VM 2024
2014 fick Kim Nilsson fira ett VM-guld på hemmaplan – kommer han få göra det även tio år senare?
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Kim Nilsson om hemma-VM 2024: "Får se om man spelar då"

ANNONS

Världens bästa spelare gladdes över nyheten om att VM återvänder till svensk mark.

Idag stod det klart att VM 2024 kommer spelas i Sverige. Det är första gången på tio år sedan mästerskapet spelas här, senaste gången var 2014 i Göteborg. Det slutade med svenskt guld inför ett fullsatt Scandinavium, där Sverige besegrade Finland med 3-2.

- Det var jättehäftigt! Det var innebandy överallt, det var blått och gult och mycket fans som hade rest till Göteborg för att heja fram oss till guldet. Att det gick som det gick gör det extra roligt och kul, säger Kalmarsunds landslagsstjärna Kim Nilsson till Innebandymagazinet.

Hur minns du tillbaka på den stämning som var på läktarna?

- Det är oslagbart. Då hade vi majoriteten av fansen på vår sida. Det blir extra häftigt och det känns som en extra spelare till, med tanke på hjälpen vi får på läktarhåll. Man har många i familjen som har möjlighet att ta sig dit, det är betydligt enklare att resa genom Sverige som det var då, än att flyga ner till ett annat land. Även vi har bra support utomlands också kan man få mer vänner som kommer på plats.

Nu kan världens bästa spelare 2020 få återvända till Sverige i VM-syfte, då mästerskapet alltså spelas i Malmö om fyra år.

- Det är ett tag fram, men det är jäkligt kul med hemma-VM! Malmö är en bra stad så sätt och jag har fått uppleva ett VM i Göteborg så det känns som det är Malmös tur nu. Sen får man se om man spelar VM då, man tar ett år i taget och har precis för längt med Kalmarsund – så det ligger inom ramen. Det hade varit jäkligt kul att få uppleva det.


Kim Nilsson kommer vara 36 år när VM 2024 drar igång. Han förlängde nyligen sitt kontrakt med Kalmarsund med tre år, och kommer alltså ha sin elitkarriär igång vid tillfället om allt går enligt planen.

- Jag tar ett år i taget och jag kommer spela i Kalmarsund i tre år till, och fortsätta min elitsatsning där. Sen får man se hur det håller i sig. Idag känner jag att jag har många år till men det kan gå fort. Det gäller att hålla ordning på kroppen och ta hand om den på bästa vis, så får man se helt enkelt när det är dags. 

Ett VM på hemmaplan stärker väl i alla fall chanserna att satsa vidare med landslaget även på ålderns höst?

- Jo, så är det. Nu kommer det inte ligga i fokus den närmsta tiden, först och främst har vi ett VM i Finland där vi har det största fokuset. Det är ingen lätt uppgift! Men vet man om att det (VM 2024) ligger inom ramen under tiden jag kommer elitsatsa så kommer man ju gå för det.

Som Kim nämner kommer Sverige att spela nästa VM i vinter, om inget oförutsett händer med världsläget.

- Vi är i en position där Finland har vunnit de senaste VM:en. Vi gör allt för att utveckla sporten men framförallt så har det kommit in nya förbundskaptener som ska få ihop maskineriet igen, och ta tillbaka guldet till Sverige. Sen är det tråkigt att vi inte kan träffas på grund av Corona och arbeta på de sakerna vi behöver göra. Det kommer bättre tider och då är jag helt säker att alla är förberedda och hittar den fina känslan, som jag vet att vi kan göra på kort tid som det nu blir.

Hur ska det bli att få jobba med de nya förbundskaptenerna Thomas Brottman och Niklas Nordén?

- Det ska bli jättekul! Det känns som de är på tårna, verkligen. Båda har sin syn på det. Nu har jag inte fått träffa dem under landslagssamling än så länge, men det är ju killar med bra erfarenheter som kan sin grej. Jag är helt säker att de kommer få ihop det på ett väldigt bra sätt!


TV: Poddpanelen om att landslagslägret ställdes in - ”Stort frågetecken”

Rätt eller fel att SSL-klubbarna vägrade skicka spelare till landslagsläger?

Den här artikeln handlar om: