Sök
Superligan SSL

Hanna Svensson om konkurrenssituationen: "Passar bra"

Warbergsmålvakten om att ha fått in Hill och personen som hjälpt henne ta nästa steg i karriären.

23-åringen har verkligen slagit sig in i toppen av målvaktsligan i världens bästa liga den här säsongen. Hon har spelat näst flest minuter efter Faluns Ida Hedén, och samlat ihop en procent på 80,2 %, något som räcker till en topplacering i målvaktsligan bland de som spelat lika mycket som henne.

Samtidigt som hon har den här säsongen har Warberg vässat målvaktspositionen ännu mer med en av de senaste årens absolut bästa målvakter i världen, Amanda Hill. För några veckor mötte man Karlstad och efter en stormatch av Svensson sa lagets tränare Kent Göransson följande till Innebandymagazinet: 

"Vi har två bra målvakter och de får tävla om det. Det är ett privilegium att ha två såna målvakter och alltid kunna välja den bästa."

Hur har målvaktssituationen påverkat dig?

– Det har varit inget annat än bra. Det är en fantastiskt bra målvakt till samtidigt som jag får en bra konkurrenssituation. Jag tycker ändå vi passar bra som målvaktskollegor och jag har väl svårt att nämna ett bättre målvaktspar i SSL, helt enkelt, säger Hanna Svensson.

Vad säger du om din egna säsong?

– Jag känner väl att jag har höjt min lägsta- och högstanivå denna säsongen. Känner att jag har haft en bra, hög och jämn nivå, haft någon match där det varit dippar men kommit tillbaka rätt fort. Än så länge troligtvis min bästa säsong på många år.

Hon förklarar varför det har gått så bra hittills:

– Dels har man haft bra kommunikation med Kent Göransson så jag har haft bra självförtroende samtidigt som jag har jobbat mycket med en idrottspsykolog som har hjälpt mig och kunna blicka framåt hela tiden, inte gnälla över det som jag inte kan påverka och göra att jag kan fokusera på nuet hela tiden och göra mitt bästa. Skapa bra prestationer istället för att fokusera för mycket på resultat hela tiden. Så det är många faktorer som spelat in, sen har det klaffat väldigt bra i år.

Hur är det att spela i Warberg i år kontra förra året?

– Det är roligare i år, kan man säga. Det är inte så mycket kniven mot strupen heller och det är bättre stämning i laget. Vi spelar för varandra på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare. Det är väl mycket tack vare Kent Göransson som fått ihop oss som ett lag och vi jobbar jättehårt för varandra hela tiden med förhoppningen om att kunna nå ett slutspel om några veckor, hyllar Hanna Svensson.

Warberg har satt sig i en bra sits för att nå sina egna förhoppningar om slutspel. I nuläget är man sjua i tabellen.

– Vi har som mål att vinna nästa match hela tiden, det är vårat primära mål. Då är förhoppningen att vi ska ta oss till slutspel för vi kan inte påverka vad andra lag gör så vi kan bara fokusera på oss själva,

Att ha två så bra målvakter i samma lag skulle kunna innebära en risk för bekvämlighet inom laget tror inte Hanna Svensson på, åtminstone inte i Warberg.

– Nej men absolut inte. Visst att jag och Hill är ett bra målvaktspar men vi kan inte göra några mål framåt heller. Sen behöver vi backar som hjälper oss, det är en laginsats för att vi ska kunna uppnå det vi vill. Jag och Hill har inte pressen på våra axlar upplever inte jag, utan det ska vara en laginsats. Sen har vi spetsspelare som Andrea Envall och Sandra Hawerman som gör mycket mål, sen har vi backar som täcker skott så det är många faktorer som ska klaffa, säger 23-åringen.

Att hon har spelat en stor roll i Warbergs lyft den här säsongen kan dock ingen förneka.

– Ja det har man ju fått höra. Jag har inte lagt så mycket vikt vid det heller utan mitt mål är alltid att göra mitt bästa, sen att det har blivit ännu bättre än tidigare år, det är hård träning och mycket självförtroende också.

Så kanske jag inte har så stora problem med det i framtiden

Svensson berättade att hon tagit hjälp av en idrottspsykolog inför den här säsongen, hur kom den möjligheten upp?

– Jag kom ju med i Guldsteget inför den här säsongen och då fick vi möjlighet att jobba med en idrottspsykolog om man ville och då tog jag den chansen. Jag har jobbat med henne sen i höstas där, så har vi haft lite möten och så, berättar Svensson.

Inom sportvärlden såväl som världen i stort har ämnet psykisk ohälsa börjat lyftas mer och fler idrottare är öppna med att de tar sådan hjälp. Ibland handlar det inte om att folk mår dåligt, utan mer att de vill ha verktyg för att hantera press som kommer med att vara elitidrottare eller utveckla sig själva. Det är inte längre ovanligt att olika föreningar anlitar mentala rådgivare för sina representationslag.

Jag tycker väl att man ska kunna vara bekväm att prata om det

För Hanna Svensson har arbetet med psykologen handlat om att nå en jämn nivå men hon är medveten om att det hade kunnat handla om att hon mådde psykiskt dåligt. Kanske framförallt har arbetet fungerat i ett förberedande syfte.

– Verkligen, jag själv blir ju nästan lite rädd att hamna i de djupa dalarna framöver men samtidigt känner jag att har jag väl börjat prata med en idrottspsykolog så kanske jag inte har så stora problem med det i framtiden om jag skulle ha de problemen. Nu har jag inte det, utan nu har det varit mer prestationssvårigheter, därför valde jag just det.

– Jag tycker att känner man att man har problem så ska man försöka ta hjälp, oavsett om det är en psykolog eller vänner, utvecklar Hanna Svensson.

Pratas det mycket om det i klubbarna eller är det mer på förbundsnivå?

– Vi i klubben vad jag känner igen har vi inte pratat om det utan det är oftast att man pratar med vänner så har man kontakter och så får man förslag på vart man kan gå. Nu hade vi den här möjligheten då med förbundet att ta den hjälpen om man behövde.

Kan du känna att det borde vara ett större samtalsämne?

– Jag tycker väl att man ska kunna vara bekväm att prata om det. Det är ett obekvämt ämne, vissa kanske skäms över det. Det är väldigt svårt att veta exakt hur man ska jobba med det men märker man som tränare exempelvis att den här spelaren har det lite tufft i nuläget att man kanske pratar och ser, kan man hjälpa den spelaren på ett eller annat sätt. Lagkamrater kan också märka saker som inte tränaren märker, osv, säger Hanna Svensson och förtydligar:

– Det är mycket som krävs men samtidigt måste man vilja få hjälp också.

Den starka säsongen har fått Svensson att bli uttagen till landslaget. I Åsa "Kotten" Karlssons trupp till senaste lägret i Gävle, var Svensson med som en av tre målvakter, tillsammans med Alexandra Durling (Täby) och Cornelia Palmér (Rönnby).

När landslaget ser att man har en sån säsong som du, hur mycket pratar de med en då?

– Jag och "Kotten" har mest haft kontakt via Guldsteget när vi haft uppgifter och diskuterat lite så. Vi har inte pratat efter matcher och diskuterat därefter. Men det kom ett samtal en dag, då de frågade om man ville följa med på ett landslagsläger. Sen, om man själv frågar så får man ju kontakta dem, säger Hanna Svensson.

Där har klubben blivit bättre tycker jag

Svensson (född 1997) är sin ålder till trots en riktig trotjänare i Warberg och är nu inne på sin femte säsong i Svenska Superligan och sin totalt nionde i a-laget.

Vad har förändrats mest från när du kom upp till nu?

– Jättesvårt att säga. Jag var så liten så när jag väl kom upp så jag tänkte nog inte så mycket. Jag känner mer att jag har blivit en av de äldre i laget helt plötsligt. Jag själv märker inte så mycket förändringar på så vis. Vi har fått nya spelare, vissa spelare har varit kvar länge. Exempelvis Camilla Halldén, Johanna Johansson. Therese Arnesson har också varit med jättelänge. Jag tror inte det skiljer så jättemycket på så vis. Svårt att ta på nåt som skiljer sig kanske.

Hon fortsätter:

– Förutsättningar har blivit jämnare och jämnare gentemot herr- och damlaget över alla år. Där har klubben blivit bättre tycker jag. samtidigt som det alltid finns små detaljer man kan gnälla på och ha sig. Samtidigt kanske man inte kan påverka allting heller. Innebandyn ekonomiskt, vet vi ju att man inte kan leva på innebandyn i Sverige, om du inte har x antal egna sponsorer. Samtidigt som klubb har vi mycket annat att erbjuda istället, klubben hjälper till med annat om det skulle vara så och vi får i princip lika mycket som herrarna. Vi har samma reseförutsättningar - oftast i alla fall - på så vis, klubben har blivit mycket bättre på senare år.

Vad kan det vara för små saker man kan störa sig på då?

– Det är ingen stor sak egentligen, men att vi kanske får en senare träningstid i veckan gentemot herrarna som då tränar tidigt fyra dagar i veckan. Då har vi en sen träning än dem liksom. Det kan vara en småsak, det gör inte så mycket egentligen. Det är en ledig kväll som försvinner kanske, säger Hanna Svensson.

Till helgen väntar Täby för hallänningarna. Ett Täby som växlat upp efter en mindre bra start och ligger på positionen före Warberg.

– Täby är ett bra lag och har haft en bra sista halva här. Jag själv gjorde ingen jättebra match mot dem när vi spelade hemma. Så det var väl egentligen att vi hade bra utespelare den dagen.

Vad blir viktigt mot Täby då?

– Det gäller att vi jobbar hundra procent hela vägen och är disciplinerade i försvaret och sätter våra lägen, då tror jag vi kommer kunna störa Täby i någon grad, avslutar Hanna Svensson.
Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten