Sök
Sveriges bästa 60-talister
Bilden till vänster är från när Wallin blev den första innebandyspelare som blev omskriven i BUSTER-tidningen. Till höger poserar han med Mikael "Ekis" Eklund från IBF NB87.
Retro

Femte bästa 60-talisten: "Otroligt hedrande"

Innebandyns slocknande stjärnor från förr har nyligen uppmärksammats i mäktig 50-lista.

Innebandyarkeologen Magnus Fredriksson listade svensk innebandyns främsta 60-talister. En av de största spelarna från förr är Mora-legenden Peter Wallin som efter spelarkarriären haft en framgångsrik ledarkarriär.

- Innebandyn har ju varit en stor del av mitt liv i snart 40 år. Spelarkarriären var lång och då få lite uppskattning är alltid trevligt. Jag tycker det är kul att många gamla spelare fått uppmärksamhet igen. Det finns så många andra som gjort och betytt så mycket mer för innebandyn än vad jag gjort. Dock är jag stolt över vad jag bidragit med både på och utanför planen, säger Peter Wallin till Innebandymagazinet.

Esa Karjalainen, Jimmy Gunnstedt, Mikael Ekelund, Jan-Erik Vaara, Kejio Pollari och Jens Pettersson var några av alla namnen på listan. Sveriges bästa spelare födda på 1960-talet.

- Det var ju inte vilka spelare som helst man tampades med. Att vara med tillsammans med denna skara är otroligt hedrande. 

Vad gjorde dig till en bra spelare?

- Individuellt var jag snabb, ganska tekniskt, med bra spelförståelse och näsa för mål. Mora IBK var ju kända för att vara ett tekniskt lirande lag. Vi spelade gärna bollen hela vägen in tills det var tom kasse. Att slå långbollar eller rensa iväg fanns inte riktigt i generna.  

Varför blev ni i Mora IBK så extremt bra på innebandy?

- Detta berodde nog på flera saker. Materialet i klubborna var inte så utvecklat vilket omöjliggjorde vissa saker som kan göras i dag. Man behövde ju in vinkel på minst tio centimeter för att kunna skjuta skott från distans, annars blev det bara ett asplöv. En viktig hemlighet var att vi lirade och lirade boll på träningarna. Vi ägnade minst en timme till “one-touch" spel så både tekniken och spelförståelsen sattes på spets. Det liret är ingen i närheten av idag. Jag minns att vi under en cupmatch som handlade om att komma trea i turneringen vara lirade en touch. När någon glömde bort sig så släppte vi bollen. Vi vann med 6-0.  

Träffas ni idag?

Ja, det händer faktiskt tack vare olika veteranturneringar. Vi har spelat i Prague Masters bland annat och visst sitter vissa takter fortfarande kvar. Det går ju inte lika fort och vi lyckas inte lika ofta, men viljan att lira “the Mora IBK way” finns och kommer alltid finnas där. Finns ju inget vackrare än när bollen går som på ett snöre hela vägen och rullas in i tom bur. 

Vad säger du om de andra namnen på listan, hyfsade spelare eller?  

- Spelarna som var med under denna tidsperiod var grymma spelare och härliga människor. Jag tror inte folk i dag förstår hur fantastiskt bra många var. Visst, innebandyn har utvecklats på många områden men vissa saker var helt enkelt “bättre förr”. Esa Karjalainen var ju bara bäst. Sköt sönder allt och alla. En bjässe både försvars- och anfallsmässigt. Var inte lätt att ta sig förbi honom. Det var likadant med Jimmy Gunnstedt och Mikael Ekelund. Olika spelstilar men enormt skickliga backar. Vi hade Göran Spännar i Mora IBK som spelade i första landslaget. En magisk lirare som platsar på listan. Då jädrar är det konkurrens.  

Vilka minnen vill du lyfta fram som sticker ut från tiden som aktiv spelare?

- När det gäller klubblaget så var det nära flera gånger att vi skulle ta en SM-medalj, men marginalerna var inte riktigt på vår sida. Det som svider allra mest och som jag nog aldrig kommer glömma är SM-slutspelet 1988 i Motala. Vi vinner gruppspelet genom att slå Lockerud i sista gruppspelsmatchen. Vi hade bra statistik mot dem. Tror vi kanske förlorade två tre matcher max under alla år. Hjälpte ju inte oss då de spöade alla andra lag och vann några SM-guld. Ett grymt lag. 

Och det var en semifinal mot Jönköping också som inte gick som ni hoppats på?

- Precis, vi leder vi semifinalen över Jönköping och enligt mig är vi de klart bättre laget. Men en utdömd straff, någon lustig utvisning och vips så är det oavgjort. Sudden och spel mot i stort sett ett mål… och det är inte vårt. Kommer ihåg att vi har öppet mål men skottet går i ribban, studsar ner på mållinjen och ut. Jönköping lyckades reda ut allt. Vann sedan på straffar. Var nog så helt enkelt att de hade lite hjälp från ovan.

-  Skulle du fråga Peter Ahnberg, Johan Bernhardsson med flera så kommer de absolut inte hålla med men Jönköping var ett bra lag. Tommy Johnson, Martin Pettersson och de ovan nämnda var ju med, bara för att nämna några. Sen blev det stryk i bronsmatchen mot Strandgården i sudden. En boll som knappt tog sig över mållinjen men det räckte. “Jag är inte bitter” 

Okej, ge oss några minnen från landslaget?

Jag bildade kedja med Anders “Skille” Svantesson och Christer Olsson. Funkade riktigt bra och när man fick avgöra matchen mot Finland genom att sätta 4-3, en backhand med ryggen mot mål. Inte det snyggaste men det första landslagsmålet. Även matchen där jag som förste landslagsspelare gör fyra mål samt 7-7 kvitteringen mot Schweiz med två sekunder kvar i en galen match är svåra att glömma.   

Hur var det att vara toppspelare i innebandy på 80 och 90-talet?

-Utöver SM-slutspel och landslag så var det cuperna som var höjdpunkten. Det dröjde till 1989/90 innan det blev nationellt seriespel så innan det åkte vi runt som en cirkus. Ofta var de flesta topplagen med och spelade. Allianscupen (Mariestad), Ica Tummen Cup (Hammarö), Siljansspelen och S:t Mikaelsspelen (Mora), Cup1000 (Fagersta), ICA Kvantum Cup (Västerås), bara för att nämna några. 

- Det var ju på dessa cuper man framförallt stötte på alla spelare för första gången. Thomas Fogelberg, Eric Huijsers, Jens Pettersson, Mikael Dahlström, Mikael Enqvist bland annat. Alla enormt bra och tongivande i sina lag. Skulle kunna rabbla upp fler än de 50 på listan. Har många härliga minnen genom åren. De starkaste är dock med killarna i Mora IBK. Vänner för livet och flera av oss umgås flitigt fortfarande när tillfälle ges. 

Vad gör du med innebandy 2020/21?  

- Jobbar fortfarande på Innebandygymnasiet i Mora och det har varit ett speciellt år tack vare pandemin. Vi har dock fått testa massa nya saker för att kunna bedriva vår verksamhet. Distansundervisningen har varit utmanande men det har samtidigt gjort att vi utvecklat vissa delar på ett positivt sätt. Förutom det så tog jag över rollen som huvudtränare igen för herrlaget i KAIS Mora IBK. Vi får se hur länge man är kvar där nu. Har ju gjort den resan ett par gånger tidigare och det är lika roligt varje gång. Nu saknar man ju känslan att få spela matcher, uppleva innebandy live. Både som ledare, åskådare samt även som spelare med veteranerna.  


 


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten