finns några underifrån kommande lag så tilldelas ovanifrån nedflyttade lag de vakanta platserna. Inbördes ordning avgörs av serieplacering.

I damallsvenskan finns det två vakanta platser. Dessa kommer att tilldelas lag 11 och 12 i serien.

I herrallsvenskan finns det två vakanta platser. Dessa kommer att tilldelas lag 12 och 13 i serien. Lag 14 spelar i division 1 säsongen 2021-2022.

Vid tisdagens möte beslutade förbundsstyrelsen även att vårens gymnasie-SM och trim-SM ställs in.

(Källa: svenskhandboll.se)



TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Den här artikeln handlar om: